Læsetid: 5 min.

Overblik

13. december 1999

Skarpt angreb på Prodi
*EU's finske ombudsmand mener nu, at EU-kommissionsformand Romano Prodi er løbet fra sit løfte om at rydde op i kommissionen.
Den nye EU-kommission fortsætter i samme lukkede spor som den gamle, der måtte gå af i marts på grund af økonomisk slendrian og kammerateri. Det mener EU's ombudsmand, finnen Jacob Söderman.
Söderman er utilfreds med, at den nuværende kommission ikke vil følge hans forslag fra september om, hvordan man sikrer god administrativ adfærd blandt embedsmændene i EU.
Jacob Söderman mener, at hans forslag om et adfærdskodeks for de ansatte i EU-Kommissionen vil gøre det klart, hvilke rettigheder og pligter der gælder for både de ansatte i EU og for borgerne

Irak vil genoptage olieeksport
*Irak forberedte sig i går på at genoptage olieeksporten efter tre ugers pause, men fortsatte sine angreb på et forslag om en FN-resolution, der vil suspendere den ni år lange embargo mod Irak på betingelse af, at Irak accepterer at lade FNs våbeninspektører genoptage deres arbejde.
"Vi håber at kunne begynde at laste irakisk råolie på tankskibe i henhold til olie-for-mad-programmet mellem den 15. og den 17. december", sagde en irakisk embedsmand.
FNs sikkerhedsråd besluttede fredag at forny olie-for-mad-programmet i endnu seks måneder, efter at Irak havde afvist to kortvarige forlængelser og indstillede sin olieeksport den 24. november.

Algeriske oprørere dræber 15 civile
*Muslimske oprørere i Algeriet dræbte lørdag 15 civilpersoner og sårede yderligere seks i nærheden af landsbyen Sidi Madani, omkring 50 kilometer syd for hovedstaden Algier, oplyste beboere og hospitalskilder.
"De stoppede en varebil og en personbil og mejede herefter passagererne ned, dræbte 15 og sårede seks", sagde en beboer.
Siden 1992 er omkring 100.000 mennesker blevet dræbt i Algeriet i forbindelse med muslimske oprøreres kamp mod centralregeringen.

Kroatisk chance for at nærme sig EU
*De kommende valg i Kroatien og den nye politiske situation efter præsident Franjo Tudjmans død kan forhåbentlig føre kroaterne ind i en mere demokratisk udvikling, sagde EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, lørdag under EU-topmødet i Helsinki.
Han betegnede dog samtidig Tudjman som 'en stor politisk skikkelse i Kroatien og på Balkan', men bag topmødets kulisser var der ligefrem glæde over Tudjmans død, fordi hans autoritære styre muligvis vil blive afløst af et mere moderat med vilje til at bringe Kroatien tættere på EU.

Frygt for olieudslip efter forlis
*Franske slæbebåde satte i går kurs mod det område ud for den franske vestkyst, hvor et maltesisk olietankskib tidligere søndag brækkede over i to dele. Det skete i et forsøg på at begrænse et muligt udslip af olie.
Britiske og franske redningsfolk reddede tidligere søndag samtlige 26 ombordværende besætningsmedlemmer fra olietankskibet 'Erika', der brækkede i to stykker ca. 70 sømil syd for Brest.
Franske slæbebåde trodsede vindstød af stormstyrke og bølger på op til seks meters højde i et forsøg på at nå frem til det forliste fartøj, som menes at have mellem 20.000 og 30.000 ton olie om bord.

Manglende støtte til hjemløses kamp
*Foreningen 'Hjemløses Venner af 1999' måtte søndag middag konstatere. at der tilsyneladende ikke er opbakning til en aktion, som skal redde sygeafdelingen på Sundholm. Foreningen havde planlagt at demonstrere foran sygeafdelingen frem til nytår for at protestere mod den planlagte lukning af sygeafdelingen, men ifølge foreningens formand Michael Rasmussen er opbakningen simpelthen for lille.
"I nat var vi kun tre, som overnattede ude foran Sundholm, selv om en 20-25 stykker havde lovet at komme. Vi er derfor instillet på at stoppe aktionen, hvis der ikke kommer flere i aften", siger Michael Rasmussen.

Flere danskere overlever kræft
*Forbedrede behandlinger og diagnostik betyder, at stadig flere danskere nu overlever deres kræftsygdom.
I dag er der derfor flere i live med kræft eller følgevirkninger af kræft end nogen sinde tidligere, nemlig ca. 197.000, skriver Politiken søndag.
Tallene fremgår af helt nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der for første gang har opgjort i detaljer, hvor længe folk er i live efter at have fået diagnosen kræft.
I dag overlever omkring 50 pct. af alle kræftpatienter deres sygdom. Så man kan konstatere, at kræft ikke længere er så håbløs en diagnose, som det tidligere har været.
Men når så mange overlever eller lever længere efter en kræftdiagnose end før, betyder det samtidig en enorm ekstra belastning for sundhedsvæsenets resurser.

Opposition giver ny frist til Milosevic
*Den serbiske oppositionsleder, Vuc Draskovic, gav lørdag Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic' regering en frist til den 15. december til at udskrive nyvalg eller stå over for en ny runde protestaktioner.
"Hvis de går ind for valg, er vi til at snakke med. Hvis ikke, vil jeg personligt kontakte lederne af alle betydende partier i Serbien med henblik på at udforme en fælles strategi under ledelse af Den Serbiske Fornyelsesbevægelse (SPO)", sagde Draskovic, som er leder af SPO.

22 grænse-overløbere fanget
*Grænsepolitiet i Padborg har siden lørdag aften anholdt 22 mennesker, der illegalt krydsede den dansk-tyske grænse. Især drejer det sig om irakiske mænd, der i små grupper er gået over grænsen.
Der var ingen menneskesmuglere blandt de anholdte, der alle har søgt om asyl.

Danskere tvivler på egen moral
*Mennskerettighederne respekteres kun delvis i Danmark.
Det mener hver anden dansker ifølge en meningsmåling, som Gallup International har foretaget som led i verdens hidtil største opinionsmåling, skriver Berlingske Søndag.
Målingen er lavet i anledning af årtusindskiftet og omfatter 61 lande.
Kun 16 procent af danskerne erklærer sig fuldt ud tilfredse med respekten for menneskerettighederne.

Chile til valg
*Ricardo Lagos (t.v.) vil blive den første socialistiske præsident i Chile siden Salvador Allende, hvis meningsmålinger forud for det chilenske valg i går holder stik. Højrefløjens Joaquin Lavin halede dog ind de sidste dage. Resultatet foreligger i løbet af i dag.

Udsigt til syrisk-israelsk fred i løbet af måneder
*En fredsaftale mellem Syrien og Israel kan være på plads i løbet af få måneder, sagde den syriske udenrigsminister Farouq al-Shara i går, kort tid inden nye forhandlinger mellem de to lande genoptages i denne uge i Washington.
"Jeg er så optimistisk, at et par måneder efter min mening vil være tilstrækkeligt til at nå frem til en fredsaftale", sagde han i sine første bemærkninger, siden USA's præsident Bill Clinton onsdag oplyste, at de israelsk-syriske fredsforhandlinger vil blive genoptaget efter en pause på næsten fire år.
Fredsforhandlingerne mellem Syrien og Israel blev påbegyndt i 1991, men blev afbrudt i 1996 uden en aftale om Golan-højderne.
Udsigten til en syrisk-israelsk fred er dog ikke blevet lige godt modtaget i alle lejre. Jødiske bosættere i Golan-højderne demonstrerede i går med krav om, at området ikke gives tilbage til Syrien som led i en fredsaftale mellem de to lande.
Der lever nu omkring 17.000 israelere i Golan-højderne, hvortil de flyttede, efter at den israelske hær erobrede det strategisk og vandressourcemæssigt vigtige område under Seksdages-krigen i 1967.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her