Læsetid: 4 min.

Nu er det præsidentens tur til at levere varen i Venezuela

17. december 1999

Flertal i Venezuela for ny forfatning med autoritære træk - men lav valgdeltagelse

Analyse
Onsdagens folkeafstemning i Venezuela om en ny forfatning blev en blandet sejr for præsident Hugo Chávez.
Ganske vist viste prognoserne torsdag med tre fjerdedele af stemmerne optalt, at 71,21 procent af de gyldige stemmer var for den nye forfatning og 28,79 procent imod. Men det fremgik også, at 54,29 procent af de indskrevne vælgere ikke stemte.
Regeringen mente, at den lave stemmedeltagelse kunne skyldes de voldsomme regnskyl, som i flere dage har sat landet i alarmberedskab, gjort 17.000 hjemløse og kostet 37 mennesker livet. Selv om det skulle være rigtigt, er det en lav valgdeltagelse, når man tager i betragtning, hvor megen energi Hugo Chávez og hans tilhængere har lagt i at få så stor en opbakning som muligt bag den forfatning, der efter sigende skal gøre Venezuela til en mere demokratisk og socialt retfærdig stat.

Politisk træthed
Den lave valgdeltagelse afspejler, hvad der kan gå hen og blive et af den populære, tidligere kupobersts største politiske problemer: politisk træthed i befolkningen.
Hidtil har Chávez, der i 1992 forsøgte et kup mod den senere korruptionsdømte præsident Carlos Andrés Pérez, redet på en bølge af håb hos især den fattigere del af befolkningen, som i den tilsyneladende handlekraftige officer ser et alternativ til det gamle indspiste og gennemkorrupte system.
Forventningerne har han hidtil opfyldt gennem en række dekreter og et valg til forfatningsgivende forsamling og to folkeafstemninger, med onsdagens folkeafstemning om den nye forfatning som et foreløbigt højdepunkt.
Den nye forfatning betyder en række radikale ændringer af det politiske system. Fra en tredeling af magten går man således over til en femdeling, idet Venezuela i fremtiden - foruden den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt - også vil få en borgermagt og en valgmagt. Det dækker over, at valgprocesserne for fremtiden skal styres af et helt uafhængigt organ, mens borgerne i princippet skal have en slags kontrollerende magt over politikernes og embedsmændenes handlinger gennem bl.a. Det Republikanske Moralråd (Consejo Moral Republicano).
Rådet er en direkte reaktion på den udbredte og omfattende korruption, der siden 80'erne især har været med til at bringe den tidligere så velstående oliestat økonomisk i knæ, samtidig med at velstanden er blevet stadig mere ulige fordelt.

De fattiges stemmer
Intet under, at det især var de fattige i byernes slum, der stemte for forfatningen.
Ifølge undersøgelser stemte op mod 90 procent af slumboerne i nogle af hovedstaden Caracas' slumkvarterer for den nye forfatning, mens 80-85 procent af den velhavende del af befolkningen stemte imod.
Den nye forfatning indebærer, at den Kongres, som blev valgt sidste år, er blevet opløst med øjeblikkelig virkning. Den Forfatningsgivende Forsamling har overtaget dens funktioner midlertidigt og vil blandt sine medlemmer udpege en 'lille kongres', der skal varetage de mest presserende lovgivningsopgaver, indtil der kan foretages nyvalg til et nyt etkammerparlament senest i marts.

Skal leverer resultater
Ved valget skal der også vælges præsident og formentlig delstatsregeringer og borgmestre. Chávez ventes at stille op og blive valgt med stort flertal.
Valget bliver uden tvivl en ny folkeafstemning for eller imod den livlige præsident, der er blevet så gode venner med Cubas Fidel Castro, at de efter det iberoamerikanske topmøde i Havana i sidste måned udkæmpede en dyst i de to landes nationalsport, baseball. Cubanerne vandt.
Onsdagens folkeafstemning er dog samtidig et varsel om, at de politiske hvedebrødsdage mellem Chávez og det store flertal af befolkningen, der bar ham til magten ved valget for et år siden, er ved at kulminere.
Nu kommer den vanskelige tid, hvor Chávez skal leve de resultater, hvis han vil bevare folkets opbakning, for han kan ikke længere henvise til, at hans planer er begrænset af en gammeldags forfatning.

Økonomiske problemer
Den nye forfatning kan imidlertid blive en hindring for det planlagte reformarbejde, fordi den giver præsidenten udvidede beføjelser til blandt andet at gennemføre eksproprieringer med henblik på at skabe en økonomisk model baseret på en stærk statslig sektor.
Udenlandske og venezuelanske private investorer har forholdt sig afventende i år, med det resultat at de udenlandske investeringer i i 1999 har været 73 procent lavere end sidste år. Og behovet for kapital er desperat i en økonomi, der er nedslidt og fungerer dårligt.
Den kommende tid skal vise, om Chávez er i stand til at vinde udlandets tillid. Hans flirt med blandt andre Cuba har gjort især nordamerikanske firmaer utrygge, selv om Chávez sandsynligvis i den sidste ende vil foretrække Exxon frem for Cuba.
Et andet stort spørgsmål bliver, om Chávez kan undgå at falde for, hvad man kan kalde den autoritære fristelse der ligger i hans popularitet og i den magt, forfatningen giver ham.

Hyldest til Bolívar
Ifølge forfatningen kan præsidenten for fremtiden genvælges to perioder i træk. Embedsperioden udvides fra fem til seks år. Og desuden får de væbnede styrker en mere fremtrædende rolle i det som nu hedder Venezuelas Bolivarianske Republik, en hyldest til Chávez' store forbillede, den venezuelansk fødte sydamerikanske frihedshelt Simón Bolívar fra uafhængighedskrigene mod Spanien i begyndelsen af 1800-tallet, hvis død i fornedrelse og glemsel i 1830 er mesterligt skildret i den colombianske Nobelpristager Gabriel García Márquez' roman Generalen i sin labyrint.
Den autoritære fristelse ligger lige for - lige som den gjorde for Bolívar - i takt med at oppositionen finder ud af at organisere sig bedre, og i takt med at de lovede resultater ikke kommer så hurtigt som forventet. Så rummer forfatningen rige muligheder for at lukke munden på oppositionen og medierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her