Læsetid: 3 min.

Tintin var og blev en spejderdreng

27. december 1999

Tintins tegner Hergé revolutionerede den europæiske tegneserie

Mesterstreg

Ingen tegneseriekunstner har rejst så langt igennem det 20. århundrede som Tintins tegner, belgieren Georges Remi - Hergé, som han kaldte sig. Han skabte sin første serie i 1926, den sidste i 1976. Men ideologisk og kunstnerisk strakte hans historie sig over mere end de 50 år. Det blev en rejse fra imperialismens storhedstid i slutningen af forrige århundrede til dens sammenbrud i anden halvdel af 1900-tallet. Samtidig bevægede han sig fra den gamle, europæiske billedfortælling til en moderne tegneseriestil, der rakte langt ind i fremtiden. Hergé blev den europæiske tegneseries mester.
Det kunne man ikke se på hans første serie, Totors forunderlige oplevelser, om en spejderdreng, der besøger Amerika. Den 19-årige kunstner tegnede i en løs, sjusket streg. Hvert billede var forsynet med en omstændelig undertekst: "Spejderførerens himmelflugt beskrev en elegant kurve, som brat endte i maven på en gentleman, der klappede ganske sammen ved denne uventede kontakt."

Tidens helt
Tre år efter kom revolutionen, ikke politisk, men kunstnerisk. Ideologisk var Tintin i Sovjet et ærkereaktionært værk.
Men Hergé havde taget ved lære af moderne amerikansk tegneseriekunst. Nu var det slut med underteksterne. Nu var det tegningerne, der fortalte. Men de var stadig løse i stregen. Og historien hang ikke ordentligt sammen. Den bestod mest af hurtige gags, som Hergé havde afluret en anden splinterny kunstart, filmen.
Hovedpersonen var tidens helt: Den unge europæer, der med rejselyst og mod i brystet lægger hele verden for sine fødder. Han repræsenterer alt, hvad der er godt og sandt, rent og hvidt - mens han triumferer over mindreværdige racer og kulturer. Reporteren med terrieren og hårtoppen havde arvet ikke så få egenskaber fra sin forgænger, spejderdrengen Totor.

Ligne Claire
Tintin var og blev en spejderdreng. Det, som forandrede sig, var miljøet omkring ham - og den streg, det blev tegnet i. Hergés stil kom til at danne skole i europæisk tegneseriekunst, under betegnelsen ligne claire - den rene streg.
Som tiden gik, kom der farver på hans univers, der kom flere nuancer og en humor, der blev mindre grovkornet, mere sofistikeret.
Mens han i tidlige historier som Tintin i Congo og Tintin i Amerika lod sig nøje med sin samtids fordomme, blev han som ældre tegner en mester i research. I Den blå Lotus om Kina i 1935 var alle detaljer korrekte. Synet på andre racer og kulturer var blevet tilsvarende nuanceret. Ganske vist var Hergé tilknyttet et tyskvenligt dagblad under besættelsen - men racist blev han aldrig igen.
Persongalleriet
I de første fortællinger var Tintin på egen hånd, i selskab med sin hund Terry. Men efterhånden voksede et persongalleri op omkring ham som modvægt til heltens dyd og artighed. Frem for alt Kaptajn Haddock, den tørstige sømand med det voldsomme ordforråd. Der er også den stokdøve Professor Tournesol, det klassiske klovnepar Dupont og Dupond, operasangerinden Madame Castafiore og gennemsnitsbelgieren Max Bjævermose. Et persongalleri, der fungerer som tandhjul i et perfekt, præcist maskineri.
Men selv om historierne blev morsommere og handlingsgangen mere kompliceret, sad Hergé uhjælpeligt fast i den kulørte mytologi fra begyndelsen af århundredet. Der var ekspeditioner i Nord og Syd, til hemmelige dale og glemte klostre, der var detektivgåder, smuglerhistorier og en rejse til månen.
Hergé fik lyst til at lave en fortælling, hvor han punkterede sit eget univers. Det blev til Det gådefulde Juveltyveri - mesterværket i hans produktion.
Alle den klassiske kulørte histories ingredienser er til stede i denne tegneserie fra 1963: En flok sigøjnere, en kvinde med kostbare smykker, skumle fremmede - og en lille, latterlig Tintin, der lusker omkring for at undersøge fodspor og fundere over gåder, der alle viser sig at have en prosaisk forklaring. Det er en hornugle, ikke et uhyre, der tripper rundt på loftet om natten.
Hergé var spændt på, om han kunne lave en historie, hvor der ingenting skete. Det kunne han - udelukkende ved humorens hjælp. Han har aldrig lavet en morsommere tegneserie end den om Madame Castafiore, der dukker op på Møllenborg og gør livet surt for Kaptajn Haddock, der ikke kan forlade sit slot, fordi han har brækket foden - på grund af en forsømmelig murermester, som aldrig kommer, når trappen skal repareres. Virkeligheden har holdt sit indtog i Tintins univers med ærgrelser, trivialiteter og fejlopkald fra slagtermester Bov.
Det gådefulde Juveltyveri er det tætteste, Hergé kommer en absurd fortælling - og dermed stor humor i moderne forstand. I den historie bliver luften lukket ud af spejderdrengen.

*Dette er den første artikel i en planlagt serie om århundredets bedste tegneserietegnere

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her