Læsetid: 1 min.

Uredigeret råtekst

4. december 1999

Når mediepersoner bliver ældre og fri for ansvar, kan de tale frit om alle de ting, de ikke har kunnet i løbet af deres arbejdsliv. Ny interviewbog gør et forhutlet forsøg på at indfange denne uansvarlighed

Ny bog
Det er meget svært at finde ud af, hvad en bog som De Uansvarlige skal bruges til. Bogen er bygget op omkring interviews med en række danske såkaldte mediepersoner, der alle er valgt fordi, de dels er interessante mennesker, man skulle mene, havde noget interessant at sige om fremtiden, og dels fordi de i dag står uden ansvar, hvorfor de kan tale friere, end de har kunnet før i tiden.
I udgangspunktet mangler den slags bøger, hvor interessante mediepersonligheder får mikrofontid, der giver rum for fordybelse i en anden grad, end for eksempel tv-mediet tillader det. Men De uansvarlige er aldeles overflødig. Bogen er rodet, irriterende at læse og alle de muligheder, der ligger i formen, bliver tabt på gulvet.

Båndudskrift
Bogen kunne være blevet rigtig interessant. Interviewpersonerne er godt valgt, hvis man vil tale med mennesker, der i forvejen er kendte og har direkte adgang til medierne. Og formen er godt tænkt.
Ideen er, at to unge journalister konfronterer de gamle klogeste i flokken, der efter lang tro tjeneste endelig kan tale frit. Men forfatterne gør den mere end almindeligt irriterende at læse. Manuskriptet virker ikke gennemarbejdet. Der er forbløffende mange korrekturfejl, og store dele af selve råteksten virker, som er den skrevet ud fra interviewbåndet og sat direkte ind i bogen uden egentlig redigering.
Den redigering, de to unge forfattere så reelt har foretaget, er blot at tage de mest prægnante citater ud af teksten, og afsløre dem for læseren inden interviewpersonen selv kommer med pointerne. Måske er det ment som et forsøg på at drive læseren frem i teksten. Men det virker ikke.

*Troels Mylenberg og Jeppe Nybroe: De uansvarlige - en debatbog om i morgen. 349 s., 249 kr. Møntergårdens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her