Læsetid: 3 min.

En annonce

28. januar 2000

DET KAN NOK være, Information blev godt stof onsdag og torsdag, da man rundt om i mediebranchen fik øje på den annonce, avisen havde indrykket i FDB's blad Samvirke. B.T. ryddede forsiden, Ekstra Bladet bagsiden, og diverse radio- og tv-stationer krydsforhørte avisens ledelse om initiativet.
Annoncen - afbildet på side 2 i dagens avis - er led i den serie af annoncer med et holdningsbudskab og en satirisk tone, som Information har blandet sig i debatten og gadebilledet med de seneste par år. Den forestiller, som vi skrev i går, "en ung kvinde, hvis identitet er sløret med en sort bjælke over øjnene, men som har en umiskendelig lighed med prinsesse Alexandra. 'Vi kender i hvert fald en, der ikke er gået over til Dansk Folkeparti' lyder den ledsagende tekst."
"Alexandra misbrugt i reklame," stod der hen over B.T.'s forside, og inde i avisen sagde Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti (DF), at "Det er faktisk uforskammet, og jeg synes, det er synd for prinsessen."
Hofchef Per Thornit kalder det i avisen "upassende", at prinsessens billede er brugt uden forhåndstilladelse, mens pressejurist Knud-Aage Frøbert siger, at "det må man altså ikke," dét Information har gjort.
Hvad er det, Information har gjort? Hvad er det, vi vil med denne annonce-aktion? Det samme som da vi for et par år siden afbildede en mørklødet Pia Kjærsgaard med underteksten "Man bestemmer ikke selv, hvor man bliver født": Information vil - med satiren som hjælpemiddel - markere et ståsted og et syn på den på mange måder betændte indvandrerdebat, som DF uafladeligt bærer ved til. Vi finder det ubærligt, at man nu kan læse debatindlæg, hvor mørklødede danskere, hvis forældre eller bedsteforældre en gang kom hertil som flygtninge, overvejer at rejse herfra, fordi de begynder at opleve sig som flygtninge i eget land. "Hvad nytter det at elske Danmark så højt, når Danmark ikke elsker mig, uanset hvad jeg gør," skrev forleden i Aktuelt den bosniske jurist Zinajda Besic, der kom hertil som flygtning for syv år siden, fik arbejde og kom til hægterne, men nu igen føler sig forfulgt, traumatiseret og fremmed.
Prinsesse Alexandra er en ung indvandrerkvinde, som kom til Danmark for ikke så længe siden, og som danskerne har taget til deres hjerter. Med annoncen har Information villet erindre om, at indvandrere og deres efterkommere er mennesker og bør mødes som sådan - ikke som det snyltende fremmedelement, DF's propaganda fremmaner et billede af.

KAN MAN SÅ dét? Gøre det i en annonce under brug af prinsesse Alexandras billede? Vi mener det. Det er et dagligt vilkår for personer, der er så offentlige som Kongehusets medlemmer, at blive omtalt og eksponeret. Ofte sker det på en måde, der trænger ind i og krænker de pågældendes privatsfære. Som når formiddagsaviser udstiller Prins Henriks mave, eller når andre kulørte medier går i flest mulige detaljer med kronprinsens kvindebekendtskaber. I Informations annonce er prinsesse Alexandra ikke offer. Sympatien er på hendes side, og hendes privatliv snages der ikke i. Der bringes en ledsagetekst med et glimt i øjet og med avisen selv som afsender.
Men prinsessen har ikke givet lov? Der er ikke tradition for at bede om lov, når genren er satirisk, er vores svar. Mange er de parodier, kendte kunstnere har lavet på de kongelige, og utallige er de karrikatur-tegninger, bladtegnere har præsteret. I vore dage flyder medier og virkemidler sammen, og brugen af fotos, herunder manipulerede fotos, er dagligdag, når trykte og elektroniske medier arbejder med et glimt i øjet. Når det gælder offentlige personer, er det afgørende ikke brugen af billeder i sig selv, men hvor vidt selve budskabet går for nær og er ondartet. Det er næppe tilfældet her.
Jamen dette er jo også en reklame for Information? Jo, annoncen er en reklame og et holdningsmæssigt budskab i en standende debat. Vi udnytter ikke prinsesse Alexandra til at anprise avisen, lige så lidt som nogen vil påstå, at vi brugte Pia Kjærsgaard til dét, da hun i sin tid blev afbildet i mørklødet udgave. Billedet af prinsessen er illustration til det holdningsmæssige budskab i indvandrerdebatten, annoncen bærer frem.
Vi vidste godt, at denne annonce ville vække opmærksomhed. Det var meningen. For Information mener efterhånden, det er nødvendigt, at nogen råber højt i en debat, hvor nogle spekulerer i intolerance og spreder gift for medmennesker, som vi faktisk har lukket ind i vort land, prinsesser eller ej. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her