Læsetid: 2 min.

Schweiz vedgår ansvaret for jøderne

16. december 1999

En regeringskommission er efter tre år kommet med sin beretning om, hvordan landet i forbløffende grad har glemt sin humanitære tradition

ZÜRICH - "Beretningen erindrer os om, at Schweiz i hin mørke episode i menneskehedens historie ikke i den grad levede op til sin humanitære tradition, som landet kunne og burde have gjort."
Sådan står der i den schweiziske regerings erklæring i anledning af offentliggørelsen af den beretning om Schweiz' forhold til jøderne under anden verdenskrig, som den internationale historiker-kommission under ledelse af den schweiziske professor Jean-Francois Bergier har udarbejdet.
Det var regeringen selv, der for tre år siden nedsatte kommissionen, og beretningen skal tjene til at skildre den historiske sandhed om den schweiziske holdning under anden verdenskrig.
Resultatet er blevet en chokerende beretning om et land, der i en forbløffende grad i dette punkt glemte sin humanitære tradition og holdt sig til juraen. En specialundersøgelse godtgør, at når Schweiz ikke ville anerkende jøderne som flygtninge, der havde krav på asyl, så var det i god overensstemmelse med datidens opfattelse af folkeretten. Den gik nemlig ud på, at det kun var egentligt politiske flygtninge, som man absolut skulle tage sig af. Og jøderne var ikke forfulgte, fordi de havde været politisk aktive imod Hitler, men 'kun' fordi de tilhørte en anden race.
Bergier-beretningen kan dokumentere, at der på den måde blev afvist 30.000 jøder ved den schweiziske grænse og 14.500 ved schweiziske konsulater i udlandet. Det er denne kendsgerning, den schweiziske regering i sin erklæring sammenfatter med den neutrale beskrivelse: "Vor daværende asylpolitik var også præget af fejl, undladelser og indrømmelser."
Rent faktisk viser den veldokumenterede beretning, at disse fejl, undladelser og indrømmelser var det mest gennemgående træk ved den schweiziske holdning under Anden Verdenskrig. Naturligvis ved siden af landets vilje til at forsvare sig imod Hitlers og befolkningens almene afvisning af den nazistiske tankegang.
Det er et led i den schweiziske regerings undskyldningstaktik at fremhæve, at der under anden verdenskrig blev optaget 51.000 civile flygtninge i Schweiz, herunder 22.000 jøder, der imidlertid blev behandlet nedværdigende og sendt i interneringslejre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her