Læsetid: 2 min.

Private hære står på spring

17. december 1999

Krig i det næste århundrede vil blive udkæmpet af private hære udlejet af internationale firmaer. Borger-krigene i Angola og Sierra Leone er de første eksempler, siger amerikansk forsker

BOSTON - Fremtidens væbnede konflikter vil i stigende grad blive udkæmpet af hære og flyvevåben udlejet af private koncerner, som har økonomiske interesser i mange af verdens brændpunkter.
Udviklingen er allerede i fuld gang. Holdingselskabet Branch Energy Associates med hovedsæde i London ejer f.eks. Executive Outcomes i Sydafrika og britiske Sandline. De to datterselskaber har i de seneste år ekspederet tusinder af kamptrænede soldater samt kampvogne, kamphelikoptere og artilleri til Angola og Sierra Leone.
Executive Outcomes, grundlagt af officerer fra Sydafrikas apartheidstyre, råder over sit eget flyvevåben Ibis Air, der tæller såvel russiske MI-24 kamphelikoptere og MIG-23 jagerfly som transportfly- og helikoptere. De kan med kort varsel sende en styrke på 2.000 soldater hvor som helst hen i verden.

Omsiggribende
"Executive Outcomes og Sandline er ikke enestående. Vi ser fænomenet på alle kontinenter. Stater overlader sikkerhedsopgaver af forskellig art til private firmaer, også militære operationer," siger Peter Singer, forsker på Harvard Universitys Kennedy School.
Singer har stillet ekempler fra de to nævnte firmaer og det amerikanske Military Professional Resources Inc. i Virginia til rådighed for Information.
Military Professional Resources Inc. ledes af forhenværende generaler og officerer fra det amerikanske forsvarsministerium Pentagon og råder over et netværk af specialister i krigsførelse.
I kraft af sin tætte kontakt til USA's regering fik Military Professional Resources Inc. til opgave at omforme det kroatiske politi til en regulær hær og var efter alt at dømme strategisk rådgiver under Kroatiens første vellykkede slag mod den jugoslaviske hær i 1993.
Siden har Military Professional Resources opbygget og trænet en ny bosnisk hær.

En pengemaskine
Også i Latinamerika vinder fænomenet frem. Det amerikanske selskab Dyncorps udfører luftovervågning af guerillastyrker i Colombia, der af USA's regering beskyldes for at ernære sig ved narkohandel.
Selv FN's organisationer spiller med. UNHCR har f.eks. hyret sikkerhedsvagter fra firmaet Armoured Holdings til at beskytte maddepoter og flygtningelejre i Afrika.
Lejesoldater har været kendt siden Romerriget.
"Men nu udføres opgaven af private koncerner, der skal være effektive for at tjene penge. Statsfunktioner bliver privatiseret," siger Singer.
Sydafrikanske Executive Outcomes og britiske Sandline er blevet betalt mellem 150 og 350 millioner kroner af styrerne i Angola og Sierra Leone for at slå oprørere tilbage.
Men der er større gevinst at hente, når regeringer i fattige lande lover f.eks. Branch Energy Associates rettigheder til at udvinde mineraler i befriet territorium som betaling.

Side 11:
Krigens fornyede
muligheder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her