Læsetid: 2 min.

Storbritannien blokerer EU's skattepakke

11. december 1999

Tony Blair kæmper for at sikre milliard-stor handel på Londons Børs. Blair siger nej til fælles EU-skat på renter og afkast af kapital

Skat
HELSINKI - Storbritannien blokerede fredag vedtagelsen af EU's skattepakke. Afvisningen skyldes først og fremmest den britiske premierminister Tony Blair ihærdige forsvar for obligationshandelen på Londons Børs. New Labour frygter, at milliardhandel og op mod 100.000 arbejdspladser i City of London vil forsvinde, hvis EU vedtager sin skattepakke, selv i den meget lidt ambitiøse form, der nu er på tale.
"Vi vi ikke skrive under på noget, der vil skade City of Londons interesser. Vi vil gerne bidrage med en løsning til problemet med skatteundragelse, men det kræver en international tilgang. En løsning på EU-niveau alene er dømt til at fejle. Det trillion-store marked for euro-obligationer vil blot flytte helt uden for EU," sagde Alistair Campbell, talsmand for Tony Blair.

Nyrup afviser Blair
Et argument, statsminister Poul Nyrup Rasmussen tidligere har afvist over for Information. Hvis ikke EU-landene begynder at opkræve skat på renter, så vil der helt sikkert aldrig ske noget som helst, argumenterer Nyrup.
Hvor EU-landene tidligere arbejdede for en skat på 20 procent af alle renteindtægter, så består det finske formandskabs udspil nu af et krav om, at alle banker i EU-landene skal oplyse, hvem der er kunder hos dem. Oplysningerne skal så være tilgængelige for skattemyndighederne i de andre lande.
Det finske forslag, som briterne ind til videre har afvist, indebærer, at skattevæsenet i Danmark modtager oplysninger om, hvilke danske statsborgere, der har konti i banker i andre EU-lande.
På det grundlag kan skattevæsenet så anmode de danske skatteborgere om oplysninger på lige fod med de oplysninger, skattevæsenet har tilgang til hos danske banker.
Det finske formandsskabs forslag betyder dermed, at de enkelte EU-lande får mulighed for at beskatte renteindtægter fra de konti, deres borgere har i pengeinstitutter i andre EU-lande.

Skattesag lever videre
Særligt Tyskland har her et problem med borgere, der kører til banker i nabolandet Luxembourg og sætter deres opsparing ind der. Så længe skattepakken ikke er vedtaget, fortæller bankerne i Luxembourg ikke om tyske borgeres konti.
Selv om forhandlingerne om skatteakken fredag brød sammen, kan topmødet dog ende med en erklæring, der lægger op til fortsatte forhandlinger.
Topmødet vedtog på målstregen en erklæring, der sikrer, at skatte-sagen lever videre.
Det næste halve år vil en ekspertgruppe derfor arbejde videre med sagen. EU-Kommissær for det indre marked Frits Bolkestein, sagde: "Vi har nu seks måneder til at komme den britiske position nærmere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her