Læsetid: 5 min.

Overblik

27. december 1999

Russiske styrker i Grosnijs centrum
*Lederen af de tjetjenske militsstyrker, der sammen med de russiske regeringsstyrker, har indledt fremrykningen mod Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, sagde i går, at hans styrker nu havde nået Grosnijs centrum, hvor de var i kamp med tjetjenske oprørere.
Nyhedsbureauet Interfax citerede Bislan Gantamirov for at sige, at hans styrker, der opererer i forskellige dele af Grosnij, var nået frem til et område, der er kendt som Dom Pesjati i byens centrum.
De russiske styrker indledte lørdag en omfattende militæraktion for at tage kontrollen med Grosnij, hvor titusinder af civile er strandet. Gantamirovs styrker opererer som en slags fortrop for de russiske styrker, der er mere forsigtige i deres fremrykning.
Artikel på forsiden

Fire Falungong-medlemmer dømt
*Fire ledende medlemmer af Kinas forbudte Falungong sekt blev i går idømt mellem syv og 18 års fængsel ved en domstol i Beijing, rapporterer det officielle kinesiske nyhedsbureau, Xinhua.
Ifølge bureauet blev den ene - Li Chang - idømt 18 års fængsel, mens en anden - Wang Zhiwen - fik 16 års fængsel. Li Liewu fik 12 års fængsel, mens Yao Jie fik syv års fængsel. Xinhua skrev, at de fire blev dømt for at have brugt sekten til "at underminere gennemførelsen af love, og for at have forårsaget dødsfald ved at organisere og bruge sektens organisation bl.a. til at få fat i statslige hemmeligheder."

Flykapringsdrama i hårdknude
*Den afghanske udenrigsminister kritiserede søndag aften voldsomt FN, fordi FN ikke havde mæglet mellem den indiske regering og de flykaprere, der fortsat holdt over 150 mennesker som gidsler i et indisk fly i lufthavnen i Kandahar, Afghanistan.
"Vi har hele dagen forsøgt at få FN til at mægle mellem kaprerne og den indiske regering og tage sagen i FN's hænder, men det nægter FN," sagde udenrigsministeren Abdul Wakil Muttawakil fra den islamisk fundamentalistiske Taleban-regering i Afghanistan.
Henved 160 passagerer og besætningsmedlemmer sad søndag i flyet på tredje døgn.
Flykaprerne kaprede flyet juleaften undervejs fra Nepals hovedstad, Kathmandu, til New Delhi i Indien. Lørdag landede det i Kandahar efter stop i Indien, Pakistan og De Forenede Arabiske Emirater.
Artikel side 5

Serberne vil tilbage til Kosovo
*Den jugoslaviske forbundshær og jugoslavisk politi vil sammen med de serbere, der er flygtet fra Kosovo-provinsen, vende tilbage, om nødvendigt med magt. Det sagde den jugoslaviske general Vladimir Lazarevic søndag.
Ifølge det jugoslaviske nyhedsbureau Tajnug sagde generalen, at der er tre muligheder for en tilbagevenden.
Den ene er, hvis Rusland eller Kina nedlægger veto i FN's Sikkerhedsråd mod en forlængelse af den internationale KFOR-styrkes og FN-organisationen UNMIK's mandat i Kosovo.
En anden mulighed er et program, der omfatter den jugoslaviske hær i en international styrke.
"Den sidste løsning, som jeg som borger og soldat ikke håber vil komme, er, at Jugoslavien bliver tvunget til at bruge alle midler og tropper til at vende tilbage til Kosovo for at hindre yderligere folkemord mod det serbiske folk der," sagde generalen.

Svage ældre vanrøgtes
*Embedslægen i Århus, Kate Runge, har afdækket en sag på plejecentret Birkebo i Odder, hvor beboere - ifølge embedslægens rapport - er blevet udsat for en behandling, der er "uacceptabel", "ydmygende" og "udtryk for et menneskesyn, som er uforeneligt med pleje og omsorg af gamle, svækkede mennesker."
Embedslægens undersøgelse har afsløret, at gamle på plejecentret er blevet tvangsmedicineret, blandt andet med tidligere, afdøde beboeres alt for gamle medicin, samt at overgreb begået af personalet er blevet fortiet for beboernes pårørende, skriver Jyllands-Posten.
Odder Kommune har hemmeligholdt sagen, men plejecentrets leder er nu bortvist. Ifølge Kate Runge er eksemplet langtfra enestående:
"Forholdene på nogle af de plejehjem, jeg har set, ligner noget fra Rumænien," siger embedslægen.

Tidlig tilbagetrækning fra Libanon
*En israelsk minister sagde søndag, at Israel kan trække sine styrker ud af Libanon, uden at der er indgået en aftale med Syrien. Udtalelserne faldt, samtidig med at der er spekulationer om, at tilbagetrækningen vil ske så tidligt som i april 2000.
"Der er ingen grund til at afvente, at de israelsk-syriske forhandlinger og de israelsk-libanesiske forhandlinger afsluttes, inden styrkerne trækkes tilbage. Det kan ske, når forhandlingerne starter," sagde Israels viceforsvarsminister Efraim Sneh til israelsk radio.
Hans udtalelser kommer, efter at det israelske dagblad Yediot Aharonot havde citeret politiske kilder for at sige, at "betydelige fremskridt" ved den ny forhandlingsrunde med Syrien i næste uge kan betyde, at tilbagetrækningen kan finde sted allerede til april.

K advarer V mod at holde på skattestop
*Den konservative leder, Bendt Bendtsen, advarer stærkt Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, mod at splitte det borgerlige alternativ med sit løfte om skattestop, skriver Jyllands-Posten søndag.
"Nu hvor krudtrøgen har lagt sig efter finansloven, vil jeg gerne sige stille og roligt til Anders Fogh Rasmussen: Pas nu på med at spille kortene alt for hårdt på skatteområdet. Det er dig, der er den borgerlige statsministerkandidat - så det er din opgave at samle det borgerlige flertal," siger Bendt Bendtsen.

Celler fra navlestrenge i biobank
*En dansk virksomhed, Mesibo A/S er i fuld gang med at etablere banker med navlestrengsblod fra nyfødte i lande som Schweiz, Østrig, Polen, Indien og Thailand.
Formålet er, at give et menneske, som senere får f.eks. blodkræft mulighed for at få tilført egne stamceller som led i bekæmpelsen af sygdommen, skriver Politiken søndag.

Carlsberg drøfter engelsk alliance
*Carlsberg har indledt drøftelser med Storbritanniens største bryggeri, Scottish & Newcastle, om en alliance forud for en forventet bølge af konsolidering i den globale ølindustri, skriver den britiske avis Sunday Telegraph.
Direktører fra de to selskaber har ført samtaler de seneste fem uger med henblik på joint venture-initiativer inden for distribution og markedsføring på de oversøiske markeder. Carlsberg har store aktiviteter i Kina og øvrige Asien, hvor Scottish & Newcastle ikke er repræsenteret.

Afsat præsident forlader Elfenbenskysten
*Elfenbenskystens afsatte præsident Henri Konan Bedie blev i går af et fransk militærfly bragt til Togo, meddelte det franske udenrigsministerium.
Bedie blev væltet, da utilfredse soldaters oprør - angiveligt på grund af manglende lønudbetalinger - fredag udviklede sig til et militærkup, vendt mod præsidenten. Lørdag etablerede Elfenbenskystens tidligere generalstabschef, general Robert Guei, en militærjunta under sin ledelse.
I går blev Abidjan rapporteret stille. Markeder og butikker åbnede som normalt efter to dage med sporadiske skudvekslinger i byens gader.
Søndag morgen sendte den statslige radio forskellige meddelelser fra Gueis junta, krydret med landets megastjerne Alpha Blondys reggaesang Franske hær - se at komme væk herfra.
Frankrig sendte i weekenden en forstærkning på 40 mand til den eksisterende 550 mand store franske styrke i landet med henvisning til, at det skete for at beskytte de henved 20.000 franskmænd, der bor i landet, der blev uafhængigt af Frankrig i 1960. Frankrig sendte samtidig yderligere 300 mand til det nærliggende Senegal.
Guei advarede i går Frankrig mod at sende flere soldater. Ifølge Guei vil det føre til blodsudgydelser. Samtidig opfordrede han folk "med skjulte dagsordener" til at opgive dem. Udtalelsen betragtes som en indirekte beskyldning mod Frankrig om at have til hensigt at genindsætte Bedie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her