Læsetid: 2 min.

Tjetjenien bliver svær at styre

16. december 1999

Selv efter det russiske flag vejrer i Grosnij, får russerne det svært i Tjetjenien fremover, vurderer to forskerer

Fremtiden
Rusland kan muligvis bombe sig til en militær sejr i Tjetjenien, men russerne vil efterfølgende få meget svært ved at kontrollere området.
Det er vurderingen fra to danske Tjetjenien-eksperter, netop som russiske styrker står foran at indtage hovedstaden Grosnij.
"Det bliver ligesom den første krig: russerne har kontrollen om dagen, og tjetjenerne overtager den om natten. Og de får aldrig tjetjenerne til at føle sig solidariske med Rusland," siger Märta-Lisa Magnusson, lektor ved Syddansk Universitet.
"Rusland kan bombe Tjetjenien sønder og sammen, men de kan ikke styre området fra luften. Russerne er nødt til at finde en ordning. Hvis de havde lært af de historiske erfaringer, sad de allerede ved forhandlings- bordet nu," siger hun.
En russisk indsat marionetregering vil ifølge Märta-Lisa Magnusson få meget vanskelige kår at arbejde under. Især det sydlige Tjetjenien, hvor opbakningen til de tjetjenske oprørere synes størst, kan blive svær at styre. Derfor er forhandlinger med den lovligt valgte tjetjenske præsident, Aslan Maskhadov, eneste reelle mulighed.
Den vurdering er Lars Poulsen-Hansen, seniorforsker ved Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI), delvis enig i: "Russerne bliver næsten nødt til at forhandle med Maskhadov, hvis de overhovedet tager det mindste hensyn til det vestlige pres."
Han vurderer dog samtidig, at dette ikke nødvendigvis er russernes syn på sagen, og at indsættelsen af en marionetregering er absolut realistisk.
"Det har russerne jo gjort før, men det vil kræve en stor, militær tilstedeværelse i lang tid, og det er en høj pris at betale. Udsigten til en langvarig udstationering er ikke morsom, og det ved russerne, de har jo prøvet det i Afghanistan. Og selv da vil tilbageværende tjetjenske soldater kunne volde store problemer med sabotageaktioner," påpeger han.
Civile tjetjenere vender i øjeblikket i stigende grad hjem fra flygtningelejre i Ingusjetien, og ifølge Lars Poulsen-Hansen bliver civilbefolkningen ikke nødvendigvis det store problem for russerne:
"Befolkningen i det russiske område har det med at resignere. Jeg tror, at hvis der bare bliver fred, vil de almindelige mennesker være ganske tilfredse med det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her