Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

20. december 1999

Storindustri måtte bøde i retsopgør
*En stribe af landets store virksomheder tjente så meget på at handler med den tyske besættelsesmagt under krigen, at de under retsopgøret modtog kendelse efter værnemagerlovene og måtte betale millioner tilbage, skriver Berlingske Tidende søndag. De hidtil hemmeligholdte oplysninger fremgår af et særligt arkiv i Rigsarkivet, der først er frit tilgængelig om 30 år, men som Berlingske Tidende har fået adgang til. Blandt virksomhederne er Novo, A.P. Møllers rederier og Danfoss. Mads Øvlisen fra Novo Nordisk anbefaler en undersøgelse af industrien under krigenInf.

40 Falun Gong medlemmer arresteret i Macau
*Macau blev midnat natten til mandag lokal tid formelt overdraget til Kina efter næsten 450 år som portugisisk koloni.
Med overdragelsen af Macau og Hong Kongs 'hjemvenden' til Kina i 1997, mangler Kina nu kun Taiwan for at fuldgøre det billede, der er skabt i den kinesiske selvopfattelse af et komplet historisk Kina. Kinas præsident, Jiang Zemin, lovede da også under overdragelsesceremonien, at Kina nu vil koncentrere sig om at få Taiwan indlemmet i det kinesiske rige.
Tidligere i går var politiet i Macau i går travlt optaget med at forhindre Falun Gong-medlemmer i at 'forstyrre' festlighederne. Omkring 40 personer er blevet arresteret, mens de var ved at praktisere de spirituelle Falun Gong-bevægelser uden for Macaus største casino. De fleste af de anholdte havde udenlandske pas og blandt andet var en kun seks-årig pige mellem de anholdte.
Falun Gong-bevægelsen er forbudt i Kina men indtil videre formentlig stadig lovlig i Macau.
Politiet gav ingen grund til, at de havde slået ned på Falun Gong-medlemmer, men myndighederne har virket fast besluttet på, at Falun Gong ikke skulle få mulighed for at skabe uro under overdragelses-ceremonien.

Saddam Hussein skælder ud på USA
*Iraks præsident, Saddam Hussein, skældte i går USA ud og betegnede amerikanske ledere som "dumme", skrev irakiske aviser. Saddam sagde under en ceremoni på et militær akademi, at amerikansk udenrigspolitik ikke "regnede andres meninger for noget".
Bemærkningerne faldt efter, at FN's Sikkerhedsråd natten til fredag vedtog en ny resolution om Irak.
Iraks sundhedsminister, Umid Medhat Mubarak, beskyldte i går den amerikanske og britiske repræsentant for FN-komitéen, der har at gøre med de internationale sanktioner mod Irak, for at blokere for, at Irak kan importere de nødvendige medicinforsyninger og dermed være årsag til, at mindst 10.000 irakere er døde, de fleste af dem er børn.
Den nye resolution, som blev vedtaget fredag i Sikkerhedsrådet, men som Irak har afvist, etablerer et nyt FN-våbeninspektorat, UNMOVIC, der skal til Irak efter mere end et år uden våbeninspektioner.
Kronik og kommentar på side 8

Sponsorer skal frem i lyset
nFremover skal det være klart for enhver, hvem der har støttet et offentligt forskningsprojekt, og også hvor mange penge den private virksomhed har puttet i kassen, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten.
Forskningsminister Birte Weiss (S) kommer i januar med et udspil til et sæt nye regler for, hvordan samarbejdet mellem de offentlige forskningsinstitutioner og det private erhvervsliv skal foregå.
Birte Weiss ønsker, at universiteterne skal offentliggøre, hvad de modtager af private midler. Og den enkelte forsker skal, når han offentliggør sine resultater, fortælle, hvor mange private penge der er i projektet.
Forskningsminister Birte Weiss understreger, at det nye regelsæt ikke er foranlediget af den såkaldte Dandy-sag fra Aarhus Universitet, hvor tyggegummiproducenten og univertitetet ragede uklar over reglerne for offentliggørelse af to forskeres resultater.

Borgerligt flertal med DF
nDansk Folkeparti ville fordoble sit mandattal, hvis der var folketingsvalg nu, viser en meningsmåling i Politiken Søndag fra Vilstrup Research, der giver Dansk Folkeparti 25 mandater i Folketinget. Med et valgresultat som målingen ville Venstre og de konservative have flertal alene med Dansk Folkeparti.
"Det er da mit håb, at V og K kun behøver os for at danne regering, og vi vil helt klart føre valgkamp på at få det flertal," siger DF's leder, Pia Kjærsgaard. Vilstrup-målingen giver Pia Kjærsgaards parti 14 procent af stemmerne mod 7,4 procent ved folketingsvalget i marts 1998.

Indvandrerflertal i Storkøbenhavn
*Danmarks hovedstad vil i løbet af få årtier ændre sammensætning af befolkningen, så indvandrere og deres efterkommere vil komme til at udgøre flertallet, skriver Jyllands-Posten Søndag.
Det samme vil være tilfældet i en række andre kommuner i hovedstadsområdet.
Det vurderer lektor i demografi Hans Oluf Hansen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet på baggrund af nye fødselstal fra Danmarks Statistik. Fødselstallene viser, at 32,9 procent af de nyfødte børn i 1998 i Brøndby Kommune havde en mor, der var udenlandsk statsborger. I Albertslund var det 29,1 procent og i Ishøj 26,1 procent. I Københavns Kommune var andelen 23,2 procent, mens flere af de øvrige forstadskommuner havde en andel på omkring 20 procent.
Hans Oluf Hansen siger til avisen: "Hvis den nuværende udvikling fortsætter, er det kun et spørgsmål om tid, før indvandrere og deres efterkommere bliver en majoritet i disse kommuner."
Leder på forsiden

Oprydning af miljøgifte halter
*Oprydningen i brugen af giftige og miljøskadelige sprøjtemidler i Europa går langsomt. På syv år har EU-kommissionen, de 15 EU-lande og den europæiske plantegiftindustri taget stilling til mindre end 20 af de 600 forskellige sprøjtegifte, som er i brug i EU-landene, skriver Politiken Søndag.
Både producenterne af frugt og grønt og forbrugerne i Europa ønsker klare EU-regler, der kan begrænse brugen af sprøjtegifte. De manglende regler betyder, at de enkelte lande selv bestemmer, hvilke gifte, de tillader. Og selv om frugt og grønt indeholder rester af sprøjtemidler, der for eksempel er forbudt i Danmark, skal produkterne kunne sælges her i landet. Fødevaredirektoratet fandt sidste år rester af sprøjtegifte i hver tredje stikprøve fra frugt og grønt.

19 løsladt efter natlig uro i Slagelse
*Politiet i Slagelse kunne i går middag ånde lettet op efter en urolig nat med ballade og slagsmål i bymidten. Da var 19 af nattens 20 anholdte atter løsladt.
Politiet havde lørdag indkaldt ekstra mandskab fra de omkringliggende politikredse efter et tip om, at unge af udenlandske herkomst var på vej til byen angiveligt for at hævne et sammenstød i sidste uge mellem en gruppe dørmænd og unge af udenlandsk herkomst. 90 betjente blev sat ind til at dæmme op for uroen og anholdt ti unge, som siden er løsladt.
De unge af udenlandsk herkomst strømmede lørdag ud på aftenen til Slagelse i biler, og flere blev stoppet på vej ind i byen Det ekstra politimandskab medførte imidlertid at også en halv snes danskere, som ikke havde noget med det varslede hævntogt at gøre, blev anholdt.

Ofre for regnskyl i Venezuela vokser
*Antallet af formodede ofre for de voldsomme regnskyl i Venezuela blev dramatisk forøget i går, hvor de mest pessimistiske skøn nu lyder på 25.000 bare i kystområderne i den centrale del af landet. De nye skøn kom, mens redningsaktionerne i de hårdest ramte områder skred frem, skrev det spanske nyhedsbureau, EFE.
Landets præsident, Hugo Chávez, sagde på en improviseret pressekonference, at antallet af døde må anses for at være væsentlig forøget fra det, man hidtil har vurderet. Flere end 700 omkomne var i går gravet frem af mudder, bjærget fra brusende floder eller samlet op af havet.

Nordjyske politikere generes af borgere
*Nordjyske politikere generes i stigende grad af utilfredse borgere. Så meget, at de i enkelte tilfælde dagligt udsættes for telefonopkald, anonyme breve og trusler.
Blandt andet bliver tidligere borgmester Henning Mysager, Brovst Kommune, på fjerde år chikaneret af en lokal borger, der føler sig snydt for 6.000 kroner i en vandløbssag. I 1996 blev manden idømt en psykriatisk behandling, men han ringer stadig til Henning Mysager.
"Det er meget i perioder, men når det sker, er det på alle tider af døgnet. For det meste siger han ingenting, andre gange siger han bare 'øf', og i enkelte tilfælde brokker han sig over sagen, forklarer den tidligere borgmester.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her