Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

18. december 1999

Stormen drev over
*For to uger siden oplevede Danmark en omfattende orkan og et tvivlsomt beredskab. Fredag aften var det modsatte tilfældet: et omfattende beredskab, men en yderst tvivlsom orkan, der kun i enkelte vindstød visse steder i landet gjorde sig fortjent til betegnelsen. I størstedelen af Danmark nåede selv de stærkeste vindstød ikke over orkangrænsen på 33 meter i sekundet.
De landsdækkende tv-stationer havde planlagt ekstra nyhedsudsendelser i løbet af aftenen, og de blev så brugt til at fortælle danskerne, at orkanen, stormfloden og milliardskaderne udeblev, mens politi, brandvæsen, beredskabskorps, militær og Falck brugte deres fredag aften på at vente på katastrofen.
Stormen krævede et dødsoffer ved 13-tiden fredag. En ældre mand blev dræbt ved Vissenbjerg på Fyn, da vinden fik fat i den trailer, han havde spændt efter sin bil. Trailer og bil blev blæst over i venstre vejbane, hvor en modkørende lastbil påkørte bilen.
Stormen var kraftigst i Nordjylland og på Bornholm, men da TV-Avisen i en ekstraudsendelse klokken 20 sendte direkte fra alarmcentralen i Aalborg, var det værste, der var sket i området nogle væltede træer og en sammenstyrtet gavl. 40 husstande i Sæby-området var uden strøm, efter at træer var væltet ned i el-ledninger. ni.

Russerne bomber med fortsat styrke
*De russiske styrker fortsatte med at bombardere og beskyde den tjetjenske hovedstad, Grosnij, fredag, og russerne har nu kæmpet sig ind i oprørernes territorium i bjergene sydfra.
Russisk artilleri fyrede granater af mod Grosnij fra jorden, mens helikoptere angreb byen fra luften. I den østlige del af Tjetjenien i Khankala og det sydøstlige Guikalovsky i udkanten af Grosnij kæmpede de russiske styrker med tjetjenske oprørere.
Artikel side 6

Torskekvoter skåret med 40 procent
*De 15 EU-landes fiskeriministre besluttede på et minis-termøde natten til fredag at nedsætte torskekvoterne med op til 40 procent efter rådgivning fra Det Internationale Råd for Havundersøgelser, ICES. Nedskæringen rammer danske fiskere hårdt, da torskefiskeriet i Nordsøen blev pålagt en nedskæring på 40 procent.
EU-Kommissionen, der stillede forslaget om fangstnedskæringerne, er klar over, at forslaget vil være upopulært blandt fiskerne i EU, men Kommissionen fastholder, at de er nødvendige for et bæredygtigt firskeri.
Nyhedsanalyse her på siden

Justitsminister forskelsbehandler
*De udviklingshæmmede er meget skuffede over et lov-forslag om behandlingen af de udviklingshæmmede og psykisk syge, der overtræder loven. De havde håbet, at de fremover ville blive idømt tidsbestemte anbringelser på institution.
Lisbeth Jensen, formand for Udviklingshæmmedes Landsforbund mener, at der er tale om en urimelig forskelsbehandling i forhold til de andre danskere, der får en tidsbestemt straf.
"Jeg har svært ved at forstå, hvorfor jeg vil blive anbragt på ubestemt tid for f.eks. butikstyverier, min eneste fejl er, at jeg er udviklingshæmmet - det kan jeg jo ikke gøre for," siger Lisbeth Jensen.

10 dræbt af bombe
i Kashmir
nMindst 10 mennesker blev dræbt af en bombe i paki-stansk Kashmir fredag. Bomben sprængtes i byen Islam-gargh i det sydlige Kashmir, og flere end 17, heriblandt en del børn, blev såret af bomben, sagde det lokale politi.
Chefen for administrationen i pakistansk Kashmir, sultan Mahmood Chaudhry, beskyldte Indien for at stå bag "den kujonagtige handling". Senest tirsdag blev seks mennesker kvæstet, da en bombe eksploderede i en bus i byen Rawalakot, der også ligger i den pakistanske del af Kashmir.

Klar sejr til Ældre Sagen
*Københavns Byret slog fredag endeligt fast, at Indre Østerbro Bydelsråd handlede mod loven i sagen om systematisk fratagelse af hjemmehjælp.
I alt 493 ældre fik først på året frataget deres hjemmehjælp, fordi bydelsrådet skulle spare på budgettet. Tre sager blev valgt ud som prøvesager, som Ældre Sagen har ført på mandat fra de pågældende tre ældre kvinder.

Aftale om nazi-erstatninger
*Tyskland underskrev fredag en historisk aftale med jødiske grupper, USA og østeuropæiske lande om kompensation til tvangs-og slavearbejdere og andre ofre fra nazi-tidens Tredje Rige.
Forbundskansler Gerhard Schröder sagde, at den samlede erstatningssum på 10 milliarder.
D-mark kun var lidt set på baggrund af forbrydelserne i Tysklands nazistiske fortid, mens den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, roste Tyskland for at have handlet med værdighed. æste årtusinde.

Norsk regering vakler
*Den norske regering står foran en grundig politisk storvask på hjemmebane efter at fusionen mellem svenske Telia og norske Telenor blev opløst torsdag.
Oppositionspartierne er kritiske over for regeringens håndtering af det, som alle parter oprindelig mente, var en industriel og teknologisk rigtig fusion af de to landes nationale teleselskaber.
Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik, skal på mandag i Stortinget redegøre for hændelsesforløbet i telefusionen, der endte med at falde på gulvet et brag. Hvis oppositionspartierne når frem til, at regeringen har handlet kritisabelt eller ikke har opfyldt sin informationspligt over for Stortinget, så står den skrøbelige minoritetsregering for fald.

Ikke krav på overenskomst-løn
*Ledige, der er i jobtilbud, har ikke krav på at få en løn, der svarer til deres overenskomst, selvom de udfører arbejde under overenskomsten. Det har Vestre Landsret afgjort i to principielle sager, der begge var anlagt af Dansk Magisterforening (DM).
Dommene betyder, at ledige i jobtilbud kun har krav på 80 kroner i timen, uanset hvad deres normale overenskomst siger. Begge DM's medlemmer fik kun 80 kroner i timen deres arbejde efter overenskomsten skulle aflønnes højere.
DM henviste til, at den "Lov om arbejdstilbud til ledige", som Folketinget vedtog i 1991, var i strid med de internationale konventioner, og at der var tale om et retsstridigt overenskomstindgreb. I loven står, at ledige i jobtilbud aflønnes efter den pågældendes overenskomst, dog højst 80 kroner i timen.
Vestre Landsret henviser i sin begrundelse til, at Det Internationale LO ikke har ment, at loven er retsstridig, og at loftet derfor er i orden.

Forældre strides om børn i julen
*Julen nærmer sig, og det kan mærkes i landets statsamter. Her stiger antallet af sager mellem skilte og ugifte forældre om samkvem med fælles børn op til højtiden. Selv om forældre har underskrevet aftaler om julesamværet, går det alligevel ofte i hårdknude. Især er forældrene uenige om, hvem børnene skal være sammen med juleaften.
"Julen er et tidspunkt med flest følelser involveret, og for en far eller mor betyder det meget at kunne være sammen med børnene juleaften," siger kontorchef i Københavns Statsamt, Lone Hørup Knudsen.

Minister ind i sag om pladepirater
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) bliver nu bedt om at vurdere, om pladeproducenternes brancheorganisation IFPI befinder sig på lovens grund, når den sender provokatører ud for at lokke unge mennesker til at lave piratkopier, så de unge kan blive slæbt i retten.
Sagen er rejst af folketingsmedlem Kim Behnke fra Frihed 2000.
"IFPI har et netværk af medarbejdere, som under dække af at være almindelige mennesker opsøger unge og beder dem om at aflevere f. eks. kopier af musik. Når de unge så leverer kopien, bliver de truet med sagsanlæg og kæmpe bøder," siger Kim
Behnke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her