Læsetid: 4 min.

Prepare Yourself

10. december 1999

Yoga og butterfly? Ja, hvorfor ikke. Baudelaire og Hennes & Mauritz? Ja, hvorfor ikke

KOLDT og blæsende er det blevet og det halve Sydsverige er i København sammen med hele Sjælland og en del af Fyn for at købe ind til det lille Jesus-barns 2000 års fødselsdag (eller bliver han det først næste år?).
Alle fødselsdagsgæsterne har taget bilen med, for gaverne er ufatteligt mange og ufatteligt store, så København er hverken til at komme frem eller tilbage i for andre end fodgængere og - med noget besvær - cyklister. Det forlener trods alt en med en stille, indre fryd, når man må af på den ellers triste Østerport Station med udsigten til at skulle spadsere hjem. Godt man da i hvert fald ikke har bil. Men så indtræffer julemiraklet:
Prepare Yourself. Take time to be still. Find the ansver in the silence.
Budskabet står lysende klart lige for øjnene af en. Midt på perronen. På Østerport Station. I den måned da tidens store Gud, Forbruget, ellers tilbedes mere inderligt fromt og jublende ekstatisk for ikke at sige larmende end på noget andet tidspunkt af året. Bered dig. Giv tid til at være stille. Find svaret i stilheden. Min mor kunne ikke have sagt det bedre, hvorfor det netop var det hun sagde. Ganske vist på sit modersmål. Nu lyder det på globaliseringens, robotiseringens og vidensamfundets eget modersmål, så ingen skal tro, det bare er noget reaktionært hønisse. På engelsk står det, uden oversættelse. På Østerport Station i december det Herrens år 1999.
Læseren kunne tro, det var en eller anden indkøbsfri bevægelse eller Gamle Stiers Indre Mission, der havde sat et papskilt op for yderligere at genere de mange, som skal ase ned til Magasin for at celebrere dagens højmesse. Sådan forholder det sig slet ikke. Det forholder sig nærmest omvendt. For at forklare det bliver jeg efter nogen tøven og med store betænkeligheder nødt til at sige sandheden:
Det var slet ikke min mors budskab, der først fangede mit blik. Det var et par dejlige bryster i sort BH. Ved nærmere eftersyn viste de og den sig at tilhøre en meget yndigt væsen tilhørende det modsatte køn af mit. Først da stormede min mors dyrekøbte erfaring mig i møde.
Prepare Yourself, Ejvind,

DET GJORDE jeg så. Jeg kikkede mig omkring, som der står i den gamle folkevise om ungersvende, som også dengang kikkede sig omkring. Og sandelig, der var de jo. Yderligere to attraktive væsener af det modsatte køn af mit. Den ene iført sort natkjole, den anden balconette. Sandt at sige anede jeg ikke før åbenbaringens øjeblik. at der overhovedet findes noget, der hedder balconette. Men af billedet man ser hvordan og hvorfor. Det må have noget at gøre med balkon, noget der holder nogen eller noget oppe.
Natkjolen, gnistrende sort var og er den (indholdet sparer jeg læseren for, det skal ses med egne øjne) forkyndte:
Prepare yourself. Peace comes from within. Find your inner peace and let it grow.
Jamen, det er jo mor igen: Freden kommer indefra. Find din indre fred og lad den vokse.
Vi må hellere op på balkonen med det samme og høre evangeliet derfra:
Prepare yourself. Seach your own heart. Listen to your inner voice. Always.
Lyt ikke efter reklamebrølene.
Det stod der ikke ligefrem. Men meningen var klar nok. Søg ikke i den ydre materielle verden. Søg i dit eget hjerte. Lyt til din indre stemme (som Sokrates sagde). Altid. Som min mor altid sagde.
På de tre store funklende reklamer for H&M Hennes & Mauritz' lækre dameundertøj stod det hele. På Østerport Station december 1999.

HVAD siger man så?
Nu bliver jeg igen nødt til at være ærlig. Det var ærlig talt ikke med modstridende følelser, jeg på vejen hjem i skridtgang passerede køen af sydsvenske, sjællandske og en del fynske biler, der alle skulle ind til Magasin.
Det var med et entydigt saligt smil om munden. Mindre over de satans biler, som Herrens fortjente straf havde standset. Mere over det mærkelige, der måske må ske med tidsånden op til dette årtusindeskifte. For nok tager H&M kun for et par pakker cigaretters penge for henholdsvis BH og balconette og (lidt mere for) natkjole. Men sælges skal de, for det er i salget fortjenesten ligger. Dette salg fremmes åbenbart i dag af min mors visdom.
Hvorfor i alverden den skulle bliver mindre vis af at se godt ud, fatter jeg ikke. Længe har jeg tværtimod ønsket, at økologi og skønhed blev synonymer. Tænk, hvis der i stedet havde stået: Danskerne arbejder for lidt. Det siger Mogens Lykketoft selv. Søg en ordentlig karriere. Lyt til din bankrådgiver. Freden kommer fra forsikringsselskaberne.
Helt entydigt: Det kan aldrig skade at tre yndige væsener af det modsatte køn af mit siger det modsatte.
Eller at Baudelaire siger (i Peter Poulsens oversættelse):
Kun orden og skønhed på denne kyst,/ Yppighed, sjælsro og elskovslyst. "Yoga og butterfly? Ja, hvorfor ikke -" spørger H&M. Baudelaire og Hennes & Mauritz? Ja, hvorfor ikke -

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu