Læsetid: 2 min.

Brikker til forståelse af pakistansk kultur

18. januar 2000

debattøren Bashy Quraishy har skrevet en bog om pakistansk kultur, som man bliver klogere af

Ny bog
Man kender Bashy Quraishy som en ivrig debattør, der benytter enhver lejlighed til at gå i flæsket på Ekstra Bladet, Pia Kjærsgaard og andre af udlændingedebattens strammere. Faktisk optræder han med en iver og en facon, så mange efterhånden springer artiklerne over eller griber fjernbetjeningen, når de ser hans karakteristiske fremtoning med baskerhuen.
Kjeld Holm blev advaret mod ham, da biskoppen i 1997 skulle tiltræde som formand i Nævnet for Etnisk Ligestilling: "Ham får du problemer med," fik han at vide.
Sådan gik det ikke - tværtimod - og nu har Kjeld Holm skrevet det rosende forord til Bashy Quraishys bog Fra Punjab til Vesterbro. Bogens emne er "Det pakistanske samfund i Danmark", som der også står på forsiden. Den giver vigtige oplysninger om livet blandt de knap 20.000 indvandrere med pakistansk baggrund, der lever i Danmark.
Der er mange interessante erindringsbilleder fra årene i 1960'erne og første halvdel af 1970'erne, da de pakistanske gæstearbejdere kom hertil for at gøre det mest beskidte og dårligst betalte arbejde og for at bo i Vesterbros værste slum.
For eksempel da Bashy Quraishy i 1970 skulle fra Rådhuspladsen i København til Amager og spurgte to politifolk i en patruljevogn om vej. Han fik svaret: "Hop in, we will drive you there."
Eller et par år senere da Bashy Quraishys mor havde skrevet et bekymret brev til dronning Margrethe, fordi hendes søn havde afbrudt forbindelsen til familien hjemme i Pakistan. Bashy Quraishy blev tilsagt til at møde hos fremmedpolitiet, hvor han efter ordre fra dronningen blev bedt om ufortøvet at skrive et beroligende brev til sin mor. Bogen indeholder spændende oplysninger om pakistansk kultur, familiemønstre og andre helt nødvendige forudsætninger for kvalificeret deltagelse i den igangværende udlændingedebat - for eksempel om de såkaldte tvangsægteskaber, der i debatten oftest sammenrodes med begrebet arrangerede ægteskaber.

Gaber over meget
Bogen vil gabe over meget på sine 144 sider. Der er afsnit om Pakistans historie, om pakistanske medier i Danmark og om pakistanere i danske medier, om pakistanernes sociale netværk i Danmark (Bradari-systemet), om de seneste stramninger af udlændingeloven og meget, meget andet. Man mærker Bashy Quraishys egne erfaringer i kioskbranchen bag hans - ikke i nævneværdig grad dokumenterede - kritik af Told og Skats iver for kontrol specielt med indvandrerejede butikker. Sine steder er bogen lidt pudsig. Bashy Quraishy ligger ikke specielt under for Janteloven. En halv side i bogen er afsat til et foto af forfatteren og Jesse Jackson - uden at det tilsyneladende har andet formål, end at noget af Jesse Jacksons kendthed og prestige skal smitte af på Bashy Quraishy. Og på bagsiden anbefales bogen af en række personer, hvoraf flere er kendt for at arbejde tæt sammen med Bashy Quraishy i forskellige sammenhænge. Men forstår man at gå let hen over Bashy Quraishys behov for at fremhæve egne kvaliteter, sidder man tilbage med en bog, man bliver klogere af. Hvilket desværre kan siges om de færreste bidrag til den igangværende debat om indvandrere og flygtninge.

*Bashy Quraishy: Fra Punjab til Vesterbro - Det pakistanske samfund i Danmark. 144 s. 139 kr. Forlaget Etnisk Debatforum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her