Læsetid: 3 min.

Dagens dont: Tre tons træ

6. januar 2000

Den fremvoksende træ- og møbelindustri i Vestjylland er i fuld gang med at nedslide kvindelige arbejdere, frygter næstformand i TIB-Skjern

Nye problemer
"Det er sgu hårdt arbejde."
Vi er på døre- og karmefabrikken Kilsgaard i Herning. Ved et transportbånd står 49-årige Henny Kristensen og hendes 40-årige kollega Ellynor Josefsen og pakker karme ned i papkasser.
"Vi har regnet ud, at vi løfter et sted mellem to-tre tons træ om dagen," siger de to kvinder.
Ellynor Josefsen har sin faste plads ved transportbåndet. Her står hun hele dagen og løfter karme over i papkasser. Henny Kristensen er såkaldt forsyner - hun skal sørge for, at der hele tiden er nye karme at bære op i kasserne.
Transportbåndet beskæftiger ti arbejdere - flest kvinder - med pakningen, og transportbåndet står kun stille i weekenden - på alle hverdage bemander tre skiftehold båndet døgnet rundt .
Klokken er ved at være tre fredag eftermiddag, og Henny og Ellynor er trætte efter dagens arbejde:
"Jeg er nødt til at gå hjem og lægge mig på sofaen en trekvarters tid," siger Henny. Ellynor har børn og familie, og derfor skal hun hjem og gøre klar til aftensmaden.

Begge hænder opereret
Begge kvinder har tidligere været ansat i den uddøende tekstilindustri:
"Jeg har i 17 år siddet og syet sidesømme på undertøj," siger Ellynor. Henny har i 20 år arbejdet henholdsvis på en systue og et garnspinderi.
Henny er opereret i begge hænder på grund af det slidsomme arbejde, og begge kvinder har problemer med smerter i nakken, hovedet, albuer og ryg.
"Det sker, at jeg må tage op til otte hovedpinepiller om dagen for at holde smerterne væk," siger Ellynor.
De 340 medarbejdere på Kilsgaard fabrikerer elegante trædøre til det tyske marked.
Trods afmatningen på det tyske marked, er produktionschef Ingo Jensen fortrøstningsfuld:
"Det er lykkedes os at automatisere store dele af produktionen. Vi har maskiner, som ingen andre har. Men problemet med træ er, at det er et levende materiale, som vi er nødt til at lade gå igennem menneskehænder, inden vi sender det ud på markedet. Derfor er det svært helt at undgå det ensformige arbejde," siger Ingo Jensen.

Bekymret
På Træ-Industri-Bygs kontor i Skjern er næstformand Poul Boye bekymret.
"Jeg forudser, at alt for mange af vores kvindelige medlemmer i træ-og møbelindustrien er på vej til at få alvorlige nedslidningsproblemer. De udfører meget hårdt og ensformigt arbejde og har mange tunge løft," siger Poul Boye, der er næstformand for henved 600 kvindelige medlemmer, der hovedsagelig arbejder i træ- og møbelindustrien.
"Det er kvinder, som tidligere har arbejdet i tekstilindustrien. De har ikke mange års skolegang bag sig, og de er vant til hårdt arbejde. Desværre har vi alt for mange langtidssyge kvindelige medlemmer. Når de kommer her på afdelingen, er de helt slået ud. De har smerter i skuldre, arme, håndled og i ryggen, fordi de har stået ved den samme maskine i alt for mange år."
Astrid Albæk, der er A-kasse medarbejder i TIB-Ringkøbing ser det samme billede: "Otte ud af ti af afdelingens langtidssyge medlemmer er kvinder med nedslidningsproblemer," siger hun.

Bøder?
De er begge enige om, at handlingsplanen mod ensidigt gentaget arbejde trænger til at blive strammet op:
"Visionerne er gode nok, men realiteterne er en anden," siger Astrid Albæk.
Næstformand Poul Boye mener også, at man for længe har gået i flinkeskolen:
"Jeg er klar over, at mine synspunkter kan virke gammeldags. Men vi kan ikke bare overlade disse problemer til arbejdsmarkedets parter. Arbejdstilsynet må ind og give mærkbare bøder, hvis virksomhederne ikke begynder for alvor at gøre noget ved problemerne. Og for vores skyld må de gerne automatisere så meget de vil."
Produktionschefen på Kilsgaard Ingo Jensen mener også, at automatisering er vejen frem.
"Men Arbejdstilsynet skal ikke blandes ind i det her. Problemerne skal løses ved hjælp af gode eksempler på løsninger. Det fremmer ikke motivationen, hvis Arbejdstilsynet begynder at blande sig for meget som politimand. Hvis de gør det, kan man frygte, at en af konsekvenserne bliver, at virksomhederne bare flytter til udlandet," siger Ingo Jensen.
Hertil siger Henny Kristensen med en træt mine:
"Så er det jo bare nogle andre, der står og får problemerne med nedslidning."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu