Læsetid: 1 min.

I strid medvind

6. december 1999

I sin nye samling striber veksler Jakob Martin Strid mellem skarp samfundssatire og infantil humor

Tegneserie
Af forskellige årsager eksisterer der ikke blandt hjemlige serieforlag, som i bogbranchen, en egentlig opdyrkning af fremtidens serieskabere. Der er ikke noget gynger-og-karusseller-princip, hvor de storsælgende serier danner grundlag for satsning på nye talenter. Derfor er det positivt, når forlaget Politisk Revy stædigt udgiver, nu for andet år i træk, en lille samling af det forgangne års satiriske striber af den fremstormende tegner Jakob Martin Strid, denne gang med titlen Verden går under i år 2000.

Skydeskiver
Jakob Martin Strid slår sine streger mestendels i avisen Socialistisk Weekend, og så har vi balladen, vil nogle sikkert mene.
Men nej, her er ingen løftede kommunist-pegefingre eller gamle reaktionære 68'er-synspunkter med brok over, at dagens unge er passive, slatne og politisk dovne.
Ingen er naturligvis fredet, når Strid kaster sig ud i kontroversielle emner. Højredrejningen er naturlig skydeskive, men de venstreorienterede bliver også sat i et befriende humoristisk skær. Hverken punkere, nazister, autonome eller gamle bænkevarmende alkoholikere kan vide sig sikre.
Det kan være en 1. maj, der ender i klichéfyldte paroler og for mange øl, eller øko-turister, der erobrer verden og ender som ego-turister. Det kan også være en fordomsfuld bums, der forveksler en rummand med en indvandrer eller Biker-Jens, der ikke kan få job hos FDB, fordi han bærer tørklæde.
Han tegner i en primitiv streg, der minder om vor hjemlige Rune Kidde men også om mange europæiske og amerikanske satiretegnere, og forstår at økonomisere og kun koncentrerer sig om at aflevere pointen.
Hvis der da er en, for det er aldrig sikkert. Ofte sætter stregerne fantasifulde indfald i scene uden at det fører til nogen eksplicit pointe, eller også ender gassen i det infantile.
Men så vender Strid stærkt tilbage på næste side.

*Jakob Martin Strid: Verden går under i år 2000. 48 s. 98 kr. Forlaget politisk revy

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her