Læsetid: 2 min.

Blodbad i afrikansk safari-land

8. januar 2000

Namibia, som har været et af afrikas sikreste turistlande, er blevet trukket ind i borgerkrigen i Angola.

Kap Horn - Om onsdagen får Brigitte den frygtelige nyhed: hendes tre børn er døde. Hendes mand Claude overlever dog angrebet. Men for dette franske lærerpar bliver mareridtet langvarigt.
Mandag aften forvandlede familien Bidoins ferie i Namibia sig til en tragedie. Sidst på eftermiddagen, kørte de i deres bil langs med landets nordlige grænse, i West Caprivi Game Reserve, da ti uniformerede mænd åbnede ild mod bilen. Børnene døde på stedet. Forældrene blev alvorligt såret.
Morderne flygtede efter at have plyndret vognen. Angrebets voldsomhed har chokeret namibierne. Det berømte turistland med sine vidtstrakte ørkener og dyrereservater, betragtes ellers som et af de sikreste i Afrika. Kriminaliteten er lav, og et udmærket vejnet gør det til et yndet rejsemål.
"Landet er 95 procent sikkert," fastslog turistministeren dagen efter angrebet. De sidste 5 procents usikkerhed er placeret i landets nordlige ende i Kavango- og Capriviprovinserne.
"De franske turister burde være blevet advaret," siger Glen Lister, der er chefredaktør på landets største avis Namibieren.
For Glen Lister har den namibiske regering hovedansvaret, idet den "indtil nu har nægtet at indrømme, at det er farligt at færdes deroppe."

Namibia ind i krig
I hovedstaden Windhoek er alle adspurgte iagttagere formelle i deres svar: Angrebet mod familien Bidoin er ikke kun en kriminel handling, men er også udtryk for Namibias engagement i krigen i nabolandet Angola.
Over 2.000 kilometer af den nordlige grænse støder op til en 25 år gammel krigszone. Indtil nu har den namibiske regering holdt sig fra at intervenere i konflikten, hvor Angolas regeringstropper kæmper mod UNITA's oprørere.
Men grænsen er gennemtrængelig, og UNITA-soldaterne går oftere og oftere ind på namibisk område.
Men cirka for en måned side gav Namibia de angolanske regeringsstyrker lov til at angribe UNITA fra Namibia, og namibiske tropper har tilmed deltaget i kampene på de angolanske styrkers side for at jage UNITA's folk ud af Jamba, et strategisk vigtigt område nær grænsen.
Siden Namibia er gået ind i konflikten, er konfrontationerne blevet hyppigere, og omkring ti civile er blevet dræbt af uniformerede mænd langs grænsen.
Men den angolanske konflikt er ikke det eneste problem i Caprivi.

Oprør slået ned
I omkring et år har en separatistbevægelse erklæret området for uafhængigt. I august sidste år forsøgte Caprivis Befrielseshær således at indtage Katima Mulilo, områdets hovedby. Den namibiske hær slog imidlertid oprøret ned, og sendte de 2.000 separatister fra Botswana på flugt.
I Windhoek mener man dog ikke, at det er separatisterne, der står bag angrebet på den franske familie.
"Det er angolanske soldater. Enten fra regeringen eller UNITA, fastslår de fleste observatører kategorisk.
Sandhed kommer måske aldrig frem. På kort sigt risikeret regionen at blive forbudt område. Et par timer efter angrebet mod familien Bidoins bil, blev en bil fra en dansk u-landsorganisation angrebet på den samme vejstrækning.

©2000 Libération & Information

Oversat af P. C. Mollerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her