Læsetid: 4 min.

Bold, spil og tårer

31. januar 2000

Mens danskerne var rejst hjem for at øve sig på fremtiden, tog svenskerne EM-titlen for anden gang i træk efter et neglebidende finaleopgør

EM-håndbold
Den tiltrædende danske landstræner, Torben Winther, overværede de sidste af herrehåndboldlandsholdets EM-kampe live i Kroatien. Lad os ikke håbe, at han har en fortrydelsesparagraf i den tre års-kontrakt, han fra den 1. marts har indgået med Dansk Håndbold Forbund om at genrejse dansk herrehåndbold. Den opgave kræver nemlig en vis masochistisk indstilling til arbejdslivet.
Nu er Winther - endnu - en venlig mand, så i aviskommentarerne har han mest fremhævet de unge spillere, der under ham blev verdensmestre for ungdomslandshold. Han er også en mand, der er nødt til at tænke langsigtet, så derfor tillægger han enkeltpræstationerne større vægt end resultaterne:
"Et storhold opbygges kun over en lang periode - som det er præsteret i Sverige," siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Forsigtig og klog mand.
Faktum er, at Danmark efter dette EM står uden et bæredygtigt landshold. Vi har indiskutable verdensstjerner som Nikolaj Jacobsen og hans alter ego - eller er det omvendt? - Lars Christiansen, stortalenter i spektakulært svøb som Lars Krogh Jeppesen og Michael V. Knudsen, som kan kigge tilbage på EM uden flakkende blikke samt uforløst målmandspotentiale i Kasper Hvidt, Søren Haagen og fremtidens mand, Sune Agerschou, og nødvendige indpiskere i Joachim Bodsen, men holdet er for smalt. Og dermed for sårbart i tilfælde af f.eks. skader.
Hvor meget de danske herrer og Winther har at indhente, blev kursiveret i weekenden.
Igen blev det åbenbaret, hvor skævt et billede, man som seer får af en turnering ved kun at følge det danske hold. Måske burde TV2 næste år ved VM flytte fokus bare en lille smule i de indledende runder.

Kunsten af aflevere
Bortset fra en meget febrilsk svensk start i lørdagens semifinale mod Spanien, så vi her ingen af de tekniske fejl, de danske herrer har gjort til deres lidet flatterende varemærke i denne turnering.
Som TV2-medkommentatoren, den skadede landsholdsspiller, Klavs Bruun Jørgensen, sagde: "Det går jo ikke, at man på det niveau ikke kan aflevere fra A til B. Det må vi smide fra os. Ellers kommer vi ikke videre."
Han kunne også have nævnt den manglende danske evne til at vende overtalssituationer til overtagssituationer. Nu undrede han sig i stedet, med rette, over, hvorfor man dog skal spille om en 9.-10. plads.
Det kan tabere da ikke sætte sig op til, selv om det længe så ud, som om vi ville besejre det lige så skuffe(n)de tyske hold. Danskerne gik nærmest i spilmæssig opløsning til sidst og rejste hjem med et 17-19 nederlag. Skakmat, for nu at blive i TV2's jargon.
Det havde stationen nu indset forinden. Kampen i Rijeka blev derfor speaket lavmælt, på grænsende til det mumlende, hjemme fra studiet i Odense, medens Morten Stig Christensen og Anders Dahl-Nielsen i Zagreb så russerne udspille det ellers ikke uefne franske hold, der fik neutraliseret stjernen Jackson Richardson og burde være lettet over kun at tabe 23-30.

Prinsen af Mallorca
De svenske storfavoritter stod på forhånd godt til Spanien. Ganske vist var svenskerne uden krumtappen og topscoreren Stefan Lövgren, men også spanierne manglede et par nøglespillere, bl.a. Inski Urdangarin, i hofkredse kendt som Prinsen af Mallorca.
Og så havde svenskerne den fornødne tålmodighed i et gys af en kamp, som endte 23-21 til de blå-gule, som blev holdt inde i store dele af kampen af målmanden Peter Gentzel, der storspillede, som ville han udfordre naturlovene samt den konstant udfordrende infighter, Ljubomir Vranjes, der har i drøjde og boldtalent, hvad han mangler i højde (1.66!). Ligesom Gentzel i Santander kender han fra sin professionelle hverdag i Granollers de spanske spillere udenad.
Og så var veteranen Magnus Wislander der prompte, når der var brug for ham i midterangrebet.
Det var han også i gårsdagens højspændingsfelt af en sindsoprivende finale, hvor svenskerne slog russerne med 32-31 efter to omkampe og så megen dramatik, kvalitetsspil, menneskelighed, bold, sved og tårer, at man i perioder ikke troede sine egne øjne.
Uforståelig valgte den svenske landstræner ikke at starte med Gentzel, men med Barcelona-keeperen Thomas Svensson, inde, og han holdt ham inde hele første halvleg, uden at Svensson kom ind i kampen. Russerne kom foran med hele syv mål takket være stregspilleren Moskalenkos selvopofrende arbejde.

Overjordisk styrke
Men svenskere er svenskere. De hader at tabe og fungerer så velordnet som hold, at ingen er i tvivl om ansvar og byrdefordeling. Man skændes ikke på det svenske landshold. Man spiller, og stik mod al sund og russisk fornuft fik de blå-gule indhentet forspringet.
Ikke mindst fordi Peter Gentzels comeback i målet resulterede i en ny magtfuld demonstration af sammenhængen mellem det overjordiske og det jordnære. I 20 minutter scorede russerne kun fire gange, og så finder nogle danske aviser på at give danske målmænd karakteren 'verdensklasse' ...
Vi måtte ud i to gange to omgange, hvor man med udvisninger, angrebsfejl og strafferedninger var gennem hele repertoiret inden turneringens bedste spiller, 35-årige Magnus Wislander, viste, hvor Europamesterskabet skal stå.

Ingen spilfornyelse
Et EM, der uden at byde på de helt store spilfornyelser, blev præget af en utrolig jævnbyrdighed, og vundet af et hold, der spiller gennemprøvet, gammeldags - eller skal vi kippe med flaget og sige klassisk håndbold; med de alt andet end maskinelle russerne som de næsten evige to'ere. Hold som Portugal og Slovenien var veloplagte dark horses. Tyskland måtte indkassere en ny kæmpeskuffelse, og syd for grænsen må man nu revurdere, om det virkelig er en gevinst med så mange udenlandske spillere i den nationale liga. Det hæmmer tilsyneladende talentvæksten blandt de tyske spillere. Og Danmark?
Ja, her er fremtiden endnu ikke begyndt. Den starter til juni, når vi møder Jugoslavien i to VM-kvalifikationskampe, der sagtens kan blive forbudt for børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her