Læsetid: 6 min.

Borgmester i en giftsky

12. januar 2000

Indbyggerne i Pancevo er frustrerede over, at der ikke bliver gjort noget for at rense op efter NATO's bomber, der satte en større forurening i gang

Forurening
Pancevo, Serbien - "Jeg kunne mærke det i øjnene og halsen. Jeg sad i min bil midt i giftskyen," fortæller byens Pancevos borgmester Srdjan Mikovic.
Hans by, Pancevo, der ligger 20 kilometer øst for Beograd, var et af de hårdest ramte områder under NATO's bombardementer af Serbien i foråret 1999.
NATO bombede flere gange et olie-raffinaderi, en petrokemisk fabrik og en ammoniak-fabrik i byens udkant.
En rapport fra FN slog i efteråret fast, at industribyen Pancevo var et af de mest forurenede områder i Serbien som følge af bombardementet.
Rapporten udpegede også tre andre byer - Kragujevac, Bor og Novi Sad - hvor der skulle gøres en særlig indsats, men rapporten mente ikke, at NATO's bomber havde ført til en egentlig 'økologisk katastrofe'.
Men natten til den 18. april sidste år var slem for indbyggerne i Pancevo. De tre fabrikker umiddelbart syd for byen blev bombet af NATO og sat i brand.
Det førte til flere giftige dampe - blandt andet en sky af vinylklorid-monomer, der kan danne den farlige gift dioxin. Det var i en af disse giftskyer, at Pancevos borgmester befandt sig.
Desuden lækkede ifølge FN-rapporten otte tons kviksølv, hvoraf 200 kilo slap ud i en kanal, der fører ud i Donau, som løber forbi Pancevo. Det giftige kviksølv kan optages i fødekæden. Kanalen og jorden i nærheden blev også forurenet af andre giftige stoffer, fastslår FN-rapporten.
Bag rapporten står Balkan Task Force - en gruppe, der er nedsat til lejligheden i et samarbejde mellem FN's miljøorganisation UNEP og UNCHS (Habitat). I spidsen for Balkan Task Force står Pekka Haavisto fra Finland.

Salat med bismag
"Når vi spiste vores hjemmedyrkede salat, kunne vi godt smage, at det havde en mærkelig smag," siger den 57-årige Smilja Jaksic, der bor kun tre gader fra de fabrikker, som blev bombet. "I starten kogte vi vandet, fordi vi havde hørt, at det var forurenet. Men det gør vi ikke længere. Hvad kan vi gøre? Det som er sket, er Guds vilje," mener hun.
NATO siger, at fabrikkerne i Pancevo og andre steder har været legitime militære mål.
"Her var ikke mange, som døde under bombardementet. Men vi venter, at flere og flere vil dø i de kommende år. Vi er bange for risikoen for kræft. Vi har haft besøg af italienske eksperter, som har advaret om kræftfaren. Hvad med børnene og deres udvikling? Bliver de normale," spørger borgmester Srdjan Mikovic, der har det godt i dag på trods af hans møde med giftskyen i april.

Har ingen penge
- Hvordan har du det i dag med NATO-landene?
"Jeg ved, at vi må samarbejde med udlandet, men jeg hverken kan eller vil aldrig glemme bombardementet."
"Vi har ingen penge, så vi har ikke fået renset op efter forureningen. Det drejer sig bare om at overleve og at få sat noget arbejde i gang. Bare det, som er ødelagt på fabrikkerne, beløber sig til en værdi af syv milliarder kroner," siger borgmesteren.
Netop fordi de jugoslaviske myndigheder ingen penge har, vil FN nu begynde at rense op efter forureningen, der er blevet et politisk spil både internationalt og i Serbien.
Borgmester Srdjan Mikovic kommer fra et af de serbiske oppositionspartier SPO, der ledes af Vuk Draskovic. Partiet kontrollerer nogle få af Serbiens byer - deriblandt Pancevo.
"Jeg har ingen kontakt med de centrale myndigheder i Beograd," klager borgmesteren. "Men jeg kommer heller ikke fra det regerende parti."
"95 procent af vores skatteindtægter går videre til Beograd, og med en ny lov, der netop er vedtaget, bliver endnu flere penge sendt væk. Og vi får intet igen fra de centrale myndigheder."
"Siden NATO begyndte at bombe, har myndighederne i Beograd kun sagt, at de er meget bekymrede. Men ingen har spurgt, hvordan situationen rent faktisk er i Pancevo med hensyn til vores farlige stoffer."
"Da jeg sad i giftskyen, ringede jeg til sundhedsministeriet. De spurgte kun: 'Har giftskyen retning mod Beograd?' Siden den gang har jeg ikke talt med ministeriet," siger borgmester Mikovic.

Pancevo-kræft
Forureningen fra fabrikkerne i Pancevo stammer ikke kun fra NATO's bomber. Balkan Task Force, der undersøgte forureningens omfang, siger i sin rapport, at "det var indimellem vanskeligt at finde ud af, i hvilken udstrækning miljøforurening eller gifte stammede direkte fra luftangrebene, idet der også blev fundet beviser på lang tids miljøskader."
Rapporten citerer lokale byrådsmedlemmer for at bruge udtrykket 'Pancevo-kræft', som er blevet hæftet på arbejdere fra fabrikkerne i byen. Eksperter i Balkan Task Force mente at kunne fastslå, at det drejede sig om leverkræft som følge af for høje doser vinylklorid-monomer. FN-gruppen konstaterer også, at teknologien på fabrikkerne stammer fra 1960'erne eller 70'erne.
"Der var forurening før, men den kan ikke sammenlignes med den fra bomberne," siger borgmester Mikovic.
Men det er svært at gøre op. Efter bombeangrebet har der været stor frygt for, at drikkevandet var blevet forurenet. Borgmester Mikovic peger på en drikkevandsboring i landsbyen Ivanovo i kommunen.
"Vi har fundet høje koncentrationer af mangan, jern og ammonium i en skole, hvor børn drikker vandet. Vi tror, at det skyldes NATO's bomber, men vi har ingen målinger fra skolen fra før NATO's angreb."
FN-rapporten siger blandt andet, at der er fare for, at Pancevos drikkevandsforsyning kan blive forurenet i fremtiden.
For at prøve at dæmme op for forureningen har den humanitære organisation Focus sat et net op i vandet i den svært forurenede kanal, der fører ud i Donau. Focus er et samarbejde mellem Schweiz, Østrig, Grækenland og Rusland.
"Men det er meget svært at rense kanalen, fordi jorden er så stærkt forurenet, at det siver fra jorden ud i vandet i kanalen," siger borgmesteren.

Beriget uran-granater
FN-gruppens undersøgelser af forureningen bliver kritiseret af blandt andre Dusan Vasiljevic, der leder den serbiske miljøorganisation Green Table. FN-undersøgelsen af industri-områderne strakte sig over ni dage.
"Man kan ikke se ret meget på ni dage," mener Dusan Vasiljevic, der betegner besøget som det internationale samfunds forsøg på at vise sin gode vilje.
"Balkan Task Force fortalte, at der måtte ske politiske forandringer for at løse problemerne. Men man kan ikke misbruge miljø til politiske formål," siger Dusan Vasiljevic. Han peger også på, at den serbiske ledelse har taget miljøet som gidsel i forbindelse med de ødelagte broer over Donau i byen Novi Sad. De ødelagte broer blokerer for skibstrafikken på Donau, men det serbiske styre har sagt, at det vil have udlandet til at betale for at genopføre broerne.
Han kritiserer også, at Balkan Task Force ikke har undersøgt forureningen med beriget uran fra NATO's ammunition. Man mener, at nogle af NATO's granater har været udstyret med beriget uran, der bedre gennemtrænger militære mål.
"Denne forurening er meget, meget farlig," mener Dusan Vasiljevic.

Forfærdelig forsømmelse
Balkan Task Force skriver i sin rapport, at det ikke har været muligt at undersøge miljøskader på grund af beriget uran, fordi gruppen ikke har kunne få oplysninger fra NATO om, hvorvidt beriget uran har været benyttet, og i så fald hvordan og hvor.
Dusan Vasiljevic klager også over hans regerings manglende vilje til at oplyse eller gøre noget ved problemerne.
"Regeringen vil ikke sige noget, for hvis man for eksempel ikke må dyrke jorden et bestemt sted, så bliver myndighederne nødt til at flytte folk og skaffe arbejde. De virkelige problemer ser vi først om nogle år," mener han.
Også han peger på de store problemer med forureningen før NATO's bombardement.
"Selv før krigen var Pancevo en af de mest forurenede byer i Serbien. 90 procent af børnene i Pancevo har astma. Forsømmelsen er forfærdelig," siger Dusan Vasiljevic.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her