Læsetid: 6 min.

Overblik

29. december 1999

Serberne vil have valg
*Omkring 62 procent af vælgerne i Serbien ønsker valg nu, viste en meningsmåling tirsdag i Beograd, foretaget af nyhedsbureauet Beta. Dette krav fra den demokratiske opposition afvises imidlertid af regeringen.
Koalitionspartierne i regeringen: Socialister, radikale og kommunister vil med 13 procent få flest stemmer, fremgik det af meningsmålingen. Oppositionspartiet Alliancen for Forandring, der har ført an i demonstrationer mod Milosevic-styret, ville få 12 procent, og den Serbiske Fornyelsesbevægelse syv procent. 41 procent af de adspurgte havde endnu ikke taget stilling til, hvem de ville stemme på.

Tysk a-kraft skal dø en langsom død
*Den tyske regering vil i slutningen af januar indlede drøftelser med atomkraftindustrien om afvikling af atomkraft i Tyskland.
Det sagde den tyske økonomiminister, Werner Müller, tirsdag. Han gentog samtidig truslen om, at hvis det ikke lykkes at nå til enighed affrivillighedens vej, så agter regeringen at lovgive på området. Forhandlingerne skal i første omgang føre til en tidsplan for afviklingen.
Det har imidlertid lange udsigter med en afvikling, selv om regering og industri finder en løsning hurtigt. De Grønne ønsker, at atomkraft skal være fjernet fra Tyskland i løbet af 30 år, men industrien siger, at den skal bruge mindst 35 år.

Eks-nazi-officer skjuler sig i UK
*En tidligere nazi-officer, der mistænkes for at stå bag mordene på 30.000 mennesker under Anden Verdenskrig, skal ifølge informationer fra Simon-Wiesenthal-Centret, opholde sig i Storbritannien.
Det britiske dagblad The Guardian skrev tirsdag, at Wiesenthal-Centret i Jerusalem har krævet af de britiske justitsmyndigheder, at de enten anklager eller udviser den nu 86-årige Konrad Kalejs.
Konrad Kalejs mentes at være kommet til Storbritannien i sommer efter at være blevet deporteret af USA og tvunget til at forlade Canada på grund af hans påståede involvering i krigsforbrydelser.

Giftudslip lægger vandløb og åer øde
*Et giftudslip fra fabrikken Nestlé ved Hjørring har forurenet den 17 kilometer lange Liver Å, Hæstrup Møllebæk, der er fire kilometer lang og Mog Bækken, der strækker sig over tre kilometer samt ødelagt Hjørring Renseanlæg.
"Vi kan konstatere, at alt liv stort set er væk, og der er fundet mange døde ørreder, ål og frøer i vandløbene," fortæller afdelingsleder Ole Hermansen fra Nordjyllands Amts Natur- og Miljøkontor.
Giftudslippet har desuden ødelagt Hjørring Renseanlæg. At det gik så galt skyldes, at der ikke var nogen tilstede, da alarmen på Nestlé gik kl. 3:23 natten til den 26. december. Først ved syv-tiden lykkedes det at stoppe den strømmende kaustiske soda. Det gik også galt, da fabrikken forsøgte at kontakte miljøvagten i Hjørring Kommune, fordi miljø-telefonen ikke virkede. Derfor blev miljøfolkenes arbejde halvanden time forsinket, og så var ulykken sket.

Journalister har ret til at se domme
*Justitsminister Frank Jensen modsiger Københavns Byret og fastslår, at journalister fortsat kan få agtindsigt i domme.
Københavns Byret mener, at de nye regler om samarbejde mellem retterne og journalister betyder, at det er forbudt at udlevere domme, der ikke er 'endelige'. Og det er de ifølge byrettens tolkning først, når den dømte har enten har modtaget eller anket dommen.
Det betyder, at pressen ikke ville kunne få udleveret de skriftlige begrundelser for kommende domme i for eksempel sagen om Kurt Thorsen og Rasmus Trads.
"Jeg mener ikke, at de nye lovbestemmelser er til hinder for, at man fortsætter den praksis, domstolene hidtil har haft på dette område, nemlig at visse retter har givet journalister aktindsigt i domme i forbindelse med domsafsigelsen," siger Frank Jensen til Ritzau.
Københavns Byret har endnu ikke kommenteret justitsministerens kommentar.

Hollandsk bordel-blåstempling udsat
*Bordeller bliver lovlige i Holland fra den 1. oktober næste år, meddelte justitsminister Benk Korthals tirsdag i parlamentet i Haag. Legaliseringen er for længst godkendt af parlamentet og skulle have været trådt i kraft efter årsskiftet. Men de kommunale myndigheder har travlt med at forberede sig på Europa-mesterskabet i fodbold i juni og juli. Holland har mellem 15.000 og 30.000 prostituerede, hvoraf omkring 40 procent illegalt er kommet ind i landet, fremgår det af justitsministeriets tal. Tilhængere håber, at den nye lov vil bedre forholdene for de prostituerede og få politiet til at slå ned på den kriminalitet, der ofte følger med prostitution.

Bombe sårer 10 serbere
*10 mennesker blev kvæstet, heraf to alvorligt, ved et bombeangreb mandag på en serbisk café i Kosovo, oplyste den NATO-ledede KFOR-fredsbevarende styrke.
En KFOR-talsmand sagde, at en hjemmelavet bombe var blevet smidt mod cafeen i den østlige by Vitina.
Internationalt politi har anholdt fire personer, tilføjede han. Både deres og ofrenes identitet er endnu ikke offentliggjort.

Danske børn arbejder i fritiden
*Danske børn knokler mere med ekstrajob efter skoletid og i weekender end skoleelever i de øvrige nordiske lande.
Særligt slående er forskellen mellem danske og svenske børn og unge.
Mens 60 procent af de danske skolebørn har en tjans før eller efter skoletid, gælder det kun syv procent af deres svenske kammerater, skriver Politiken tirsdag.
Det er ikke kun i skoleperioden, at teenagerne i 13-17-års alderen er bibeskæftigede. I sommerferiens løb har mere end to af tre danske piger og drenge et job - svarende til mere end det dobbelte af erhvervsfrekvensen hos jævnaldrende svenske børn og unge. Forskellene skyldes ikke, at danskere er fattigere end deres nordiske naboer - men snarere det faktum, at i danske familier arbejde begge forældre ude - og det smitter af. Tallene fremgår af en rapport, som Nordisk Ministerråd publicerer i næste uge.

Dødstal stiger efter storme i Europa
*Nye storme hærgede tirsdag atter i det sydlige Europa, og alene i Frankrig omkom 22 mennesker. Det rasende uvejr har således kostet næsten 100 menneskeliv siden jul, over 60 af ofrene mistede livet i Frankrig, oplyste myndighederne. Stormen medførte også snefald mange steder, hvilket førte til lavinefare. Sidst på eftermiddagen blev det meddelt fra Østrig, at 11 mennesker var omkommet i forbindelse med laviner.

Hårdere kurs mod indvandrere er legal
*De internationale konventioner om menneskerettigheder hindrer ikke danske politikere at stramme reglerne for familiesammenføring. Det fastslår advokat Tyge Trier og leder af Center for Menneskerettigheder Morten Kjærum med henvisning til en afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. "Spørgsmålet er imidlertid, om vi nødvendigvis skal bevæge os nede på bundlinjen," siger Morten Kjærum til Berlingske Tidende. Men det skal Danmark tilsyneladende. I går fastslog Socialdemokratiets Dorte Bennedsen, i TV2-Nyhederne, at der arbejdes på forskellige løsninger, der kan indebære, at boligkravene for familiesammenføring skærpes.

Regeringskrise skygger for Baraks fredsplan
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, forsøgte tirsdag at forhandle sig ud af en politisk krise, efter at det ultraortodokse jødiske Shas-parti meddelte, at partiet vil forlade regeringen.
Shas-partiet sidder som landet tredjestørste parti på 17 afgørende pladser i det israelske parlament, og partiet kan efterlade Barak med en mindretalsregering umiddelbart inden afgørende fredsforhandlinger med Syrien.
Inden mødet med Barak sagde Eli Yishai, lederen af Shas-partiet, at der stadig manglede indrømmelser om flere offentlige midler til ministeriet for sundheds- og religiøse anliggender.
"Krisen er ikke løst," erklærede Yishai inden mødet til israelsk radio.
Mens Barak prøvede at løse den politiske krise, afværgede den israelske regering en ny strid med palæstinenserne over løsladelse af palæstinensiske fanger.
Regeringen meddelte, at 26 palæstinensisk fanger vil blive løsladt onsdag inklusiv medlemmer af de fundamentalistiske bevægelser Hamas og Islamisk Jihad.
Palæstinenserne havde på forhånd kritiseret antallet af løsladte fanger for at være for lavt, men Hisham Abdelrazek, der er minister med ansvar for fængselsvæsenet, sagde efter Israels meddelelse, at "vi accepterer antallet, og vi vil fortsat kræve og forhandle løsladelser af flere fanger."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her