Læsetid: 5 min.

Overblik

7. december 1999

Masseflugt fra Grosnij
*Mange familier var mandag aften på vej væk fra Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, få timer efter, at den russiske hærledelse i Kaukasusregionen havde givet byens indbyggere et kort og utvetydigt ultimatum - forlad Grosnij eller dø.
De mange skrækslagne indbyggere forlod byen til fods og i enkelte biler ad en vej, som de russiske styrker har åbnet ud af Grosnij, der ellers er helt omringet af russiske soldater.
Artikel på forsiden

Den dyreste storm nogensinde
*Weekendens storm blev den hidtil dyreste for landets forsikringsselskaber. Den forventes at komme til at koste 1,7 milliarder kroner i erstatninger. Dermed blev stormen dobbelt så dyr som den hidtil værste stormregning til forsikringsselskaberne. Det var stormen i november 1981, der kostede 827 millioner kroner.
Det er Forsikringsoplysningen, der mandag kunne komme med det anslåede tal efter en rundspørge til de store landsdækkende forsikringsselskaber. Indtil videre regner forsikringsverdenen kun med, at mellem en tredjedel og halvdelen af de samlede skader er registreret. Derfor er skønnet behæftet med en vis usikkerhed. De endelige tal ventes først at foreligge til marts.
Leder på forsiden

Stop for Mellemøst-forhandlinger
*Palæstinenserne har indstillet forhandlingerne med Israel om en permanent fredsløsning på den mangeårige israelsk-palæstinensiske strid.
Forhandlingerne bliver ikke genoptaget, før Israel holder op med at udvide de jødiske bosættelser, der ligger på Vestbredden, som Israel har holdt besat siden 1967.
"Vi var ikke i stand til at holde møde i dag for at drøfte den dagsorden, vi er blevet enige om, på grund af bosættelses-spørgsmålet," sagde den palæstinensiske forhandler, Yasser Abed Rabbo, efter et møde med den israelske forhandler Oded Eran.
De nye problemer i fredsforhandlingerne kom kort før, at den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, skulle indlede en fire dage lang rundrejse i regionen i et forsøg på at fremme forhandlingerne om en permanent fredsløsning.

Danske forfattere kandidater til pris
*To af dansk litteraturs varmeste navne, som begge har bopæl i udlandet, er blandt de nominerede forfattere til Nordisk Råds litteraturpris for år 2000. Hermed får de muligheden for at efterfølge deres landsmand, digteren Pia Tafdrup, der modtog prisen for 1999.
Henrik Nordbrandt med base i Tyrkiet er indstillet for sin seneste digtsamling, Drømmebroen, mens den filosofiske rejseroman Americas har skaffet Thomas Boberg status som priskandidat.
Den 39-årige Boberg bor i Perus hovedstad Lima.

Banker i Schweiz under skarp kritik
*Ikke mindre end 53.886 "sovende" konti, der formodes at tilhøre ofrene for nazismen, er blevet blotlagt i schweiziske banker gennem tre års undersøgelser gennemført af den såkaldte Volcker-komite.
Volcker-komitéens endelige opgørelse over de mange konti blev offentliggjort mandag i Zürich. De mere end 50.000 konti indeholder formuer, der er blevet ejerløse eller glemt efter nazisternes folkemord under Anden Verdenskrig. Undersøgelsen af de schweiziske banker har ikke givet noget bevis for, at bankerne med fuldt overlæg har beriget sig på de "sovende kontis" bekostning, men komitéen kritiserer nogle af bankerne for deres hjerteløse behandling af nazisternes ofre og efterfølgende dårlige registrering af de ejerløse konti.

CDU-ledere lægger afstand til Kohl
*Det tyske kristelige demokratiske parti CDU meddelte mandag, at partiet vil afkræve Helmut Kohl flere oplysninger om det netværk af hemmelige konti, som han førte over sit partis finanser i de 16 år, hvor han var forbundskansler.
Meddelelsen understregede, at flere og flere ledende CDU-politikere distanceret sig til Kohl, som med affæren kan undergrave partiets nyvundne popularitet efter godt et år i opposition.
En talsmand for partiet sagde mandag, at et revisionsfirma havde sendt et spørgeskema til Kohl for at få oplyst yderligere detaljer om donationer til det konservative parti i de år, hvor Kohl var dets øverste leder.
Også Kohls tidligere rådgivere og andre nære medarbejdere er blevet bedt om at udfylde spørgeskemaer. En ledende administrator, der havde været Kohls fortrolige, blev i weekenden afskediget, fordi han havde tilbageholdt informationer om affæren indtil for en måned siden.

Tre elever såret af skud på skole i USA
*En pige og to drenge i 12-13 års alderen blev såret af skud fra en pistol tidlig mandag lokal tid udenfor en skole i Fort Gibson, en mindre by med omkring 3.500 indbyggere i det østlige Oklahoma, USA.
Politiet oplyser, at gerningsmanden, en klassekammerat, er fængslet. Drengens skud faldt tilsyneladende mod tilfældige elever, der ventede på, at deres timer skulle begynde.
Mandagens skudepisode var den seneste i en række af væbnede overfald på skoler i USA. I april dræbte to elever 13 mennesker på deres skole i Colorado, før de selv begik selvmord i en episode, der førte til fornyet debat om amerikanernes lette adgang til mordvåben.

Dansk eksport af miljøproblemer
*Danske virksomheder flytter i stigende grad deres miljø- og arbejdsmiljøproblemer til lande i Den 3. Verden og Østeuropa. Især tekstil- og møbelbranchen placerer miljøbelastende produktioner hos underleverandører i udviklingslandene.
Det konkluderer Teknologirådet i en ny rapport, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.
Ingen af de danske virksomheder, som rådet har inddraget i undersøgelsen, stiller krav til deres underleverandører om miljø og arbejdsmiljø. Det betyder, at en række kendte danske varer fremstilles under betingelser, der aldrig ville blive accepteret herhjemme.
F.eks. foregår virksomheden Trip Traps indonesiske produktion af eksklusive havemøbler på et niveau, som ligger langt under danske miljøstandarder.

Information retter
*I artiklen mandag, Nyrup kræver grønne afgifter i EU, skriver vi, at EU-Kommissionen skal opkræve afgiften. Det er en fejl. Statsministerens forslag handler alene om, at et flertal af EU-landene kan fastsætte mindstesatser for grønne afgifter. De skal så opkræves af de enkelte medlemslande, der også kommer til at råde over indtægterne.
Vi beklager, red.

Lynindgreb mod kriminelle indvandrere
*Regeringen vil gennemføre et lynindgreb, der skal forhindre, at kriminelle indvandrere automatisk kan få statsborgerskab. Efter et møde med socialdemokratiets og de radikales ordførere fik justitsminister Frank Jensen (S) ifølge TV2 Nyhederne opbakning til forslaget, der skal lukke et hul i loven. Hidtil har de unge kriminelle kunnet få statsborgerskab ved at søge via statsamterne, der ikke så på, om de eksempelvis var blevet udvist på grund af volds- eller berigelseskriminalitet. Lovændringen kommer, efter at en ung indvandrer fik bevilget statsborgerskab i fængslet, selv om han skulle udvises af landet efter afsoningen.

Livstidsdom for folkemord i Rwanda
*FN-tribunalet for Rwanda idømte mandag den tidligere leder af en etnisk baseret hutu-milits, Georges Rutaganda, livsvarigt fængsel for at sin medvirken til massakrerne i Rwanda.
En talsmand for tribunalet sagde, at Georges Rutaganda, forretningsmand og næstøverste i den berygtede Interahamwe-milits, var fundet skyldig i en anklage om forbrydelser mod menneskeheden og en anklage om deltagelse i massakrerne mod fortrinsvis tutsi-befolkningen i Rwanda. Den senegalesiske dommer Laity Kama henviste til, hvordan Rutaganda havde udpeget tutsier, hvorefter de blev bragt til hans garage og myrdet. Rutaganda deltog desuden i mordet på tusindevis af tutsier, der havde søgt tilflugt i en teknisk skole i hovedstaden Kigali.
"Han begik den slags forbydelser uden nogensinde at udvise nogen form for anger," sagde dommeren. Det er den fjerde retssag, hvor den internationale domstol for Rwanda, ICTR, vælger den hårdeste straf, som det er muligt at give, og afsiger en livstidsdom. Dommen mod Rutaganda er ifølge AFP kun den sjette afsagt af FN-tribunalet i Arusha i det nordlige Tanzania, siden den internationale domstol i 1995 indledte retsopgøret mod bagmændene til massakrene i Rwanda.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her