Læsetid: 2 min.

Troens træ

7. december 1999

Den franske forfatter Catherine Clément har skrevet en ungdomsroman om verdens religioner

Ny bog
Den fjortenårige Theo lider af en alvorlig sygdom, som ingen læger kan kurere. Men han har en rig tante, der tager ham med på en jordomrejse, rundt til verdens religiøse kraftcentre: Jerusalem, Rom, Indien - o.s.v. Vi kommer virkelig jorden rundt og møder repræsentanter for alverdens trosretninger, præster og healere, katolikker, hinduer, zenbuddhister. Også de små religioner får ord med på vejen i denne uhyre omfangsrige bog: Mormonerne, Bahai-troen...
Undervejs kommer Theo i kontakt med ånden af en tvillingesøster, der døde ved fødslen. Hendes korte eksistens er aldrig blevet røbet for ham. Det er den hemmelighed, der har gjort ham syg. Nu kan han vende rask hjem til Paris, klogere på livet og på Gud i de utallige skikkelser, han har mødt ham. Religionen er som et træ, ved han nu. De forskellige trosretninger er dets grene.
Umiddelbart, når man står med den 587 sider lange bog i hånden, kommer man til at tænke på Sofies Verden, den store ungdomsroman om filosofi. Men Theos Rejse er anderledes spinkel i konstruktionen, uden de filosofiske faldgruber og eksistentielle cliffhangere, der gør form og indhold til to sider af samme sag i Sofies Verden.

Lærerig læsning
Handlingen er en tynd kop te, og ikke overbevisende. Bogens styrke ligger et andet sted: Der er ingen ende på, hvad vi får at vide om verdens religioner. Det er virkelig lærerig læsning, velskrevet, med mange farver og dufte, og et hav af historier, om kristne martyrer, jødiske profeter, muslimske pilgrimme, myter i hobetal, skabelsesberetninger, lidelseshistorier, slanger og engle, livskraft og livskunst på hundreder af måder. Uden at religionernes bagsider forties: Det vrimler med fundamentalister, forfølgelse, fanatisme. Folk bliver flænset med muslingeskaller, kastet for løverne, begravet levende - heller ikke på dette område har den menneskelige fantasi fornægtet sig.
Som oplysnings- og opslagsværk kan bogen anbefales. Som roman fungerer den ikke. Det er ærgerligt, for den er primært skrevet for unge. Det er tvivlsomt, om ret mange af dem frivilligt vil gnave sig gennem dette kæmpeværk. Men for voksne, med større tålmodighed og lyst til at vide mere, kan bogen være god at få forstand af.

*Catherine Clément: Theos rejse. En roman om verdens religioner. 588 s., 298 kr. Forlaget Forum

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu