Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

4. december 1999

Makedonien til omvalg
*Makedonien holder i morgen et delvist omvalg til præsidentposten, efter at der blev konstateret massiv valgsvindel ved valget den 14. november - især i de kredse, der domineres af landets albanere. Valget står mellem den nuværende udenrigsminister Boris Trajkovski og socialistpartiets kandidat, Tito Petkovski. Trajkovski vandt valget d. 14. november med kun 75.000 stemmer, så der er stor spænding om resultatet. on

Russiske styrker erobrer strategisk vigtig by
*Russiske styrker i Tjetjenien kom fredag et stort skridt nærmere helt af have omringet udbryderrepublikkens hovedstad, Grosnij, da de indtog den vigtige by Argun, der var en af de muslimske oprøreres stærkeste holdepunkter.
De tjetjenske styrker sagde, at de havde foretaget en strategisk tilbagetrækning fra byen for at undgå store tab.
Officerer fra den russiske hær sagde til det franske nyhedsbureau AFP, at Grosnij "nu er omringet 90 pct. fra øst, nord og vest". Kampene om Argun, der har stået på de seneste dage har været blodige. De russiske styrker mistede fredag mellem 35 og 50 soldater, sagde Valerij Manilov, vicestabschef for de russiske styrker. Samtidig anslog russiske medier, at de tjetjenske styrker har mistet mellem 100 og 300 mand. Samtidig skal tæt ved 50 tjetjenske flygtninge være omkommet, da deres kolonne kom under beskydning fra russiske styrker syd for Grosnij fredag.
Argun ligger blot 10 kilometer øst for Grosnij og har været under russiske belejring i adskillige dage. De tjetjenske styrker trak sig fredag også tilbage fra en anden vigtig by, Alkhan-Yurt, sydvest for Grosnij. Dermed har de muslimske oprørere udover Grosnij kun byerne Urus-Martan og Sjali syd for hovedstanden som eneste holdepunkter, og deres forsvarspositioner anses for stærkt svækkede.

Værste orkan i dette århundrede
*Hele Danmark var i går vidne til den værste orkan i dette århundrede.
Tønder Politi begyndtye fredag aften at evakuere personer fra området omkring Ballum på Vestkysten sydøst for Rømø i Sønderjylland. Evakueringen skyldes stormfloden, hvor vandet er begyndt at stå ind over digerne.
Lufttrafikken til og fra København blev fredag aften stort set indstillet. Lufthavnen blev hurtigt fyldt op af parkerede fly, da afgange og ankomster blev opgivet på grund af de stærkt vindstød
Togtrafikken var fredag aften tæt på at gå helt i stå, efterhånden som orkanen væltede træer ned over skinnerne flere steder i Danmark.
Ud over at alle eldrevne tog samt S-togene blev stoppet fredag aften, blev den landsdækkende togtrafik med de dieseldrevne IC3-tog også stærk påvirket af orkanen.
Stort set alle landets broer blev lukket for kørsel af lette køretøjer.
Ud over lukningen af Storebæltsbroen blev fire andre broer også helt lukket for al trafik. Det drejede sig om Vejlefjordbroen, den nye Lillebæltsbro, Svendborgsundbroen samt Langelandsbroen, oplyser Vejdirektoratet.
Artikel på forsiden

Dansk Folkeparti stormer frem
*Vælgerne svigter Socialdemokratiet og slutter op om Dansk Folkeparti. Det viser den seneste politiske meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen.
Ifølge målingen, der blev foretaget i dagene 29. november til 1. december, og bygger på interviews med 1004 personer, ville kun 24 pct. af vælgerne stemme på Socialdemokratiet ved et valg nu. Det er 3,7 procentpoint mindre end for blot en måned siden og 11,4 procentpoint mindre end ved sidste folketingsvalg.
Samtidig stormer Dansk Folkeparti frem. 14 pct. af vælgerne slutter op om partiet, der siden november er gået 1,6 procentpoint frem.

Sabotage mod WTO-hovedkvarter
*Ukendte gerningsmænd gennemførte fredag en sabotage-aktion rettet mod Verdenshandelsorganisation WTO's hovedkvarter i Geneve, oplyser en talskvinde for WTO.
Ved aktionen fredag morgen blev det elektriske system i WTO-hovedkvarteret kortsluttet. Politiet i Geneve oplyser, at to eller tre personer brød ind i et elektricitetsværk ved WTO-bygningen. Her lykkedes det dem at kortslutte el-forsyningen, hvilket gjorde, at WTO-hovedkvarteret var mørklagt i 45 minutter.
Tema side 3

Euro under dollar for første gang
*For første gang siden lanceringen af euro'en for 11 måneder siden, nåede kursen på de 11 landes fælles mønt sent torsdag ned under dollarens værdi. Dermed har EU-valutaen siden 1. januar mistet 15 procent af sin værdi over for den amerikanske dollar og 23,5 procent over for den japanske yen.
Under handel på børsen i New York nåede euro'ens kurs kl. 21.47 dansk tid ned på 0,9995 dollar, men var 58 minutter senere steget til 1,001.
1. januar kostede en euro 1,1665 dollar, og kursen steg en overgang til 1,1185 før euro'en begyndte sin glidetur.

Langt færre torsk i Nordsøen
*Danske fiskere vil miste mellem 700 mio. og 1 mia. kr., fordi de næste år må fange langt færre torsk i Nordsøen end i år. Det forudser Danmarks Fiskeriforening.
Torsdag aften indgik Norge og EU-Kommissionen i Bruxelles en fiskeriaftale for år 2000 for deres fælles farvande. Aftalen betyder, at den samlede kvote for torsk i Nordsøen næste år er sat ned til 81.000 ton, og det er væsentlig mindre end de 132.400 ton, som fiskerne måtte fange i år. Den danske andel bliver i Nordsøen på omkring 14.000 ton mod 24.520 ton sidste år, og reduktionen får stor betydning. Torsk er nemlig økonomisk set den vigtigste spisefisk for danske fiskere.
Fiskerne har peget på, at der allerhøjest bør skæres 15 pct. i kvoten om året, men EU og Norge valgte at skære ned med omkring 35 pct., når det gælder torsk.

EU trækker forslag tilbage
*Folk, der svindler med oprindelsescerfitikater på handelsvarer til eksport eller import, kan klappe i hænderne, efter at EU-kommissæren for det indre marked, Frits Bolkestein, har truet med at trække sit forslag om skrappere regler for importører af varer uden for EU tilbage.
Forslaget gik ud på, at folk, der importerer varer uden for EU til en særlig lav toldsats, skal kunne bevise, at varen kommer fra et af de fattige lande, der har indgået en aftale om særlig lav told for varer, der eksporteres til EU.
Det er ti år siden, at en kommissær har trukket et forslag tilbage, men Bolkestein ser ingen anden udvej, hvis ikke EUs ministerråd ændrer deres bud på, hvordan Bolkesteins forslag skal se ud.

Politisk flertal for MF-lønforhøjelse
*På Christiansborg er der bred enighed blandt politikerne om at give sig selv en lønforhøjelse på 80.000 kroner om året. Forslaget har været undervejs i årevis, men nu er det lykkedes Folketingets ledelse, præsidiet, at komme med et forslag, som langt de fleste partier i Folketinget støtter. Lønnen for at sidde i Folketinget er i dag 377.328 kroner, men pr. 1. januar bliver det sat op til 465.678 kroner om året. Det svarer til lønramme 38 eller årslønnen for en borgmester i en by med op til 25.000 indbyggere.

Ingen EU-olie til serbisk opposition
*EU's forsøg på at levere olie til de to serbiske byer Nis og Pirot, der kontrolleres af oppositionen, er strandet på serbisk obstruktion. Efter 9 dages venten ved grænsen, vendte de 14 lastvogne igår tilbage til Skopje i Makedonien. Ifølge EU-kommissær Chris Patten vil EU dog hurtigt forsøge nye transporter. Samtidig forlød det, at det statskontrollerede Yogopetrol havde leveret 2 ladninger olie til Nis, som allerede var betalt, men længe har været forsinket af Beograd. Kommissær Patten konstaterede, at det trods alt var lykkedes EU, at "skamme Milosevic til handling."

Ungdomshuset frifundet for uro
*Justitsminister Frank Jensen frifinder det omstridte Ungdomshus på Nørrebro i København for at have været indblandet i urolighederne i bydelen mellem den 7. og 8. november.
Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, havde ellers bedt Frank Jensen overveje at lukke huset ved hjælp af rockerloven. Ifølge Peter Skaarup fordi "meget tyder på, at optøjerne og ballademagerne har udspring i Ungdomshuset".
Men politidirektøren i København har meddelt justitsministeren, at "der p.t. intet foreligger i sagen vedrørende urolighederne på Nørrebro mellem den 7. og 8. november 1999, der direkte forbinder personer fra Ungdomshuset med urolighederne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her