Læsetid: 3 min.

Borgmestre uden plan for fremmede

6. januar 2000

Stik imod KL's anbefaling vil de ni kommuner omkring København med mange udlændinge ikke lave en etnisk ansættelsesplan

Ikke en eneste af de ni kommuner i omegnen af København, der har mere end ti procent fremmede - dvs. flygtninge, indvandrere eller efterkommere af indvandrere - har lavet en ansættelsesplan, der tager højde for kommunernes mange borgere med en udenlandsk baggrund.
Kommunernes Landsforening (KL) anbefaler, at der er samme del af udlændinge blandt kommunens ansatte som blandt borgerne. KL deltager sammen med arbejdsmarkedets parter og række ministre i regeringens arbejde med at skabe plads til udlændinge på arbejdsmarkedet. Både staten, KL selv og landets tre største kommuner København, Århus og Odense har en sådan plan. De tre byer har også de store grupper udlændinge i kommunen.

Fis i en hornlygte
Det imponerer dog ikke på Brøndbys borgmester Kjeld Rasmussen. Han vil ikke lave en etnisk ansættelsespolitik.
"Det er en fis i en hornlygte. Hvad gør de det for? Man skal hele tiden ansætte de bedste, der er. Vi bruger dem, der kan noget," siger Kjeld Rasmussen.
Ingen af de seks socialdemokratiske borgmestre, der kræver strammere regler for udlændinge, ønsker en ansættelsespolitik, der har som mål, at kommunens befolkningssammensætning skal gå igen blandt kommunens ansatte.
Det har de heller ikke i de tre borgerlige kommuner nord for hovedstaden, der har mere end ti procent fremmede blandt borgerne.
Formanden for KL, Odenses borgmester Anker Boye, står dog fast på, at andelen af kommunes ansatte med en udenlandsk baggrund skal svare til andelen i befolkningen.
"Vi skal jo betjene alle borgere i byen, derfor skal vores medarbejdere også være et spejl af byen. Vi må jo sikre os, at vi ikke er med til at dele folk op i a- og b-klasser. De kulturer, vi har i byen, skal være repræsenteret i vores medarbejderstab," siger Anker Boye.

Fuldstændig vanvittigt
Men han understreger, at der ikke er tale om positiv særbehandling.
"Jeg har tilladt mig som KL-formand at anbefale, at de danske kommuner følger disse gode eksempler. Forudsat, at kvalifikationerne er til stede, selvfølgelig. Det er en politisk tilkendegivelse, der ikke handler om, at vi kvotefordeler på nogen måde," siger Anker Boye.
Albertslunds borgmester, Finn Aaberg, er oprørt:
"Det er fuldstændigt vanvittigt. Hvis KL anbefaler det, har de ikke tænkt sig om. Det ville jo betyde, at der skulle være en meget stort antal udlændinge ansat i Ishøj Kommune," siger Finn Aaberg.
Han er dog villig til at se på en ordning, hvis den kom til at omfatte hele Københavns Amt.
"Vi må have alle offentlige arbejdsgivere med. Målet kunne være, at de samlet set rammer befolkningssammensætningen på amtsplan," siger Finn Aaberg.
I Hvidovre blev ansættelsespolitikken diskuteret i byrådet for få måneder siden, oplyser borgmester Britta Christensen.
"Vi blev enige om at satse på de mest kvalificerede. Men vi har en målsætning om, at når vi ansætter elever, kalder vi alle med en fremmed baggrund til samtale, der har de rette kvalifikationer. Det bliver de jo ellers mange gange ikke," siger Britta Christensen.
Ishøjs kommunaldirektør, Ole Olsen, siger, at kommunen har samme målsætning som Odense.
Det benægter Ishøjs borgmester, Per Madsen, dog:
"Det har vi ved Gud aldrig vedtaget noget om," siger Per Madsen.

FAKTA
Kommunalt ansatte med invandrerbaggrund
*18 ud af landets 275 kommuner har ifølge Kommunernes Landsforening nedskrevne målsætninger om ansættelse af personer med udenlandsk baggrund.

*Brøndby, Ishøj, Albertslund, Farum, Helsingør, Herlev, Karlebo og Hvidovre har ingen målsætning eller handlingsplan, som skal sikre ansættelse af indvandrere i kommunen. Ingen af kommunerne ved, hvor mange ansatte med udenlandsk baggrund, de har.

*Både Århus og Odense har siden 1996 haft en politik om, at andelen af ansatte med udenlandsk baggrund skal afspejle deres befolkningsandel i kommunen. I oktober 1997 var andelen af ansatte i Århus Kommune 3,2 procent, mens den i oktober 1999 var 5,0 procent. I Odense er den i dag 5,9 procent. Samtidig er halvdelen af alle tilskudsjobs i Odense reserveret til indvandrere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her