Læsetid: 2 min.

Tyrkiet tættere på EU

11. december 1999

Tre betingelser skal være opfyldt for medlemskab, siger EU's regeringschefer

HELSINKI - Tyrkiet er nu et stort skridt nærmere fuldt medlemskab af EU. EU-landenes 15 regeringschefer besluttede fredag, at Tyrkiet nu skal betragtes som kandidat til optagelse på lige fod med de tolv ansøgerlande fra Østeuropa.
Der er tale om en historisk tilnærmelse fra Europa til Tyrkiet, der først og fremmest er motiveret af sikkerhedspolitiske hensyn.
"Det er et stort gennembrud. Det er vigtigt at holde fast i, hvad det her handler om. EU har en interesse i, at Tyrkiet ikke vender ryggen til Europa. For Europas sikkerhed og for Europas fremtid hører Tyrkiet med til den europæiske region. Hvis ikke vi forstod det, ville Tyrkiet vende sig mod øst, mod Asien, og bidrage til ustabilitet i stedet for at bidrage til stabilitet," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen fredag i Helsinki.
I en særlig udtalelse understreger regeringscheferne, at Tyrkiet nu skal behandles inden for den samme ramme, som EU behandler de tolv ansøgerlande fra Østeuropa.
EU opstiller med Nyrups ord "en række betingelser" for optagelsen af Tyrkiet.
*Et EU-topmøde i 2004 skal vurdere, om Grækenland og Tyrkiet på fredelig vis er blevet enige om de to landes strid om øer og ret til at indvinde olie i Ægæerhavet.
Topmødet lægger op til, mod Tyrkiets ønske, at inddrage Den Internationale Domstol i Haag.
*EU kan, igen på trods af Tyrkiets ønsker, optage den græsk-talende del af Cypern
*Tyrkiet skal overholde de krav til menneskerettigheder og demokrati, EU-landene vedtog på topmødet i København
Professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Ole Wæver, understreger, at EU-topmødets beslutning om at gøre Tyrkiet til kandidatland, betyder, at det på et tidspunkt vil blive fuldt medlem af EU.
"EU har aldrig sendt lande væk, når forhandlingerne om medlemsskab færst er gået i gang. Det er meget svært for EU at gøre at stoppe optagelsesforhandlinger med tyrkiet som det første land," siger Ole Wæver til Information.
Fredag eftermiddag sendte EU sin udenrigspolitiske repræsentant, spanieren Javier Solana og EU-Kommissær til Tyrkiets hovedstad Ankara for at 'forklare' EU-topmødets holdning. Poul Nyrup Rasmussen understregede fredag, at de to politikere "ikke har mandat til at forhandle" med Tyrkiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her