Læsetid: 3 min.

Russerne nærmer sig Grosnijs centrum

15. december 1999

Tropper bevægede sig i går ind mod Grosnijs indre, mens russerne lider stigende tab. OSCE-formand på vej til Tjetjenien

Kampene
Kampen om Grosnij synes at være gået ind i sidste, afgørende runde.
Russiske styrker gik tirsdag ind i selve den tjetjenske hovedstad, udtalte russiske militærfolk ifølge det uafhængige russiske nyhedsbureau Interfax.
I byens østlige forstæder bevægede russerne sig gradvist nærmere, og rekognosceringsenheder sendtes længere ind i byen.
Tjetjenske oprørere oplyste tidligere på dagen, at russerne var midt i et decideret stormløb på Grosnij "for fuld kraft," og at der blev kæmpet intenst i byens udkant.
"Forstæderne er under konstante angreb fra stort set alle sider. Hårde kampe har fundet sted ved beboelserne omkring Gikalo og Khankala," oplyste en tjetjensk talsmand.

Modstridende
Dagen igennem var der imidlertid modstridende meldinger om et eventuelt angreb på Grosnij. Russiske militærfolk har de seneste dage gentagne gange nægtet, at russerne vil storme byen.
Rent tidsmæssigt ville et storangreb imidlertid bekræfte flere analytikeres tese om, at den russiske regering ønsker at indtage væsentlige dele af Grosnij inden parlamentsvalget i Rusland på søndag.

Ingen bombepauser
Reuters korrespondent, der befinder sig i Grosnij, rapporterede i går, at eksploderende granater kunne høres uafbrudt trods russiske løfter om timelange bombepauser til gavn for flygtende civile.
Beboere udtalte, at flyangrebene mod Grosnij har været indstillet et par dage, mens bombardementerne fra artilleriet er fortsat med fuld styrke.
"Jeg kæmpede i fem år under Anden Verdenskrig," sagde den 86-årig Baisuk Isajev.
"Anden Verdenskrig var en leg sammenlignet med dette."
Allerede mandag indtog russerne en forstad til Grosnij, og troppeforstærkninger blev straks ført frem.
Voldsomme kampe rasede flere steder omkring byen, blandt andet ved en militær lufthavn, hvor russiske styrker søgte at bryde igennem de tjetjenske linier og rykke frem mod centrum.
Ifølge den uafhængige tv-kanal NTV mistede de russiske styrker i går to kamphelikoptere og der var "adskillige dræbte" under en redningsaktion.
Seks soldater skulle være blevet dræbt, da man under eftersøgningen efter piloten på et SU-25 kampfly, der blev skudt ned mandag, faldt i et tjetjensk baghold syd for Grosnij.

Kan ikke ignoreres
En række reportager fra militærhospitaler i de senere dage tyder endvidere på, at problemet med døde og sårede russiske soldater har antaget et omfang, hvor det ikke længere kan ignoreres af medierne i Rusland.
Den massive vestlige reaktion på ultimatummet til Grosnijs indbyggere har tydeligvis gjort indtryk på dele af den uafhængige presse, der nu har givet mere plads til dækningen af flygtningesituationen end tidligere. Byen Sjali var indtil i går eneste by - sammen med Grosnij - der var uden for russisk kontrol.
Det fik en ende, da russiske styrker tidligt tirsdag rykkede ind i Sjali, 20 kilometer syd for hovedstaden.
Samtidig regnede granater ned over byen Chiri-Jurt, 15 km syd for Grosnij. Byen rummer en strategisk placeret cementfabrik med udsigt over Argun-slugten.
Beboere, der havde indledt forhandlinger med den russiske hær for at få stoppet bombardementerne, måtte i panik søge i skjul under de voldsomme eksplosioner.

Soldater skal bestikkes
De civile i Chiri-Jurt var imidlertid ikke de eneste med problemer i går.
Menneskerettigheds- organisationen Human Rights Watch rapporterer om adskillige hændelser ved korridorerne ud af Grosnij.
Vidner fortæller om, hvorledes de russiske soldater tvinger flygtende civile til at betale bestikkelse for overhovedet at få lov til at komme igennem de opstillede checkpoints.
Derudover er der flere beretninger om fysisk afstraffelse af civile ved korridorerne.
Den russiske minister for specielle katastrofesituationer, Sergej Sjojgu, oplyser, at omkring 2.200 civile har forladt Grosnij af de anbefalede ruter.
Han tilbød i øvrigt i går at forhandle med den tjetjenske præsident Aslan Maskhadov om de civiles situation.

Korridorer ikke nok
OSCE's formand, Knut Vollebæk, er i disse dage på en to-dages lyn-turné i Nordkaukasus - netop med det formål at bedre forholdene for den civile befolkning.
Tirsdag besøgte han blandt andet Dagestan og anmodede herfra russerne om et vedvarende bombestop, så de civile får en reel chance for at komme helskindede ud af Grosnij.
"Hverken korridorerne eller den tid, civilbefolkningen kan benytte dem i, er nok for folk som ikke ved, de eksisterer, som ikke tør forlade byen, eller som er fysisk ude af stand til at rejse," sagde Vollebæk.
Han udtalte også, at han håber Røde Kors, måske også OSCE, får adgang til Tjetjenien for at hjælpe de civile.
I dag skal Vollebæk besøge områder i Tjetjenien under russisk kontrol.
Som sidste punkt i rejseplanen skal den norske udenrigsminister Vollebæk besøge en flygtningelejr i naborepublikken Ingusjetien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her