Læsetid: 5 min.

Overblik

11. december 1999

Fordømmelser uden konsekvenser
*I sin hidtil skarpeste erklæring fordømte EU fredag russernes bombeangreb på Tjetjenien.
Men det blev ved fordømmelserne og trusler om at indføre sanktioner.

Syrien og Israel mødes i USA
*Israel og Syrien genoptager deres fredsforhandlinger i Washington onsdag i næste uge, sagde USA's særlige mellemøstudsending, Dennis Ross, fredag.
I næsten fire år har fredsforhandlingerne mellem de to lande ligget på is, men onsdag aften kunne den amerikanske præsident, Bill Clinton, pludselig afsløre, at der var sket et større gennembrud mellem Israel og Syrien, og at forhandlingerne skulle genoptages i USA.
Nyhedsanalyse her på siden

Plejebosagen for retten i februar
*Retssagen mod den læge, der er sigtet for uagtsomt manddrab i fem tilfælde i Plejebosagen, begynder den 11. februar i Københavns byret. Det oplyser sagens anklager politiadvokat Michael Jørgensen.
Lægen, der nægter sig skyldig, er endvidere tiltalt for overtrædelse af lægeloven. Forinden bliver det på et retsmøde den 10. januar formentlig afgjort, om Ekstra Bladet skal have medhold i en begæring om, at navneforbudet mod lægen skal ophæves.

Flere penge til aktivering
*Arbejdsminister Ove Hygum fastslog fredag, at statens udgifter til aktivering stiger med 2,6 mia kroner på næste års finanslov, hvor der i alt bliver afsat 12 mia. kroner til de regionale arbejdsmarkedsråd. Det skal dække udgiften til aktivering af 65.000 personer. Beløbet er væsentligt større end de 9,4 mia. kroner, som Ove Hygum forventer, at statens samlede udgifter til aktivering løber op i år. Det skyldes ifølge arbejdsministeren, at man fremrykker aktiveringen i 2000 samtidig med, at man indfaser en kortere dagpengeperiode.
Han afviser, at udgifterne til aktivering er ved at løbe løbsk.
"Det er værd at bemærke, at de 8,5 mia. kroner alene går til forsørgelse af de aktiverede, som ellers skulle have udbetalt dagpenge. De resterende 3,5 mia. kroner bruges til aktivering og uddannelse, og de penge skal ses som en investering, der på sigt medvirker til at nedbringe de offentlige udbetalinger," fastslår Ove Hygum.

Minister sætter fokus på Ignalina
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) har lovet Folketingets Europaudvalg en grundig redegørelse for sikkerhedsproblemerne på det litauiske atomkraftværk Ignalina.
Såvel Enhedslisten som SF er dybt bekymrede for værkets tilstand og presser på for at få det lukket. EU bør kræve værket lukket før Litauens optagelse i EU mod at hjælpe landet med at opbygge en alternativ energiforsyning, mener de to partier.
Thorkild Simonsen sagde efter et samråd fredag i Europaudvalget, at regeringen sammen med de øvrige EU-lande gerne støtter Litauen med henblik på at fremskynde en lukning.

Syv civile dræbt af mine i Angola
*Syv mennesker blev dræbt og 16 alvorligt såret, da en mine fredag eksploderede under en bus i Angola.
Ifølge det portugisiske nyhedsbureau Lusa skete eksplosionen i nærheden af byen Vila-Novo i Huambo-provinsen i det centrale Angola, da bussen kørte over en mine.
Det er den første mine-ulykke i Angola, siden regeringstyrker tilbageerobrede Huambo-provinsen i oktober fra oprørshæren UNITA.
Den vestafrikanske stat har stort set været plaget af borgerkrig, siden Angola vandt sin uafhængighed fra Portugal i 1975.
Den seneste optrapning af voldelige episoder begyndte for et år siden, da en fire år gammel fredsaftale mellem regeringen og UNITA blev brudt. I øjeblikket ser det ud til, at regeringen har den stærkeste position.

Auken fastholder gen-tænkepause
*Danmark støtter en hurtig vedtagelse i EU af nye og forbedrede regler i EU's udsætningsdirektiv om godkendelse af gensplejsede afgrøder. Men indtil de nye regler er trådt i kraft, skal EU opretholde den tænkepause, der indebærer et midlertidigt stop for nye tilladelser.
Det oplyste miljø- og energiminister Svend Auken (S) fredag efter et samråd i Folketingets Europaudvalg.
Han afviser dermed tanker, som EU's svenske miljøkommissær, Margot Wallström, har luftet om at sætte gang i nye tilladelser mod at behandle ansøgningerne, som om de nye regler med skrappere krav var vedtaget.

Nordkorea og Japan afslutter krise
*Ifølge japanske medier er Japan på vej til at ophæve alle sanktioner mod Nordkorea. Sanktionerne blev indført i august, da Nordkorea uvarslet affyrede et testmissil, der blev registreret over japansk fastland. Ophævelsen af sanktionerne er et resultat af vellykkede forhandlinger.
Japan menes at være klar til at løsgive fødevarehjælp samtidig med, at man vil drøfte muligheden for at oprette diplomatiske forbindelser.

Løjtnant slap med ti dages betinget
*En 25-årig løjtnant, der i november truede to menige med en pistol under en militærøvelse på Bornholm, blev fredag straffet med 10 dages betinget fængsel.
Domstolen begrundede den relativt milde dom med, at løjtnanten med sin handling reelt har spoleret sin karriere hos forsvaret og dermed også kommer til at lide økonomisk af sin trussel mod de to soldater.
Løjtnanten ankede dommen til Østre Landsret.

Paven aflyser besøg til Irak
*De irakiske myndigheder har meddelt Vatikanet, at på grund af FN's sanktioner er det ikke muligt at "organisere" pavens planlagte besøg. Det kræver også omfattende organisering at have pave samt pavemobil og følge på besøg.
Det primære formål med pave Johannes Paul IIs rejse til Irak var et besøg i Ur, fødested for den bibelske patriark Abraham og et af de steder fra Det Gamle og Nye Testamente, hvor paven ønskede at bede i 2000.

Information retter
*Ved en fejl bragte vi på side 9 et billede fra filmen Kærlighedens vildveje i stedet for et af det norske fund Thea Sofie Rusten.
Samtidig beklager vi, at vi i Stjerneboxen havde udnævnt Stanley Kubrick til instruktør af den norske film Kun skyer bevæger stjernerne. Det er Torun Lian, der har instrueret.
Vi beklager fejlene, red.

Helveg afviser russisk kritik
*EU's beslutning om, at stille Letland et medlemsskab i udsigt, affødte i går som ventet skarp kritik fra Rusland, der gjorde opmærksom på, at Letland diskriminerer russiske borgere. "Personer, som ikke har lettisk som modermål, kan stort set i dag kun kommunikere med hinanden i deres lejligheder," lød det i går fra det russiske udenrigsministerium. Den danske udenrigsminister Niels Helveg Petersen afviste den russiske advarsel. "Det lettiske parlament har revideret sprogloven, som opfylder OSCE's krav. Derfor er der ikke grundlag for den russiske kritik," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her