Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

23. december 1999

CDU-bagland tager afstand fra Kohl
*Kritikken af tidligere kansler Helmut Kohls ulovlige omgang med partistøtte vokser. Senest har CDU's generalsekretær Angela Merkel til den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung sagt, at "Kohls tilståede fejl har påført partiet skader" og at "Kohls indrømmelser er en tragedie for den tidligere forbundskansler og en tragedie fo r hans parti." Samtidig er flere fremtrædende CDU-politikere begyndt at distancere sig mere og mere fra den tidligere forbundskansler på grund af partistøtte-skandalen.

D'Alemas nye regering taget i ed
*Ministerpræsident Massimo D'Alema blev onsdag taget i ed som chef for Italiens regering nummer 57 siden Den Anden Verdenskrig.
D'Alema præsenterede den nye regering for præsident Carlo Azaglio Ciampi, efter at han havde sammensat en administration uden rebellerne i den lille alliance af socialister, republikanere og centrumpolitikere, der lørdag væltede hans første regering i utilfredshed med hans ledelse samt en valgreform.
I den nye regering er der i stedet blevet plads til det nye parti Demokraterne, der er stiftet af den nuværende formand for EU-Kommissionen, Romano Prodi.
Demokraterne har i regeringen fået en af de tunge poster, nemlig indenrigsministerposten, som Enzo Bianco nu sidder på.
Hans partifælle Willer Bordon bliver trafikminister.
Den nye regering har ialt fået fire nye ministre, og de to øvrige er Patrizia Toja, som er blevet minister for regionale anliggender, samt Agazio Loiero, minister for parlamentsanliggender. Begge ministre kommer fra små midterpartier.
Giuliano Amato og Lamberto Dini fortsætter som henholdsvis finansminister og udenrigsminister.
D'Alemas nye regering består af en koalition af syv partier, der strækker sig lige fra hans egne eks-kommunister til midterpartier, moderate kommunister og grønne.

Skarp kritik af Ruslands fremfærd
*Amnesty International kritiserer i udsædvanlig skarpe vendinger russernes fremfærd i Tjetjenien. I en rapport skriver menneskerettighedsorganisationen, at de russiske soldater begår grove overgreb mod civile tjetjenere - i strid med menneskerettighederne.
"Situationen for tjetjenerne er ubehagelig, uanset hvor de vender sig. Regeringens mission om at eliminere 'banditter' er gået for langt," skriver Amnesty.
Rapporten kommer oven på flere dages meldinger om russiske soldaters massakrer på civile i Tjetjenien.
Leder på forsiden og artikel side 5

A-ulykke kræver sit første dødsoffer
*Atomulykken i Japan den 30. september har krævet sit første dødsoffer. Den 35-årige Hisashi Ouchi var en af de tre ansatte, der blev udsat for den kraftigste stråling, da ulykken skete. Efterfølgende er ikke bare værket, men hele det japanske atomkraft-program blevet stærkt kritiseret for at sløse med sikkerheden og overtræde gældende regler uranoparbejdning.
Mindst 69 personer, heriblandt de tre arbejdere, blev udsat for radioaktiv bestråling, og Tokaimuras 320.000 indbyggere blev advaret om at holde sig inden døre det første døgn efter atomulykken.

EU nedtoner BSE-risiko
*Efter at britiske og amerikanske forskere er meget tæt på at bevise, at hjernesygdommen BSE - også kaldet kogalskab - kan overføres til mennesker i form af den dødelige hjernesygdom Creutzfeldt-Jakob (CJD), har EU-Kommissionen travlt med at skille det ud fra den nuværende bøfstrid mellem Storbritannien og EU på den ene side og Frankrig og Tyskland på den anden.
Den 1. august i år ophævede EU et tre og et halvt år langt importforbud over for britisk oksekød, da man ikke længere mente, at der var risiko for, at det britiske kød var smittet med BSE. Frankrig og Tyskland nægtede at ophæve forbuddet, og begge lande risikerer at komme for Europa-domstolen, hvis de ikke har ophævet importforbuddet inden nytår.
Kommissionen erkender, at forskernes resultater er bekymrende, men understreger, at det britiske kød, der eksporteres i dag er "lige så sundt som alt andet oksekød i Europa", og at forskernes opdagelser alene handler om tiden, inden EU's importforbud trådte i kraft i 1996.

DSB-rapport vækker vrede
*Trafikminister Sonja Mikkelsen er yderst utilfreds med den rapport, som DSB har aflevet om trafikafviklingen ved Nørreport i forbindelse med metro-byggeriet. Hun betegner forarbejdet hos både DSB og Ørestadsselskabet som uprofessionelt.
"Rapporten bringer os i en ny situation. DSB anbefaler, at man lukker Nørreport Station, uden at de samtidig har gjort det, som vi egentlig også har bedt dem om, nemlig at analysere på hvad alternativet er for kunderne. Det har de slet ikke forholdt sig til hos DSB. Man har sagt, at andre må løse den opgave. Men HT har sagt, at det kan man ikke bare," siger Sonja Mikkelsen.
Artikel på forsiden
og leder på bagsiden

Polarisen smelter støt og roligt
*Havisen i Arktis smelter. Isen er blevet over en meter tyndere siden 1960'erne og 70'erne, da den amerikanske flådes ubåde - som en del af rutineberedskabet - begyndte at måle istykkelsen i de arktiske farvande. Det skriver bladet Polarfronten, der udgives af Dansk Polarcenter. Det er professor Drew Rothrock fra University of Washington, som i en artikel i tidsskriftet Geophysical Research Letter's decembernummer for første gang sætter præcise tal på, at det arktiske isdække er blevet tyndere. Han har fået frigivet så mange fortroligtstemplede oplysninger fra flådens arkiver, at han på 29 steder har kunnet sammenligne amerikanernes målinger af istykkelsen fra årene 1958-1976 med målinger foretaget i 1995-1999 for forskningsprojektet SCICEX (Scientific Ice Expeditions). Tallene siger helt præcist, at havisens tykkelse i det arktiske område i gennemsnit er skrumpet fra 3,1 til 1,8 meter i perioden.

Opposition afviser valgresultat
*Mozambiques præsident, Joaquim Chissano, og hans regerende FRELIMO parti blev onsdag erklæret for vindere af præsident- og parlamentsvalget tidligere på måneden. Oppositionspartiet - den tidligere oprørsbevægelse RENAMO - afviste som ventet valgresultatet og hævdede, at der var foregået svindel under valget. RENAMO har nu sendt en appel til landets Højesteret. Internationale observatører, der har overvåget valget, har tidligere erklæret valgt for frit og retfærdigt. Chissano fik ved præsidentvalget 52,29 procent af stemmerne, mens RENAMO-lederen Afonso Dhlakama fik 47,71 procent af stemmerne.

Uventet sparekrav til universiteter
*Aalborg Universitets rektor, Sven Caspersen, har fået en kedelig julehilsen fra Undervisningsministeriet og Forskningsministeriet. Sammen med landets øvrige universitetsrektorer er han blevet præsenteret for et samlet sparekrav på 51 millioner kroner. Der er tale om et sparekrav, som man ikke har hørt noget om før på universiteterne, men som viser sig at være en del af den netop vedtagne finanslov. For Aalborg Universitet bliver besparelsen på otte millioner kroner.
"Det er mildest talt utilfredsstillende, også fordi regeringen igen og igen fortæller offentligheden, at den prioriterer flere ressourcer til at styrke de videregående uddannelser," siger Sven Caspersen.

Sebastian får erstatning
*Det Kongelige Teater skal betale komponisten Knud Christensen - bedre kendt som Sebastian - og hans musikforlag 200.000 kroner, fordi balletten Et Eventyr aldrig blev opført på teatret.
Det bestemte Højesteret onsdag, da den satte punktum i en mere end 10 år lang strid mellem komponisten og teatret. Dermed slap teatret, som havde anket en dom fra Østre Landsret, 100.000 kroner billigere end i landsretten, der i 1997 tilkendte Sebastian 300.000 kroner.

Information retter og præciserer
*I artiklen: NGO-kritik af dansk gældspolitik, der blev bragt i gårsdagens Information, var der uklarhed om, hvem der sagde følgende.
"Vi mener, at Danmark ikke bør vente på, at u-landene kvalificerer sig til HIPC-initiativet (et gældseftergivelsesarrangement, red.)." Kilden er Bo Tovby Jørgensen, der er kampagneleder for den danske gren af gældseftergivelseskampagnen Jubilee 2000.
Samtidig beklager vi, at der på side i selvsamme avis stod: Nazi-leder sigtet for drab - Jonni Hansen er sigtet for drabsforsøg.
Vi beklager fejlen, red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her