Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

14. december 1999

Politi angriber demonstration
*Ifølge en række øjenvidner blev flere demonstranter kørt ned og en række helt unge personer banket med stave, da Københavns Politi mandag aften opløste en lovlig anmeldt demonstration på Dag Hammarskjölds Allé i København.
De mere end hundrede demonstranter var på vej mod den amerikanske ambassade for at demonstrere til fordel for den sorte amerikanske aktivist Mumia Abu-Jamal, der i 1982 blev idømt dødsstraf for drabet på en hvid politibetjent.
Politiet stoppede demonstranterne, da de midt i trafikkrydset Lille Triangel ærede Jamal med 17 minutters tavshed. Ifølge politiets talsmand, Flemming Steen Munch, valgte politiet at gribe ind, fordi demonstranterne spærrede for trafikken, ligesom de forinden havde malet på husmure.
Indgrebet var dog unødigt hårdt, sagde flere demonstranter og forbipasserende til Information.
For det første fik demonstranterne et meget kort varsel, før flere politibiler kørte frem mod dem, og for det andet gik politiet unødigt hårdt til værks med stave.
Filmfotograf Michael Forsmark Poulsen, der overværede og optog hele forløbet, kalder politiets opførsel "grotesk".
"Den første vogn kører helt utæmmet direkte ind i demonstrationen, så folk ryger under bilen, fordi de ikke kan komme væk. Der ser helt vildt ud," siger han. "Og vi har billeder, hvor de med knipler slår folk på 15 til 16 år i hovedet. Nogle af dem er endda yngre. Helt ned til 14 år. Det er rimeligt vildt."
Kl. 20.30 havde ingen af skadestuerne i København dog modtaget tilskadekommende. Ud af de ialt 25 demonstranter, som politet havde tilbageholdt, var seks stadig i politiets varetægt. ør

600 mio. børn lever i fattigdom
*Mere end 600 mio. børn lever i fattigdom, fremgår det af en rapport fra UNICEF, som blev offentliggjort i Berlin mandag.
"I de seneste 20 år, mens den globale økonomiske vækst er steget markant, voksede antallet af mennesker, som lever i fattigdom, til mere end 1,2 mia. herunder mere end 600 mio. børn," skriver FN-organisationen. Rapporten påpeger, at gældslettelse er den eneste løsning, hvis man skal komme "den uerklærede krig mod kvinder, unge og børn" til livs.

Udvist efter 20 år i Danmark
*Højesteret stadfæstede i går en udvisningsdom over en 35-årig chilener, der har boet i Danmark i 20 år.
Tre af de fem dommere i Højesteret stadfæster landsrettens udvisning med den begrundelse, at hans tilknytning til landet - trods 20 års ophold - ikke er stærk nok, sammenholdt med især hans tidligere alvorlige kriminalitet, til at han kan blive i landet.
Artikel side 4

SF undrer sig over Enhedslistens nej
*SF undrer sig over Enhedslistens kritik af den samlede finanslov og partiets melding om, at det vil stemme nej ved den enelige afstemning torsdag.
Enhedslisten mener, at det samlede resultat vil betyde sociale forringelser og langer i den forbindelse blandt andet ud efter SF.
"De (Enhedslisten, red.) må da være blevet stæreblinde. De kan jo bare tage bogen med finanslovaftalerne. Der er en lang stribe af forbedringer i satspuljeaftalen, og så har vi i øvrigt afsat en halv milliard kroner til kvarterløft, som er målrettede til at skabe boligforbedringer i socialt belastede kvarterer, og der er sat 50 millioner kroner af til forbedrede fritidstilbud til utilpassede unge. Jeg ved ikke, om Enhedslisten ikke har opdaget disse ting, eller om de bare vil være sure. Det sidste kan jeg ikke tage fra dem i givet fald," siger SF's Jes Lunde.

Studenter kræver Nouri løsladt
*Omkring 4.000 iranske studenter krævede mandag den fængslede reformvenlige præst, Abdollah Nouri, løsladt.
"Nouri skal løslades," lød det fra studenterne under et protestmøde på Teherans universitet, mens de bar billeder af Nouri og af den liberale præsident Mohammad Khatami.
Nouri blev i sidste måned idømt fem års fængsel ved en særlig religiøs domstol.
Nyhedsanalyse her på siden

Chile skal til valg igen i januar
*Den venstreorienterede Ricardo Lagos og hans højreorienterede rival Joaquin Lavin var mindre end et halvt procentpoint fra hinanden efter søndages præsidentvalg i Chile, og ingen af de to kandidater kunne opnå de nødvendige 50 procent, der skal til for at hindre, at de skal ud i en anden omgang af valget, der bliver 16. januar år 2000.
Da mere end 90 procent af stemmerne var talt mandag, havde Lagos fået 47,94 procent mens Lavin have fået 47,57 procent. De fire andre kandidater måtte deles om mindre end fem procent.
Lagos og Lavin skal nu stille op til omkamp i januar.
Artikel side 5

Magtkampen fortsætter i Sudan
*Der er ro på overfladen, men den politiske uro ulmer i Sudan, efter at præsident Omar Hassan al-Bashir søndag erklærede landet i undtagelsestilstand som den foreløbige kulmination på en magtkamp med landets parlamentsformand, Hassan al-Turabi. Både formand og næstformand for parlamentet fordømte mandag al-Bashirs overraskende beslutning om at indføre en tremåneders undtagelsestilstand og opløse parlamentet for at forhindre en lov, der ville begrænse præsidentens magt.
"Det er et statskup," var parlamentsformand Hassan Turabis første offentlige kommentar til undtagelsestilstanden. Men udadtil var der ro i Sudans hovedstad, Khartoum, dagen efter, at nationalt tv bragte den overraskende erklæring fra præsidenten, der tog magten ved et militærkup i 1989.

Mindst 15 dræbt
i Algeriet
nMindst 15 mennesker blev dræbt af bevæbnede islamiske militante, der satte en vejspærring op udenfor byen Blida, syd for den algeriske hovedstad, sagde informerede kilder søndag aften.
Massakren var den første i Algeriet siden starten af den muslimske fastemåde ramadan i torsdags. Siden starten på den islamiske oprør for syv år siden har angrebene været koncentreret før og under ramadan. Men den seneste massakre vil yderligere svække præsident Abdelaziz Bouteflikas forsøg på at bringe fred til det urolige land, hvor omkring 100.000 mennesker skal være blevet dræbt under islamiske uroligheder i de seneste syv år.

Fransk kyst truet af olieforurening
*Hæksektionen på et olietankskib, der søndag forliste ca. 45 sømil ud Bretagne i Frankrig, sank mandag eftermiddag, mens et slæbeskib forsøgte at buserede det længere væk fra kysten. I sektionen befinder der sig op til 20.000 ton olie. Det 25 år gamle Malta-indregistrerede Erika brækkede over under en storm søndag morgen, og tidligere mandag sank skibets bov. Dermed er risikoen for olieforurening øget betydeligt.

Højskoler samler kræfterne
*Efter nytår vil der kun findes én forening for de danske højskoler. Navnet på den nye forening bliver Folkehøjskolernes Forening i Danmark, og dens første formand bliver Ole Vøgg Veje, forstander på Ålborg Idrætshøjskole. Den nye forening erstatter gennem en fusion de to hidtidige foreninger, nemlig Højskolernes Sekretariat og Foreningen for Folkehøjskoler i Danmark.
Ole Vøgg Veje vandt et kampvalg om formandsposten over Højskolebladets redaktør, Niels Højlund, da den nye forening holdt stiftende generalforsamling søndag på Idrætshøjskolen i Vejle.

Politiken holder CIA ajour
*Politiken er om ikke på CIA's lønningsliste så i hvertfald den amerikanske efterretningstjeneste behjælpelig med at navngive danske politikere.
For trods Echelon og et verdensomspændende netværk af spioner, så fremgår det af The CIA Factbook på Internettet (www.cia.gov.), at efterretningstjenesten ikke helt kan hitte rede i, hvem der er hvem i dansk politik. CIA har blandt andet udnævnt Torben Rechendorff til de konservatives leder og økonomiminister Marianne Jelved til leder af et hidtil ukendt parti - Det Socialliberale Parti. Politiken har gjort CIA opmærksom på fejlene, hvorefter CIA har bedt Politiken faxe en korrekt liste over de danske politikere - hvilket avisen straks indvilligede i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her