Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

17. december 1999

Israel beskød skole i Libanon
*Israelske artillerigranater ramte i går en skole i landsbyen Arab Salim i den sydlige del af Libanon og sårede omkring 20 af skolens 500 elever.
Ifølge politiet er det nøjagtige tabsantal fortsat uklart, da de sårede børn kun med stort besvær blev evakueret til hospitalet i den nærliggende by Nabatiyeh, mens vejen fra skolen til hospitalet blev angrebet af israelerne.
Sent torsdag eftermiddag beklagede den israelske hær, at skolen blev ramt.
Efter angrebet krævede den libanesiske regering et hastemøde i våbenhvilekomiteen, som overvåger den skrøbelige våbenhvile mellem Israel og Libanon.
"Denne nye forbrydelse er den seneste i en række udskejelser, gennemført af Israel mod uskyldige civilpersoner i Libanon," sagde Libanons ministerpræsident, Salim Hoss, til journalister i hovedstaden Beirut.
Våbenhvilekomiteen, som har medlemmer fra Israel, Libanon, USA, Frankrig og Syrien, mødes i dag for at behandle den libanesiske klage.
Det israelske artilleri begyndte beskydningen, efter at den pro-syriske shiamuslimske Amal-milits havde foretaget en række angreb mod den israelsk-trænede og israelsk-udstyrede milits Den Sydlibanesiske Hær (SLA) i den såkaldte sikkerhedszone, som Israel holder besat i det sydlige Libanon.
Amal sagde, at den torsdag morgen havde foretaget 10 angreb på israelske mål i zonen. SLA bekræftede angrebene men sagde ikke noget om eventuelle tab.

SF fik på puklen for politiforlig
*Enhedslisten rettede torsdag under Folketingets finanslovsdebat et skarpt angreb på SF for at være gået med i politiforliget.
Enhedslistens retsordfører, Søren Søndergaard kritiserede især, at SF havde "lukket Venstre ind i varmen", efter at de to venstrefløjspartier havde brugt tiden i første fase af forhandlingerne på at dreje indholdet i en retning, så Venstre og de konservative forlod forhandlingsbordet.
Han påpegede, at afsnittet om styrkelse af nærpolitiet kun er en lille brik i aftalen, som også rummer "millioner og atter millioner" til Schengen-samarbejdet, til at styrke kontrollen ved EUs indre og ydre grænser og til at opbygge politi-databaser.
Jes Lunde forsvarede politiforliget med, at det er aftalt at styrke nærpolitiet og den forebyggende indsats, og at forslag om at give politiet helikoptere og vandkanoner er gledet ud.
Artikler side 4

Inflationen højere end ØMU-krav
*Fra oktober til november steg priserne generelt med 0,2 pct., og målt på det seneste år er stigningen på tre pct. Stigende råoliepriser på verdensmarkedet smitter af på brændsel og benzin. Over de seneste 12 måneder er fyringsolien steget 20,5 oct., gas har fået et nyk opad på 13 pct., mens benzinen er steget med 19 pct. De stigende priser kan næppe betegnes som sundt for den danske økonomi, der i øjeblikket plages af inflation, og det forudses at, Danmark i de første seks-syv måneder af 2000 ikke vil opfylde inflationskravene til optagelse i klubben af ØMU-lande.

Kurt Thorsen vil have udsættelse
*Den tidligere byggematador Kurt Thorsen oplyste i går i Københavns Byret, at han ikke umiddelbart ønsker at afgive forklaring i sagen om de falske PFA-garantier. Det skulle han ellers have gjort torsdag eftermiddag.
Kurt Thorsen oplyste, at han dog godt vil gøre det senere, men at den medtiltalte tidligere PFA-direktør Rasmus Trads' forklaringer er så modstridende, at han bliver nødt til at "analysere og fordøje det," inden han selv kan afgive forklaring i retten.
"Jeg vil vove den påstand, at der ikke er kommet nyt frem i sagen,men Kurt Thorsen skal nok hjem og lære en ny forklaring udenad," sagde Rasmus Trads.

Retssag mod barnemordere uretfærdig
*Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har afgjort, at de to britiske drenge, som i 1993 blev idømt fængselsstraf for at have dræbt den to-årige James Bulger, ikke fik en retfærdig retssag.
Menneskerettighedsdomstolen anfører i sin kendelse, at de to nu 17-årige drenge ikke havde været i stand til at tage helt og fuldt del i retssagen mod dem, hvilket betød, at de ikke fik en retfærdig retsbehandling.
Desuden finder domstolen, at den britiske indenrigsministers ret til at fastsætte en maksimumstraf strider mod den europæiske konvention om menneskerettigheder. Til gengæld er menneskerettighedsdomstolen ikke enig med de to drenges advokater i påstanden om, at de blev udsat for en "umenneskelig og ydmygende behandling."

600.000 børn er narkoafhængige
*I Thailand er flere end 600.000 børn afhængige af narkotika, fremgår det af en undersøgelse, som forskere ved Chulalongkorn Universitets Uddannelsescenter for De Underpriviligerede har lavet. Ifølge undersøgelsen har op mod halvdelen af de anholdelser, som sker i forbindelse med narko, med børn at gøre, og op mod 80 procent af alle sager ved ungdomsdomstolene handler om amfetaminer, rapporterede avisen Bangkok Post.
Den ene af forskerne, dr. Sompong Jitradub, siger, at narkobander bruger narkoafhængige børn og unge til at transportere narko og til at narre deres venner og skolekammerater til at eksperimentere med narkotika.
44 procent af børnene siger i undersøgelsen, at deres forældre støtter deres beslutning om at deltage i en narkobande, hvor mange af dem også tjener lidt penge.

Norsk-svensk telefusion er død
*Den norske statsminister, Kjell Magne Bondevik, bekræftede torsdag aften, at fusionen mellem det norske teleselskab Telenor og det svenske teleselskab Telia ikke bliver til noget. Ifølge statsministeren var den norske og svenske regering enige om at bryde fusionen.
Norge og Sverige har været uenige om fordelingen af magten i det fælles teleselskab, blandt andet efter at bestyrelsen i sidste uge besluttede at lægge mobiltelfonenheden i Sverige. Dengang brugte den svenske bestyrelsesformand sin dobbeltstemme, og Norge har ment, at den beslutning var imod en aktionæraftale.

Karlebo Kommune sælger fem skoler
*Karlebo Kommune melder sig nu blandt rækken af kommuner, der benytter sig af den såkaldte 'Farum-fidus', der går ud på at sælge kommunens bygninger til en privat virksomhed for derefter at leje dem tilbage af virksomheden.
Karlebo har indgået en aftale om salg af fem skoler med Finansieringsinstituttet for Industri- & Håndværk og NCC Danmark A/S. Salget løber op i 391 millioner kroner, og Karlebo Kommune forventer at finansiere den fremtidige leje med det afkast, som kommunen vil få af at forvalte salgsummen.

Tidligere socialminister forlader S
*Tidligere socialminister Bent Rold Andersen har meldt sig ud af Socialdemokratiet i protest mod partiets ældre- og socialpolitik, oplyser Radioavisen.
Bent Rold Andersen har været medlem af Socialdemokratiet i 51 år, men han går nu, fordi partiet ikke længere interesserer sig for de ældre,

Borgmester stemte 425 gange
*Den konservative borgmester i Skævinge Kommune, Finn Palle Hansen, indrømmer, at han har afgivet ikke mindre end 425 ja-stemmer i en afstemning om en skøjtebane arrangeret af Socialdemokratiet i Skævinge på dets hjemmeside på Internet, skriver Frederiksborg Amts Avis. Formanden for Socialdemokratiets lokalafdeling, Henning Andersen, afblæste afstemningen, da den blev bombarderet med et utroværdigt højt antal af ja-stemmer. Han fik opsporet, at der var ankommet 425 stemmer fra en enkelt computer på kommunekontoret.
"Henning Andersen har hele tiden sagt, at undersøgelsen var anonym, og så er det svært at forstå, at han bagefter kunne gå ind og spore den," siger borgmester Finn Palle Hansen, der forsvarer sig med, at det var "en pjattet afstemning", og at han mener at vide, at der også var indkommet store klumper af nej-stemmer.
"Jeg skammer mig ikke. Jeg har bare villet lave en modvægt," siger han.
følge den tidligere socialminister har Socialdemokratiets fokusering på styringsredskaberne for den offentlige sektor ført partiet "på afveje".

Aktion mod dyre mærkevarer
*Konkurrencestyrelsen mener, at en række mærkevarefirmaer, bl.a. Levi's, tvinger detailhandelen til at tage for høje priser. Styrelsen har netop ransaget jeans-gigantens danske hovedkvarter, skriver Politiken.
"Vi har fået en række meldinger fra handlende, der får at vide af Levi's, at de kunne risikere at miste deres stabile leverancer, hvis de sælger til lavere priser end den fastsatte minimumspris, som Levi's ønsker," siger Konkurrencestyrelsens direktør Finn Lauritzen.
Sådanne minimumspriser er ulovlige, fordi de fjerner konkurrencen på et produkt og resulterer i, at forbrugerne må betale forhøjede priser.
Ifølge Politikens oplysninger er Konkurrencestyrelsens ransagning af Levi's-hovedkvarteret et led i en større kampagne mod en række mærkevareproducenters måde at skrue priserne i vejret på.

Populær uddannelse lukkes
*Designmanager-uddannelsen i Kolding skal lukke, skønt den ikke udbydes andre steder i landet, og selv om alle, der har gennemført uddannelsen, har fået job, oplyser Kanal 94, DR i Vejle.
Det er en af konsekvenserne af den uddannelsesreform, som undervisningsministeren har præsenteret.
Kolding Købmandsskole bliver halveret, når de 220 pladser på designmanager-uddannelsen forsvinder. Bliver uddannelsesreformen gennemført, som der nu er lagt op til, forsvinder mere end 450 uddannelsespladser alene i Vejle Amt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her