Læsetid: 2 min.

Storm giver blæst på børsen

18. december 1999

Vejret er blevet en væsentlig faktor på aktiemarkedet. Børsmæglere har egne meteorologer

"Køb Falck! Sælg Topdanmark! Sælg Alm. Brand!"
Det var ikke kun de vestjyske diger, der kom under pres, da sæsonens anden vinterstorm hærgede landet i går. Også forsikringsaktierne fik et tryk - nøjagtig som for to uger siden, da det seneste stormvejr hærgede.
Det var udsigten til, at selskaberne påny skal betale til stormskader, der fik investorerne til at sætte forsikringsaktierne til salg. I forhold til aktiemarkedets reaktion på stormen for to uger siden, hvor forsikringsaktierne umiddelbart faldt otte til ni procent, var kursfaldet dog mere beskedent denne gang.
Fondsbørsens største forsikringsaktie, Topdanmark, faldt to procent, mens Alm. Brand faldt en procent. Til gengæld steg Falck-aktien med halvanden procent. For mens forsikringsselskaberne skal til lommen og udbetale milliardbeløb i forsikringspræmier efter de to vinterstorme, står Falck med udsigt til flere kunder, vurderer aktieanalytiker Hanna Leth fra Jyske Bank. "Selvfølgelig koster de mange udrykninger penge for Falck. Men til gengæld vil mange af dem, der ikke tidligere var tilmeldt Falck, nu tegne et abonnement". Den effekt kan dog også komme forsikringsselskaberne til gode, påpeger aktiechef Flemming Barleth, Den Danske Bank: "Det er klart, at stormvejret går ud over selskaberne. Omvendt kan det også være en fordel for dem, at folk, der ikke tidligere har haft en forsikring, tegner en nu".

Grænse for tab
Samtidig er der en grænse for, hvor galt det kan gå for forsikringsselskaberne. De er nemlig forsikret i store udenlandske genforsikringsselskaber, hvilket betyder, at de højst kan tabe 10-20 mio. kr. pr. storm, svarende til deres selvrisiko hos de udenlandske selskaber.
Forsikringskunderne behøver derfor ikke at frygte store præmiestigninger på grund af stormene, vurderer forsikringsanalytiker Jesper Skriver Frandsen fra Unibank. "Det kan godt være, at genforsikringsselskaberne vil kræve større præmier i Danmark. Men mit gæt er, at ændringerne vil være små," siger han.
Men det er ikke kun stormvejr, der kan påvirke aktiekurserne. Også andre typer af vejrlig har indflydelse på aktiemarkedet. Blandt andet kan aktiekursen i Carlsberg, Albani og andre bryggerier blive påvirket af sommervejrets indflydelse på øl- og læskedriksalget, ligesom A. P. Møller kan nyde godt af en kold vinter, som får oliepriserne til at stige.
Vejrets effekt på det danske aktiemarked, er dog for ingenting at regne i sammenligning med vejreffekten på råvaremarkedet. Især verdens største korn- og foderstofbørs, Chigago Board of Trade, er kraftig påvirket af vejrudviklingen, fortæller informationschef Pernille Kroer fra Korn- og Forderstofkompagniet: "Når regnen bliver væk i det amerikanske midtvesten er der panik på CBOT. Dealerne sidder med en transistor i den ene hånd og følger vejrudsigterne. Kurserne ryger op og ned." Det er der penge i.
Og de største amerikansk børsmæglerselskaber har derfor ansat meteorologer, så de kan være forkant med vejrudviklingen og dermed også prisudviklingen.
Hos investeringsbanken Salomon Smith Barney i Chigago, hedder chefmeteorologen Jon Davis. Han er ansat til at udarbejde to-ugers prognoser og længere forudsigelser, som skal forbedre bankens muligheder for at handle med kaffe, frugt, korn, olie, soya og andre råvarer, hvor prisen kan afhænge af vejret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu