Læsetid: 2 min.

Brændevin truer frihandelsaftale

26. januar 2000

Aftale mellem EU og Sydafrika risikerer, at falde bort på grund af græsk-italiensk hovsa-modstand

BRUXELLES - Et EU-prestigeprojekt og fire års store politiske anstrengelser for en frihandelsaftale med Sydafrika risikerer at falde helt på gulvet, hvis ikke EU-landenes ambassadører, når de mødes i dag, finder en løsning på striden om retten til brug af spiritusnavne Grappa og Ouzo. Sagen, der i stigende grad er blevet en prøvelse for Pretorias tålmodighed, kaldes "ganske absurd."
Bedst som alt tydede på, at frihandelsaftalen var på plads, er de to brændevins-produkter fra Italien og Grækenland dukket op som endnu en forhindring på vejen mod gensidig markedsåbning mellem EU og Sydafrika.
EU's udenrigsministre evnede ikke mandag at løse problemerne, men bragte i stedet forhandlingerne tæt på et sammenbrud. Den danske EU-kommissær Poul Nielson har foreløbig uden held forsøgt at mægle i striden, der er pinlig for Kommissionen.
EU har allerede har været meget længe om at give det ny Sydafrika denne håndsrækning, og EU var gennem de over fire år lange tovtrækkerier om detaljerne for markedsåbning en meget hård forhandler. Aftalen betyder, at Sydafrika får fri adgang til EU's marked for sine industrivarer og for omkring 75 procent af sin landbrugseksport. Markedsåbningen gennemføres gradvis frem til 2010. Følsomme varer som korn og sukker er holdt uden for aftalen. Til gengæld åbner Sydafrika i løbet af en 12-årig periode sit marked for 86 procent af EU's eksportvarer. Varer som biler og tekstiler er undtaget.
EU har ikke givet ved dørene på noget tidspunkt i forløbet. Op til indgåelsen af aftalen i marts 1999 var der store problemer omkring retten til brug af oprindelsesnavnene Sherry og Port, der også produceres i Sydafrika. Spanien og Portugal truede med at sabotere hele aftalen, hvis ikke de fik garantier for den gradvise afskaffelse af Sydafrikanske producenters ret til at bruge betegnelserne Port og Sherry, både på eksport- og hjemmemarkedet.

Opvågning
Siden er grækerne og italienerne vågnet forsinket op med noget meget definitive krav til brug af navnene Grappa og Ouzo. De hævder, at der er principper på spil, og dermed muligheden for at beskytte andre produkter i kommende frihandelsaftaler. Men EU har tidligere indgået aftaler med Australien og Mexico uden at den type spørgsmål var endeligt afklaret. For Grappas vedkommende understreges det mærkværdige i den seneste krise ved, at Sydafrika kun har én økonomisk ubetydelig Grappa-producent. Men Pretoria er gået i baglås efter denne sidste ombæring forhindringer.
Nyhedsanalyse side 2:
Græsk-romersk spritkørsel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her