Læsetid: 2 min.

Statsadvokat indleder undersøgelse mod Kohl

30. december 1999

Statsadvokaten indleder formel retslig undersøgelse af Tysklands tidligere kansler

BERLIN - Rygtet var ilet i forvejen, men først i går blev det officielt: Statsadvokaten i Bonn vil indlede en formel retslig undersøgelse af den tidligere tyske forbundskansler, CDU-formand og arkitekt bag den tyske genforening, Helmut Kohl.
"Efter at have vurderet de tilgængelige informationskilder findes der at være tilstrækkelig mistanke om, at der er sket et tillidsbrud, som har skadet CDU", hed det i en erklæring fra anklagemyndigheden.
I sin tid som formand har Kohl betjent sig af et system af hemmelige konti og cigarkasser med penge, han samlede ind ved siden af den officielle partikasse.
Ved frokosttid i går orienterede statsadvokaten parlamentsformand Wolfgang Thierse om sine skridt.
Hvis ikke Thierse inden 48 timer kommer med indsigelser, kan undersøgelserne begynde allerede på fredag.
På forhånd har Thierse krævet 'radikal opklaring', og derfor er det ikke sandsynligt, at han vil bremse undersøgelserne. Han har da også givet statsadvokatens anmodning om en ophævelse af Kohls parlamentariske immunitet videre til parlamentsudvalget for immunitet og valgsprøvelse.
Helmut Kohl modtog i går den officielle meddelelse om de retslige undersøgelser "med beklagelse".
I første omgang vil statsadvokaten tage fat på Kohls egen indrømmelse af brud på partilovene. I et tv-interview i sidste uge fortalte han - uden at vise anger - at han i tiden efter den tyske genforening havde fordelt seks-otte millioner kr. mellem de økonomisk trængte partiforeninger i det tidligere Østtyskland.
Statsadvokaten har endnu ikke fundet belæg for, at Kohl medvirkede til pengevask eller begik mened, da han efter hvert vundet valg i 80'erne og 90'erne aflagde sin kansler-ed, hvori han svor at holde landets love.
Kohl forsvarede sin hemmelige støtte til de østtyske partiforeninger med, at de politiske modstandere - socialdemokraterne og kommunisterne - havde masser af penge.

Æresord
Hvem, der gav ham pengene, vil Kohl fortsat ikke røbe:
"Bidragyderne har udtrykkeligt sagt til mig, at de kun gav deres bidrag, hvis deres navne ikke blev nævnt. Jeg gav dem mit ord," sagde han i tv sidste uge.
Den nuværende partiledelse ønsker en hurtig afklaring på 'Kohl-affæren'. De langstrakte og drypvise afsløringer skader partiets omdømme blandt vælgerne, og allerede i februar er der valg i den socialdemokratisk-regerede delstat Slesvig-Holsten.
Her stod CDU længe til at fortsætte 1999-sejrsrækken, men efter afsløringerne af Kohls hemmelige konti er partiet dykket i meningsmålingerne.
Generalsekretær Angela Merkel opfordrer derfor den tidligere formand til at bryde sit æresord:
"Hvis Kohl ville nævne bidragyderne - eller hvis bidragyderne ville løse ham fra sit ord - ville vi have en løsning på problemet," siger hun.
Angela Merkel frygter, at partiet kan ende med at revne under affærens afdækning. Hun advarer mod faren for kløfter mellem den ny partiledelse og den gruppe, der støtter Kohl uden forbehold.
På CDU's hjemmeside går bølgerne i diskussionen mellem 'opklaringsfløjen' med den ny partiledelse og 'kustoderne' fra især lokalafdelingerne højt.
Første hurdle for CDU er partiregnskabet for 1998, der skal afleveres til Forbundsdagens præsidium på årets sidste dag, den 31. december.
I disse timer arbejdes der på højtryk for at revidere kassebogen, så den kommer i overensstemmelse med afsløringerne af de sorte penge.
Partiet har forlængst indført spareforholdsregler, så en frygtet million-regning fra staten kan betales.
Den tyske partistøtte er særdeles rundhåndet, til gengæld er straffen for svindel hård. Partiet kan forvente en efterregning på 'flere millioner' D-mark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her