Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

6. december 1999

Kohl prøver at skjule detaljer
*En afdelingsleder i CDU's hovedkvarter er blevet fyret, fordi han i stedet for at give en redegørelse fra partiets skatterådgiver til partiets nuværende ledelse overlod den til sin tidligere formand, Helmut Kohl, (der lod den forsvinde i sit pengeskab). Afdelingslederen tilhører det netværk, som Kohl byggede op omkring sig i sin 25 år lange formandstid. Ifølge nyhedsmagasinet Focus har han opfordret sine gamle støtter til at tie med ordene: "Hold bøtte! Jeres lokalformænd har jo også fået penge." weper

Et dyrt møde med naturen
*Orkanen kom så hurtigt og overrumplende, at den ikke engang nåede at få et navn, som man ellers ynder at udstyre uvejr af den kaliber med. Orkanen kostede seks mennesker livet og var skyld i et endnu ukendt antal knoglebrud og andre personskader, og flere steder i landet fortsatte travlheden på skadestuerne op ad formiddagen lørdag. Søndag var mange danske hjem stadig uden strøm, og politiet i Gentofte opfordrede kommunen til at evakuere ældre borgere, som sidder alene uden strøm. "Der sidder en hel masse gamle og fryser rundt omkring i kommunen. Ikke alle har pårørende, som kan tage sig af dem. Hvis de ikke får varme i nat, kan det få katastrofale følger," advarede vagthavende ved Gentofte Politi.
Omfanget af skader på bygninger, biler og mennesker bliver det højeste nogensinde, vurderer forsikringsoplysningen. Beløbet anslås til at blive over en milliard kroner.
"Om det bliver 1,5 milliard kroner eller mere er umuligt at sige nu, men vi har aldrig oplevet noget tilsvarende," siger konsulent i Forsikringsoplysningen, Christian Skødt.
Der har weekenden igennem været skarp kritik af elselskabernes håndtering af situationen. "Det er frustrerende, at folk ikke kan få ordentlig besked om, hvornår de kan få el igen," siger miljø- og energiminister Svend Auken (S), som også mener, at orkanen giver anledning til at diskutere, om elselskabernes beredskab er godt nok.

Jyder advarer mod skævvridning
*En række jyske borgmestre og amtsborgmestre går til kamp mod regeringens favorisering af København, skriver Berlingske Tidende søndag. Borgmestrene advarer mod, at Danmark er ved at blive vredet skævt og risikerer at knække midt over, hvis satsningen på København og Øresundsregionen fortsætter. Med denne uges aftale om finansloven - som bl.a. omfatter nyt skuespil-, opera- og musikhus til hovedstaden - ryger 90'ernes investeringer i kulturbyggerier i København op i seks milliarder kroner.
"Balancen er ved at være trukket fuldstændig skæv. Iveren efter at etablere Ørestaden og en stærk Øresundsregion er gået helt over gevind," siger amtsborgmesteren i Århus, Johannes Flensted-Jensen (S).

OSCE inviteret til Nordkaukasus
*OSCE-lederen, Knut Vollebæk, kan 14-15. december komme til Nordkaukasus, hvor krigen i Tjetjenien udspilles, skrev de russiske nyhedsbureauer lørdag. Bag invitationen stod udenrigsminister Igor Ivanof under et tv-interview. Det er første gang, at der er sat en dato på besøget, efter at Rusland kun modvilligt har accepteret besøget fra OSCE.
Ivanof blev citeret for at sige, at den foreslåede dag vil kunne afslutte den "unødvendige debat," som i Vesten på det seneste har omgærdet det planlagte besøg af OSCE i krigszonen.

SWAPO står til valgsejr
*Præsident Sam Nujomas regerende SWAPO-parti stod lørdag til en overvældende sejr efter præsident- og parlamentsvalget i Namibia tidligere på ugen. Men et ledende oppositionsparti rejser mistanke om valgfusk.
Namibias Valgkommission havde lørdag optalt stemmerne i 71 af landets 103 valgdistrikter. SWAPO havde fået 75 pct. af disse stemmer og ser dermed ud til at ville sikre sig et endeligt valgresultat på vel over de to tredjedele af stemmerne, der skal til for at kunne ændre forfatningen egenhændigt.
Samtidig havde præsident Nujoma sikret sig 75 pct. af de optalte stemmer i forbindelse med præsidentvalget.

11 dræbt ved ny massakre i Algeriet
*11 civile er blevet dræbt under en massakre i det sydlige Algeriet, hvilket bringer antallet af ofre for den seneste bølge angreb begået af muslimske oprørere op på over 160 dræbte, skrev algeriske aviser lørdag.
Avisen Liberté skriver, at oprørsbevægelsen Den Bevæbnede Islamiske Gruppe (GIA) torsdag skar halsen over på 11 mennesker i Laghouat-regionen, 300 km syd for den algeriske hovedstad,
Algier. De 11 var alle medlemmer af samme nomadefamilie, skriver avisen. I alt er flere end 160 civile blevet dræbt i løbet af de sidste fem uger under massakrer eller sammenstød mellem oprørere og regeringssoldater.

Skud mod demonstranter
*Indonesiske styrker åbnede lørdag ild mod demonstranter i den oprørske Aceh-provins, oplyser militære og lokale kilder. Mindst tre demonstranter, der ønsker provinsen løsrevet fra Indonesien, blev såret.
Demonstranterne, der lørdag markerede 23-årsdagen for stiftelsen af oprørsbevægelsen Befri Aceh, blev skudt, efter at de havde råbt skælds- og slagord foran det lokale militærhovedkvarter i byen Sigli i Aceh, ca. 1700 km nordøst for Indonesiens hovedstad, Jakarta.
Lokale øjenvidner oplyser, at mindst tre demonstranter blev såret. Et enkelt vidne taler om seks sårede. Der var ikke umiddelbart oplysninger om, hvor alvorligt de var blevet såret.

Ny mord-bølge i Kosovo
*I alt 22 mennesker er blevet fundet myrdet i Kosovo i løbet af den seneste uge. Tallet er over syv gange højere end det 'historiske lavpunkt' de to tidligere uger, sagde en talsmand for KFORs internationale styrke søndag. Antallet af mord er gradvist faldet gennem de seneste fem måneder, efter at KFOR i juni gik ind i Kosovo.
For sidste halvdel af november var tallet 'bare' tre mord om ugen. På det seneste er tallet så eksploderet igen til niveauet, da KFOR rykkede ind i Kosovo.
Syv af de døde er serbere, syv albanere, mens otte stadig mangler at blive identificeret. Trods mordbølgen er der foreløbigt kun foretaget en arrestation, og derfor kan KFOR ikke umiddelbart vurdere om etniske konfrontationer er motivet.

Indvandrere topper med selvmord
*Anden generations indvandrere, der kommer fra lande uden for den vestlige verden har en markant overvægt af selvmord.
Det viser et foreløbigt resultat af en undersøgelse som Center for Selvmordsforskning ved Odense Universitet er i gang med, skriver Søndagsavisen Fyn.
Hyppigheden af selvmord blandt samtlige andengenerations indvandrere fra de såkaldte mindre udviklede lande lå i 1996 på 217 pr. 100.000 indbyggere.
Men blandt indvandrere var hyppigheden mere end det dobbelte, nemlig 457 pr. 100.000.
Hyppigheden for danskere var til sammenligning 22 pr. 100.000. For førstegenerations indvandrere var hyppigheden helt nede på 13 pr. 100.000 personer.
"Undersøgelsen er den første af sin art herhjemme. Tallene er så chokerende,
at vi snarest mulig må supplere med nye og bedre undersøgelser," siger forskningschef Unni Bille-Brahe, Center for Selvmordforskning.

Trafikminister vil drøfte Femern
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) mødes i foråret med sin svenske og tyske kollega i København for at drøfte en fast forbindelse over Femern-bælt, skriver dagbladet Der Nordschleswiger i Aabenraa.
Mødet med den tyske trafikminister Rainer Klimmt skal bane vejen for en fælles dansk-tysk tidsplan for beslutningsprocessen omkring en Fehmern-forbindelse.
I følge Der Nordschleswiger har Sonja Mikkelsen i en samtale med den socialdemokratiske gruppeformand i Slesvig-Holsten, Lothar Hay, fastslået, at den danske regering vil træffe en principbeslutning om en eventuel Femern-forbindelse allerede i indeværende folketingsår.

54 tyrkiske fangevogtere såret
*Et oprør blandt muslimske fanger i et tyrkisk topsikkerhedsfængsel førte søndag til, at 54 fængselsfunktionærer og et ukendt antal fanger blev sårede, meddelte det tyrkiske nyhedsbureau.
Omkring 150 fangevogtere blev taget som gidsler i Istanbuls Metris fængsel af medlemmer af den islamiske De kæmpendes Front for et Storøsten, IBDA-C, meddelte en advokat for den formodede gruppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her