Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

7. december 1999

Afrikansk vifte
*At en 'Rough Guide' er andet og mere end en rejsefører i bogform, kan man få bekræftet, hvis man retter antennerne mod World Music Networks samarbejde med Rough Guide-forlaget. Listen over musikalske vejvisere er lang og kommer rundt i mange af verdens 'afkroge'.
Serien lægger gerne vejen forbi det samme sted flere gange. Ethvert kontinent kan jo anskues fra forskellige musikalske vinkler. En af de nyeste udgivelser 'The Music of Africa' er et eksempel. Det afrikanske kontinent er stort og musikken varieret. Skiven favner hele kontinentet fra eksilalgerieren Hamid Baroudi i nord med det gamle hit "Desert Roots" til sydafrikanske Busi Mhlongo i syd med "We Baba Omncane" fra hendes seneste kanonalbum UrbanZulu.
Alsidigheden er i top og pladen indeholder mange godbidder: gamle optagelser med bl.a. sydafrikanske Miriam Makeba & the Skylarks og det legendariske Bembeya Jazz National fra Guinea i skøn forening med nye numre med koraspillerne Toumani Diabaté og Ballake Sissoko fra Mali og eksilcongoleseren Mose 'Fan Fan'. En bred vifte af rykkende musik fra Afrika. Et fint sted at starte.
The Music of Africa. World Music Network. (Import: Amigo)

Verdens kvinder
*At favne hele verden er til gengæld lidt af en bedrift, som Rough Guide-skiven World Roots dog slipper ganske godt fra. Alene det stilfærdige åbningsnummer med uzbekiske Yulduz Usmanova er hele skiven værd.
Hun optræder elegant side om side med den arabiske kosmopolit Natacha Atlas og Busi Mhlongo, som lader til at stikke hovedet frem hvor som helst. Kvinderne er i overtal (ni af 14 numre) med indonesiske Detty Kurnia, ungarske Márta Sebestyén og de sydamerikanske vokalister Maria Marquez og Marlui Miranda som de absolutte midtpunkter. Mændene er mest med som fyld. Måske skiven skulle have haft en anden etiket.
World Roots. World Music Network. (Import: Amigo)

Sigøjnerballader
*Så er det nemmere at samle en buket melodiske sigøjnerballader. Men Music of the Gypsies er faktisk langt mere varieret end hidtil hørte udgivelser inden for genren. Og det bliver den bestemt ikke ringere af. De italienske sigøjnere i Acquaragia Drom, finske Païvi Ärling, græske Eleni Vitali, Kurbeti fra Albanien og engelske Jasper & Levi Smith vidner om sigøjnermusikkens mangfoldighed og pladens spændvidde. Music of the Gypsies kommer vidt omkring.
Music of the Gypsies.
World Music Network. (Import: Amigo)

Gammelt guld
*Fra museumshylden gamle optagelser med Malis stjernesanger Salif Keïta. De stammer fra hans tid med les Ambassadeurs du Motel, der blev dannet i '69 som et modstykke til Rail Band du Buffet de la Gare, som Salif Keïta selv var medlem af og forlod i 1973 til fordel for 'ambassadørerne'. Pladen fortæller gruppens historie frem til '80 og indeholder udvalgte perler fra ambassadørernes storhedstid i Mali og deres forsøg på at slå igennem som Les Ambassadeurs Internationaux i bl.a. USA. Evigt-unge afro-klassiskere, der satte dagsordenen for den afrikanske musik i mange år frem.
Salif Keïta: 69 - 80. Sonodiscs. (Import: Verdenshjørnet, MS)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her