Læsetid: 3 min.

Bøger der sætter livet på spil

6. januar 2000

Kritikerprisen til Vibeke Grønfeldt og Georg Brandes-prisen til Marianne Juhl

Portræt
De to forfattere, Vibeke Grønfeldt og Marianne Juhl, der i år modtager henholdsvis Georg Brandes og Kritikerprisen er ikke kommet sovende til den. Vibeke Grønfeldt modtager Kritikerprisen for romanen Det rigtige og Marianne Juhl Georg Brandes-prisen for sin monografi om Peter Seeberg.
Marianne Juhl har gennemgået hele Peter Seebergs kolossale arkiv, et arbejde, der har taget hende år. "Men man kan jo ikke læse et halvt arkiv," som hun sagde, da Information interviewede hende ved bogens udgivelse.
I monografien påviser Marianne Juhl, hvordan der i Seebergs forfatterskab sker en vægtforskydning fra en eksistentiel tomhedsfølelse og længsel efter en lynende skæbne over på en større munterhed og evne til at værdsætte livet her og nu uden skæbne.
"Fra Dinosaurusens sene eftermiddag og fremefter ser han, at vi alle er bipersoner, og det kan vi være bedst tjent med," sagde hun i interviewet. Det er endvidere Marianne Juhl fortjeneste at have kortlagt, hvor meget Peter Seebergs indremissionske opdragelse har betydet for hans forfatterskab. Svigt og forræderi står her helt centralt, men efterhånden får Seeberg vendt den fordømmende kristendom til en mere forsonende. "Nåde bliver til benådning, hyrde til Hyrder," lyder Marianne Juhls korte version.

Eksklusiv
Vibeke Grønfeldt har fra 1976 og til i dag udsendt ikke færre end femten romaner og én novellesamling. Men skønt hun i årevis har været en eksklusiv forfatter med fremragende anmeldelser, har hun indtil de seneste år haft få læsere. I 1998 fik hun imidlertid et publikumsgennembrud med romanen I dag, og også den roman, der nu belønnes med Kritikerprisen burde være sikker på et stort publikum.
"Det Rigtige ligner stilistisk forgængerne. Men når man når lidt mere end halvvejs ind i den, skifter handlingen pludselig tempo, og læseren rives med af et begær efter viden og nærvær, som nærmest tager pusten fra én, og som river benene væk under den stakkels hovedperson. Konstrueret virker det ikke, det indtræffer med nødvendighed," skrev Erik
Skyum-Nielsen i sin anmeldelse.

Alment og særegent
Vibeke Grønfeldts forfatterskab er på én gang helt alment og helt særegent. Hun opsøger grundlæggende menneskelige problemstillinger, udsætter dem for en konkret personlighed og et levet liv og udforsker minutiøst resultatet. Der er noget, der skal afprøves, og det er på sandfærdigheden og ærligheden, en bog skal måles.
Men er det de store, elementære og fælles menneskelige spørgsmål, der optager Vibeke Grønfeldt, så er den verden, hun skildrer til gengæld hendes helt egen. I Danmark findes der ikke andre, der kan beskrive landet og provinsens udkantsområder som hende. Hun er født og opvokset på Samsø, og dér bor hun stadig. Hun er en indgående iagttager af de mennesker og den natur, hun kender lige så godt som sit eget liv, og hun videregiver sin indsigt i et sprog, der er tæt af betydning, musikalsk, kraftfuldt og nærværende. Sproget er mættet med konkrete detaljer og iagttagelser, men man skal på den anden side ikke undervurdere den omhu, der bestemmer deres plads: intet er tilfældigt, alt har betydning.

Et stort tab
Vibeke Grønfeldt er ingen hjemstavnsforfatter. Hun er til det yderste moderne, og det er den provins, der er brudt op og ødelagt af modernitetens indtog, man møder i hendes bøger. Romanerne er befolket af rodløse, splittede eksistenser, der er ude af stand til at finde sig til rette på de vilkår, de bydes, og som har tabt forbindelsen bagud til det, der kunne forankre dem i tilværelsen. I baggrunden af forfatterskabet ånder bestandig de uhåndgribelige konturer af et stort tab. - Som personlig historie for mange af hendes romanfigurer; - og som en bredere klangbund, der oftest antager form af bondesamfundets undergang. Men tabet selv er større, mere eksistentielt, afgørende.
Det er af gode grunde to vidt forskellige bøger, der modtager de to priser. Men de er fælles om indgående og opmærksomt at afsøge de temaer, hvor livet sættes på spil, og afgørelsen falder med erkendelsens nødvendighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu