Læsetid: 3 min.

Skattestop koster velfærd

1. december 1999

Anders Foghs løfte om at stoppe skatter og afgifter koster velfærd, siger Lykketoft, Jelved og Lunde

Socialdemokratiet, de radikale og SF kaster sig nu ud i et frontalt angreb på Anders Fogh Rasmussens løfte om at stoppe enhver stigning af skatter og afgifter. Holder han og Venstre fast, er der ikke penge til velfærden, hedder det enstemmigt fra de tre partier. Vrøvl, lyder det fra Venstres formand.
Dermed er banen kridtet op til en langvarig ideologisk kamp, der først vil kulminere, når Poul Nyrup Rasmussen udskriver valg om to år.
"Anders Fogh Rasmussen kan ikke holde sit løfte om at stoppe enhver stigning på skatter og afgifter uden at skulle spare på dagpengene. Det her bliver begyndelsen til en langvarig kamp om velfærdssamfundet. Det er det, vi skal forklare vælgerne," siger en kampklar Jes Lunde, gruppeformand og finanspolitik ordfører for SF.
Heller ikke regeringens to økonomiske topministre, finansminister Mogens Lykketoft og økonomiminister Marianne Jelved tror på, at Anders Fogh Rasmussens kan holde sit løfte uden at foretage dramatiske nedskæringer af velfærden, eller lade borgerne betale nye regninger i form af brugerbetalinger.

Brugerbetaling forude
"Anders Fogh Rasmussens løfte betyder, at man må sende regningen for velfærden direkte til folk i form af brugerbetaling. Det vedkender Venstre sig ikke, men det må blive konsekvensen," siger Mogens Lykketoft.
Finansministeren peger over for Information på, at skatterne allerede er under pres. For det første betyder et stigende antal ældre, at der er færre skatteborgere i den erhvervsdygtige alder til at betale skat. For det andet er såvel moms som afgifter på øl, vin og cigaretter under pres, når 24-timers-reglen falder bort om tre år.
Og for det tredje truer den stigende handel på internettet statens indtægter fra moms.
"Hvis Anders Fogh Rasmussen ikke vil erstatte de udsatte skatter og afgifter med noget andet, så bliver det samlede indtægtsgrundlag smallere og smallere," siger Mogens Lykketoft.
Økonomiminister Marianne Jelved peger på, at stadige omlægninger af skattesystemet snarere er reglen end undtagelsen.
"Tænk på, hvor mange skatter og afgifter vi har lagt om i de seneste tre skattereformer. De problemer grænsehandlen skaber for afgifter og moms, det får vi ikke ind ved besparelser. Det kommer til at ske ved omlægninger," siger Marianne Jelved.
Den radikale toppolitikere tør på den baggrund "ikke love", at regeringen vil sætte skatter og afgifter ned, når statens gæld falder og de årlige rentebetalinger dermed også falder.

Det rene vrøvl
Anders Fogh Rasmussen afviser helt, at hans løfte ender med nedskæringer af velfærden.
"Det er totalt ryggesløse påstande, at man ikke skulle kunne finansiere en fortsat udvikling af velfærdssamfundet med uændrede skattesatser. Alle ved, at der er en økonomisk vækst i samfundet, selv med uændrede satser, så kommer der flere penge i kassen. Jeg vil betegne det som rent vrøvl, at mit løfte om at stoppe stigninger i skatter og afgifter skulle true finansieringen af velfærden," siger Anders Fogh Rasmussen.
En ting er Anders Fogh og særligt Jes Lunde enige om. Striden om skat og velfærd kan blive et afgørende ideologisk stridspunkt i en kampagne, der er begyndt.
"Det er politisk agitation, eller en forsmag på kampagnetemaet. Du kan også sige, at efter den her finanslov er det trykket skarpt op. Du har to holdninger. Vi siger stop for nye skatter og afgifter. Og så er der regeringens holdning. Der er en ideologisk forskel," siger Anders Fogh.

Tema side 4 & 5:

SF er sprunget ud af hængekøjen

Fogh følger i Uffes fodspor

Rivegilde om efteruddannelse

Leder her på siden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her