Læsetid: 2 min.

Parti-veteraner støtter oprør mod Nyrup

18. december 1999

Men tidligere socialminister Bent Rold Andersen drager den forkerte konklusion med
sit farvel til partiet, mener de

Tidligere ledende socialdemokrater deler den kritik af Socialdemokratiets social- og ældrepolitik, som har ført til den fhv. socialminister, Bent Rold Andersens, opsigtsvækkende protest-udmeldelse af partiet onsdag.
Regeringens management-strategier, som finansminister Mogens Lykketoft er bannerfører for, står i stærk modsætning til tankegangen hos den generation af socialdemokrater, som eksempelvis tidligere statsminister Anker Jørgensen, de fhv. ministre Ivar Nørgaard, Bent Hansen - og altså Bent Rold Andersen tilhører.

Menneskelighed væk
"Der er afgørende modsætninger mellem de yngre og min generations holdninger til velfærdssamfundet. Det drejer sig om effektivitet og produktivitet, og der ikke plads til så meget menneskelighed som tidligere," siger Ivar Nørgaard, i dag er formand for paraplyorganisationen, Ældremobiliseringen.
Han erkender, at ressoucerne er blevet færre, og tager netop på den baggrund afstand fra Bent Rolds beslutning om at forlade partiet efter 51 år:
"Jeg mener bestemt ikke, man skal melde sig ud af Socialdemokratiet. Hvis vi melder os ud, kommer de yngre til at præge kampen om ressourcer og den førte politik," siger Nørgaard.

Bolværk trods alt
Hans holdning deles fuldt ud af Anker Jørgensen og Bent Hansen.
"Ældre, samt ufaglærte kvinder og mænd, er de grundlæggende bastioner for Socialdemokratiet, fordi de har lænet sig op ad partiet, som garant for deres interesser. Hvis de ikke kan det i dag, synes jeg, at den øverste ledelse har et meget stort problem. Men jeg bliver i paritet," siger Bent Hansen.
Partiet er trods alt bolværket mod angrebene på velfærdsstaten, mener de kritiske S-veteraner.
Som den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen siger:
"Hvis Bent Rold vil gøre noget for de svage, gør han det ikke ved at melde sig ud."

Ingen vej tilbage
Anker Jørgensen deler Rolds kritik af hjemmehjælpen, der efter den fhv. statsministers mening er skrabet selv i de socialdemokratiske kommuner, hvor sparekniven ikke har ramt ældreområdet.
Omvendt mener Anker Jørgensen, at udviklingen væk fra den solidariske tankegang bag folkepensionen over til de individuelle arbejdsmarkedspensioner - et andet af Rolds kritikpunkter mod S-toppen - er svær at stoppe.
"Det er meningsløst, at spare på hjemmehjælpen. Og det bærer regeringen og især Lykketoft et stort ansvar for ved at insistere på over for kommunerne, at budgetterne kun måtte stige med en procent. Jeg tror ikke, der kunne samles flertal for at spare på ældreområdet i Folketinget," siger han.

Forkert konklusion
Men selv om Bent Rold Andersens kritik finder fodslag, er hans konklusion forkert, mener de tidligere topfolk i Socialdemokratiet.
Set i lyset af den fremgang som Dansk Folkeparti (DF) har hos vælgerne i øjeblikket - og hvor specielt de ældre tiltrækkes af Pia Kjærsgaards løfter om bedre ældrepleje og sygehusforhold - er der absolut ingen grund til at legitimere et kryds hos DF.
"Det vil være meget beklageligt, hvis det sker. Derfor skal vi blive og kritisere - offentligt og inden for partiet," siger Ivar Nørgaard.

Interview side 5:
Jeg er stadig socialdemokrat

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu