Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

8. december 1999

SPD rykker sammen om Schröder
*Slutspurten var imponerende. For få måneder siden kunne socialdemokraters formand Gerhard Schröder have forventet øretæver, men på partikongressen i Berlin i går rykkede SPD sammen om ham.
86 procent af de 522 delegerede stemte for ham - en markant fremgang i forhold til de 76 procent Schröder samlede ved sidste kongres, der ekstraordinært måtte indkaldes i april på grund af Oskar Lafontaines pludselige farvel til politik.
Siden april er modviljen mod Schröder vokset. Ikke alene førte han Tyskland ind i Kosovo-krigen, han provokerede også et stort antal socialdemokratiske kernevælgere med sit fornyelsesprogram (Schröder-Blair papiret) og sin sparepakke, der tager fra pensionister og offentligt ansatte. Men Schröders redning af den konkursramte entreprenørkoncern Holzmann og dermed 68.000 arbejdspladser, og skandalen i det konservative CDU har bidraget til at forbedre SPD's omdømme.
Schröder understregede dog i går sin vilje til reformer:
"Modernisering er ikke løs snak. Uden den kan man ikke skabe retfærdighed," sagde han og henviste til de reformtanker, han og Tony Blair fremlagde i sommer. twp

Rusland fastholder Tjetjenien kurs
*Den russiske regering fastholdt tirsdag, at de tjetjenske indbyggere i Grosnij for deres eget bedste må rømme hovedstaden.
Tirsdag eftermiddag meddelte den russiske ministerpræsident, Vladimir Putin, triumferende, at den tjetjenske præsident, Aslan Maskhadovs, familie nu er taget i forvaring af den russiske efterretningstjeneste.
"Selv ham, der betragter sig selv som Tjetjeniens præsident, har for lang tid siden sendt sin familie afsted til en anden del af Rusland, hvor familien nu er under FSB's beskyttelse," sagde Putin. FSB er den russiske efteretningstjeneste.
Leder på forsiden og tema side 7

FN skal spille en central rolle
*Det internationale samfund kommer ikke uden om FN's sikkerhedsråd, når fremtidige konflikter skal løses ved humanitære interventioner. Bliver Sikkerhedsrådet negligeret, er der risiko for at underminere Rådets autoritet og dermed undergrave den nuværende internationale retsorden om magtanvendelse.
Det er en af hovedkonklusionerne i Dansk Udenrigspolitisk Instituts (DUPI)rapport om humanitære interventioner, der udkom i går.

Barak vil sætte bosættelser i bero
*Israels premierminister, Ehud Barak, er villig til at standse opførelsen af 1800 nye huse på de jødiske bosættelser rundt om Jerusalem.
Det sker, efter at palæstinenserne mandag besluttede at afbryde fredsforhandlingerne med Israel, så længe udvidelsen af bosættelserne fortsætter.
"Den israelske regering har givet tilladelse til de 1.800 lejligheder. Men jeg mener ikke, at det giver mening på dette tidspunkt, når vi, i de kommende måneder er midt i forhandlinger med palæstinenserne om en permanent fredsaftale," sagde Barak på et pressemøde tirsdag i forbindelse med besøg af Polens ministerpræsident, Jerzy Buzek.
Den palæstinensiske fredsforhandler Yasser Abed Rabbo sagde mandag, at forhandlingerne først vil blive genoptaget, når Baraks regering lover at standse udvidelsen af bosættelserne.

Svensk fagforening udelukker nazist
*En svensk nazist fra Örebro er blevet udelukket af sin fagforening, De Handelsansattes Forbund, oplyste det svenske regionale tv-program Tvärsnytt tirsdag. Manden arbejdede på et stort lager i Örebro og skulle ifølge tv-stationen være medlem af fagforeningens bestyrelse på virksomheden. Han er tidligere dømt for mishandling, vold og for at have truet en politibetjent.
Det var på begæring af fagforeningens afdeling i Örebro, at forbundsledelsen mandag besluttede, at manden ikke længere kunne være medlem. Motiveringen var blandt andet, at hans medlemskab af en nazistisk organisation er uforenelig med hans medlemskab af fagforeningen.

Ledige falder ud af dagpengesystemet
*Flere tusinde ledige dagpengemodtagere er enten faldet ud eller er på vej til at falde ud af dagpengesystemet og over på kontanthjælp på grund af manglende kommunikation mellem de forskellige parter i systemet, viser en rundspørge til landets a-kasser, som LO Storkøbenhavn har foretaget.
De seneste tal viser, at 50 procent af de ledige i hovedstadsområdet, der er berettiget til en særlig indsats for at komme i arbejde, ikke får tilbuddet. På landsplan handler det om hele 58 procent.
Ifølge Arbejdsformidlingen skyldes den manglende indsats, at a-kasserne ikke melder tilbage til AF-systemet tids nok.
Formanden for LO Storkøbenhavn vil nu have arbejdsminister Ove Hygum til at se på problemet.
Betingelsen for at fagforeningen gik med til arbejdsmarkedsreformen i 1999 og den afkortede dagpengeperiode var netop, at der skulle ydes en særlig indsats for at få de ledige i arbejde 26 uger, før en ledig ville falde ud af dagpengesystemet.

Dansk flæsk fyldt med salmonella
*Den norske levnedsmiddelkontrol har fundet salmonella i et større parti dansk flæsk, der skulle være serveret for oliearbejdere i Nordsøen. De fire ton dansk sideflæsk var ellers forsynet med en dyrlægeattest, der garanterede, at kødet var salmonellafrit.
Ifølge dyrlæge Laurits Rossebø ved Næringsmiddeltilsynet (levnedsmiddelkontrollen) Haugaland på Karmøy i Norge er salmonellaen i det danske flæsk af typen Derby, som kan give infektionssygdomme hos mennesker.
De norske myndigheder har sendt oplysninger om salmonella-fundet til samtlige EU-lande. Flæsket stammer fra slagteriet Danish Crown. Det salmonellasmittede parti vil nu blive returneret, og Danish Crown vil blive bedt om en redegørelse.

Amnesty-kritik af Israel
*Siden 1987 har Israel jævnet mindst 2.650 palæstinensiske boliger på den israelsk-besatte Vestbred med jorden, fordi palæstinenserne ikke havde byggetilladelse.
Det har medført, at 16.700 palæstinensere har mistet deres hjem, fordi besættelsesmagten betegner deres boliger for ulovlige. Det skriver Amnesty International i en ny rapport, der offentliggøres onsdag.
Amnesty understreger, at dens rapport udelukkende beskæftiger sig med nedrivninger i forbindelse med manglende byggetilladelser - ikke nedrivninger af "sikkerhedsårsager", som de israelske myndigheder anvender som kollektiv straf mod en familie, hvis et familiemedlem har begået en sikkerhedsmæssig forbrydelse.
Amnesty påpeger, at flere palæstinensere lever i konstant frygt for at miste deres hejm - en helt urimelig situation.

Mars giver ikke en lyd fra sig
*Rumfartøjet Mars Polar Lander har fortsat ikke givet lyd fra sig, og meget tyder på, at Mars Polar Lander-projektet er mislykket.
Videnskabsmændene på laboratoriet i Pasadena, Californien, forsøgte tirsdag for syvende gang forgæves at komme i kontakt med fartøjet, der i fredags landede på Mars. De amerikanske rumfarsmyndigheder i NASA siger officielt, at "det er ikke forbi endnu", og at videnskabsmændene i de næste to uger vil prøve at få forbindelse med rumfartøjet. Men lederen af det prestigefyldte projekt Robin Cook har betegnet tirsdagens forsøg som "den sidste gode chance" for kontakt.

Information
retter
*I gårsdagens Information bragte vi et foto af komponisten Carl Nielsen i - som vi skrev - hjemmet på Fyn.
Der var dog tale om hjemmet ved Fredriksholmskanal i København.
Vi beklager, red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her