Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

15. december 1999

Dam slår et slag for Grønland
*Det finskske formandsskab formastede sig i går til at markedsføre Finland som Julemandens hjemsted. Og det udløste straks en protest fra fødevareminister Henrik Dam Kristensen: "Det kan være meget hyggeligt med den finske variant, men den rigtige julemand bor nu engang på Grønland." Hvilket straks fik den svenske landsbrugsminister Margaretha Winberg til også at gøre krav på julemanden. Til sidst skar den britiske landbrugsminister Nick Brown igennem og sagde, at det ikke gør så meget, hvor julemanden kommer fra. Det afgørende er, hvor store gaver han har med ... ligesom det ofte er tilfældet i politik.

Israel og Syrien kørt i stilling til fred
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, og den syriske udenrigsminister, Farouq al-Shara, satte i går kursen mod USA, hvor de i dag indleder de forhandlinger.
Det bliver første gang i de to landes 50-årige konflikt, at to så højtstående repræsentanter fra Israel og Syrien sidder over for hinanden for at tale fred.
"Ingen ved, hvornår og hvordan denne vanskelige mission afsluttes. Men jeg er klar over alle de håb og bekymringer, der er i det israelske folk," sagde Bark umiddelbart inden sin afgang.
"Vort historiske mål er at afslutte konflikten og hjembringe en fred, der kan skabe sikkerhed og udvikling," tilføjede han.
Både israelske og syriske ledere har i de seneste dage udtrykt optimisme om de forestående forhandlinger. Inden Barak drog afsted, fik han et rygstød af det israelske parlament, hvor 47 medlemmer sagde, at de støtter forhandlingerne, mens 31 sagde nej, og 24 undlod at stemme. Men Barak må også vinde den israelske offentlighed. Den er dybt splittet i spørgsmålet om, hvorvidt Israel skal levere de besatte Golan-højder tilbage til Syrien for at få fred - hvilket er Syriens krav.
Barak forsikrede parlamentet om, at han ikke er gået med til forhåndsbetingelser eller har indgået forpligtelser forud for forhandlingerne.
Han sagde videre, at han er sikker på, at den israelske befolkning vil stemme ja ved den folkeafstemning, som han siger, han vil holde om den aftale, han agter at indgå.

OSCE opfordrer til våbenhvile
*Formanden for OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, Knut Vollebæk ankom tirsdag til Dagestan, hvor han gentog sin opfordring til, at russerne indleder en våbenhvile i Tjetjenien.
"Det er vigtigt, at en våbenhvile accepteres, og jeg vil forsætte med at opfordre til våbenhvile," sagde lederen af OSCE, der også skal besøge det russisk-kontrollerede område i Tjetjenien.
Vollebæk har opfordret Rusland til at erklære en 24 timers våbenhvile rundt om hovedstaden Grosnij, så de civile indbyggere kan komme ud af byen.
Tema side 7

40 års fængsel for krigsforbrydelser
*FN-domstolen for krigsforbrydelser i Haag idømte tirsdag den 31-årige Goran Jelisic 40 års fængsel for krigsforbrydelser begået under krigen i Bosnien. Det er den hidtil hårdeste dom, domstolen har afsagt.
Anklageren havde krævet livsvarigt fængsel til Jelisic, den hårdeste straf FN-domstolen kan idømme.
"De forbrydelser, du har begået, ryster menneskehedens samlede samvittighed," sagde dommeren Claude Jorda til den dømte ifølge nyhedsbureauet Reuter.
Den internationale domstol dømte Jelisic på baggrund af 31 tilfælde af tortur, mord og udplyndring af sine ofre. Jelisic tilstod i denne måned at have dræbt mindst 12 bosniske muslimer og kroater men afviste derimod, at han - som påstået af anklagerne - havde stået bag drabet på flere end 100 mennesker.

Ministerpræsident afsat i Rumænien
*Rumæniens ministerpræsident, Radu Vasile, blev tirsdag afsat efter et oprør i hans eget kristne demokratiske parti, der er utilfreds med de langsomtvirkende økonomiske reformer og håber på, at en ny ledelse kan fremskynde Rumæniens optagelse i EU. Andre koalitionspartier støttede revolten, og efter kriseforhandlinger i præsidentpaladset besluttede præsident Emil Constantinescu at fyre Vasile.
Artikel side 6

Seks sigtet efter demonstration
nSeks personer blev anholdt og sigtet, efter at Københavns Politi mandag aften brutalt ophævede en lovligt anmeldt demonstration på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro. Demonstrationen var rettet mod den amerikanske ambassade til fordel for den sorte amerikanske aktivist, Mumia Abu-Jamal. I første omgang tilbageholdt politiet ca. 25 personer, men de blev alle løsladt i løbet af aftenen. Fem personer blev dog sigtet i forbindelse med demonstrationen - fire for gadeuorden og én for hærværk ved at have malet grafitti. Desuden blev en kvinde, der var eftersøgt, anholdt, men også hun blev løsladt efter endt afhøring.

EU fastsætter frist for fransk forbud
*Frankrig skal inden fem dage ophæve importforbuddet mod britisk oksekød, ellers truer EU's sundheds- og forbrugerkommissær, David Byrne, med at indbringe landet for Europa-domstolen.
"Hvis ikke Frankrig retter sig efter den fælles EU-lovgivning inden fristens udløb, vil jeg sende sagen videre til Europa-domstolen," sagde David Byrne efter tirsdagens kommissionsmøde.

Fysisk arbejde øger abortrisiko
*Hård fysisk arbejde eller motion tidligt i en graviditet kan øge risikoen for abort, viser en ny dansk undersøgelse.
Undersøgelsen, som offentliggøres i januar-nummeret af det amerikanske tidsskrift Epidemiology, er blevet lavet af en 10-mands gruppe fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus og Rigshospitalet.
"Resultatet er uventet, fordi vi ikke havde forventet, at en påvirkning så tidligt i svangerskabet kunne medføre en øget risiko for abort senere i graviditeten," siger 1. reservelæge og Ph.D. Niels Henrik Hjøllund fra Arbejdsmedicinsk Klinik til Ritzau. Gruppen har undersøgt 430 par mellem 20 og 35 år. Kvinder, som kunne rapportere om hård fysisk aktivitet - i undersøgelsen blandt andet defineret som tennisspil eller langdistanceløb - omkring svangerskabstidspunktet, havde således dobbelt så stor en risiko for at abortere, end kvinder der ikke havde anstrengt sig i samme tidsrum. Det tidspunkt, hvor det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen er et afgørende skridt i en sund graviditet.

Aftale på plads om nazi-erstatning
*Tyskland og USA er nået til enighed om en aftale om erstatninger til tidligere tvangs- og slavearbejdere i Hitler-tidens Tyskland, oplyste en talsmand for Otto Lambsdorff, den tyske forbundsregerings chefforhandler, tirsdag.
Talsmanden, Michael Geier, sagde ikke, hvorvidt advokaterne for tvangs- og slavearbejderne havde accepteret aftalen, eller hvor meget, der nu bliver tilbudt i erstatninger. Forventningerne om, at et endeligt gennembrud var i sigte, blev styrket allerede mandag, efter at amerikanske advokater for ofrene sænkede deres krav om et samlet erstatningsbeløb til 11 mia. D-mark. Fra tysk side er der blevet tilbudt otte mia. D-mark, hvoraf tre mia. D-mark betales af den tyske stat, mens de øvrige fem mia. skal komme fra de virksomheder, der udnyttede tvangsarbejdere før og under Anden Verdenskrig.

Dagbøder for at indtage Dalle-Valle
*De 26 aktivister, der i maj indtog taget på Daells Varehus i København under en demonstration, blev tirsdag idømt dagbøder. Aktivisterne protesterede mod lukningen af Ungdomshuset på Jagtvej. De ubudne gæster forlod alle taget uden modstand, da politiet mødte op. 21 aktivister blev idømt 10 dagbøder på hver 150 kroner, mens fem andre fik en dobbelt så hård straf, fordi de tidligere er blevet dømt for noget lignende.

Pesticidplan II sendes til høring
*Miljø- og energiministeriet har i samarbejde med Fødevareministeriet udarbejdet et udkast til regeringens ny pesticidhandlingsplan, oplyser ministeriet tirsdag.
De næste seks uger frem til den 26. januar 2000 har organisationerne, myndighederne og erhvervslivet mulighed for at komme med bemærkninger til handlingsplanen.

Halløj på plejehjemmet
*Fem britiske pensionister, der tilsammen er 405 år, har drukket champagne og lagt fremtidsplaner, siden de scorede en jackpotpræmie på 5,6 mio. pund, der svarer til 65,5 mio. danske kroner.
"Måske burde vi købe elektriske rullestole af mærket Ferarri eller Porsche, men vi vil gerne vise, at der er en smule liv i os endnu," siger 78-årige Kathleen Barnes til The Mirror. "Så vi har festet uafbrudt siden lørdag aften," fortæller hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her