Læsetid: 2 min.

Supermarkedsgigant: Nej til genspejlset mad

21. december 1999

Det får konsekvenser for dansk eksport, at Storbritanniens største supermarkedskæde Tesco ikke længere vil sælge produkter fra dyr, der har spist gensplejset dyrefoder

Den britiske supermarkedskæde Tesco stiller fra foråret 2000 vidtgående krav til deres leverandører i forbindelse med gensplejsning.
Fremover må produkter ikke være baseret på gensplejset dyrefoder, hvis de skal gøre sig håb om at blive solgt i Tesco. Det omfatter bl.a. mejeriprodukter, kød og æg. Og det kommer blandt andet til at berøre MD-Foods, hvis mejeriprodukter sælges i Tesco.
Det skræmmer dog ikke informationsschef Peter Kelstrup, der i den forbindelse fremhæver virksomhedens omstilling til økologisk produktion.
"Hvis de vil have det, så kan de også få det. Det er et spørgsmål om, hvad folk er villige til at betale," fastslår Peter Kelstrup over for Information.
Men han erkender, at det ikke bliver nemt. Skal man leve op til et krav om fuldstændig såkaldte GMO-fri produkter, så skal alle leverandører helt ud til yderste led stille garantier, og det kræver en omfattende kontrol.
I første omgang kræver Tesco, at de forskellige bestanddele i dyrefoder som eksempelvis soja kun må være gensplejset for fem procents vedkommende.

Forbrugerskepsis
Det betyder, at man ikke bare kan blande gensplejset soja med ikke-gensplejsede produkter som eksempelvis hvede, som det er tilfældet i dag i meget af det proteintilskud, som danske som udenlandske husdyr får ved siden af den almindelige foder.
Forbrugernes stigende skepsis overfor gensplejsning er en direkte årsag til den britiske butikskædes beslutning.
Det fremgår af det brev, som Tesco har sendt ud til sine leverandørere. Her står der blandt andet, at "Det står klart for os, at vores kunder er bekymrede over brugen af gensplejset dyrefoder, og at de gerne ser os tage skridt til at fjerne det."
Frygten for forbrugerne er også af afgørende betydning for den danske detailhandel, men her vil man ikke tage stilling til Tescos initiativ, før i begyndelsen af januar.
Her mødes FDB, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd for sammen at tage stilling til, hvad man skal mene.
Men informationschef hos Dansk Supermarked Poul Guldborg stiller sig umiddelbart tvivlende overfor, om Tesco kan holde en så omfattende garanti.
"Det kræver et meget omfattende og effektivt kontrolsystem, hvis man skal sikre GMO-fri produkter fra jord til bord," siger Poul Guldborg til Information.
Foreløbig stiller den danske detailhandel kun krav om, at det skal fremgå af varedeklarationen, hvis færdigvarer indeholder gensplejsede produkter. Tescos tiltag får dog Greenpeace til at vejre GMO-fri morgenluft for de danske forbrugere.
"Tesco's afvisning af GMO-foder sender et klart signal til dansk landbrug om, at det gensplejsede foder nu må væk, hvis man vil bevare forbrugernes gunst i Danmark og på de store eksportmarkeder," siger Dan Hindsgaul, der styrer den nordiske del af Greenpeaces kampagne mod gensplejsede produkter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her