Læsetid: 4 min.

Dagens valg i Kroatien kan rokke hele regionen politisk

3. januar 2000

Kroatien kan ved valget i dag sige nej til nationalisme og vise vejen for andre lande i det tidligere Jugoslavien

Verdens første valg i det nye år, der finder sted i Kroatien i dag, er et af de vigtigste længe på Balkan. For første gang står en opposition til regerende nationalister med en stor mulighed for at vinde.
Meningsmålinger siger, at den kroatiske opposition vil vriste magten fra det dominerende HDZ-parti, der synes svækket og splittet efter, at partileder, præsident og Kroatiens landsfader Franjo
Tudjman døde for tre uger siden. Valget i dag gælder parlamentet, mens kroaterne skal vælge ny præsident den 24. januar. HDZ er så splittet, at det først i de nærmeste dage vælger en præsidentkandidat.
HDZ har prøvet at udnytte den afdøde præsident Tudjmans popularitet ved store valgplakater, der viser Tudj-man sammen med et barn. Endnu har forventede sympati-stemmer for Tudjman ikke kunne aflæses i HDZ-partiets tilslutning i meningsmålingerne. Men iagttagere gør opmærksom på, at en fjerdedel af kroaterne ikke havde besluttet sig ifølge meningsmålingerne, der blev offentliggjort i slutningen af december.
Oppositionen har sagt, at den vil give mere indflydelse til parlamentet og mindske den kroatiske præsidents store magt.
Oppositionen vil også leve op til internationale aftaler - det indebærer rettigheder til Kroatiens serbiske mindretal, at overholde Dayton-aftalen om Bosnien-Hercegovina og samarbejde med den internationale krigsforbryderdomstol.
Hvis oppositionen lever op til løfterne, kan det betyde et farvel til Kroatien som paria-land. Under præsident Tudj-man blev Kroatien internationalt isoleret, fordi det ikke levede op til international aftaler om demokrati og menneskerettigheder. Den kroatiske ledelse skabte også en paranoia over for fremmede og andre stater.
Iagttagere siger i dag, at der er mange tegn på, at kroaterne er dødtrætte af at hænge fast i den nationalistiske hængedynd.
En EU-talsmand sagde kort før jul, at Kroatien nu kan blive ansøgerland til EU. Selv om EU netop har udpeget en række ansøgerlande, hvor Kroatien ikke var iblandt, så er EU rede til at gøre en undtagelse, siger talsmanden. "Men Kroatien må leve op til EU's politiske betingelser," understreger talsmanden.
De indebærer blandt andet demokrati, pressefrihed og respekt for menneskerettigheder.
Kroatien er i dag ikke en gang med i EU's venteværelse, PHARE, der er et hjælpeprogram for tidligere kommunistiske lande.

Oppositionen kan smitte
Hvis oppositionen vinder i Kroatien, vil det være første gang siden det tidligere Jugoslaviens sammenbrud, at en moderat opposition kommer til magten i et nøgleland. Det kan føre til fremgang for de tilsvarende anti-nationalistiske og demokratiske kræfter i nabolandene Serbien ogBosnien-Hercegovina, som følger valgene i Kroatien nøje.
Et gennembrud i Kroatien kan vise befolkningen i de andre lande, at man kan leve uden nationalisme.
Men alene det, at HDZ-partiet bliver væltet fra magten i Kroatien, kan føre til bedre muligheder for en reel fred i Bosnien-Hercegovina. Så sent som for tre måneder siden, sagde Franjo Tudjman, at kroaterne i Bosnien skulle bestemme selv - og det er i strid med Dayton-aftalen, der siger, at kroater og muslimer skal samarbejde i deres del af Bosnien.
Kroatien har åbent støttet det kroatiske mindretal i Bosnien - blandt andet under en bitter krig mellem kroater og muslimer i Bosnien i 1993.
Udsigten til at HDZ må afgive regeringsmagten vil utvivlsomt føre til glæde i store dele af Bosnien.
"Jeg venter en fundamental ændring i forholdet mellem Bosnien og Kroatien, hvis oppositionen kommer til magten i Kroatien," siger Bosniens muslimske medlem af præsidentrådet, Alija Izetbegovic.

Seks partier
Men den kroatiske opposition kan få problemer med at samarbejde, hvis den vinder. Den består af to grupperinger. Den største gruppe tæller socialdemokraterne og de social-liberale, mens den anden alliance tæller fire små partier.
Ifølge meningsmålingerne kan de to oppositionsgrupper skabe et spinkelt flertal, mens HDZ stadig vil blive det største parti i parlamentet. Oppositionen vil mangle de totredjedeles flertal, der er nødvendigt for at indskrænke præsidentens magt.
Derfor er det vigtigt for oppositionen også at vinde præsidentvalget senere på måneden.
En ny regering skal rydde op i Kroatiens økonomi. Hver femte kroat er uden arbejde, og økonomien har været præget af HDZ-partiet, der har privatiseret store virksomheder til sine egne ledende partimedlemmer.
Den sandsynlige nye regeringschef, Ivica Racan fra socialdemokraterne, har advaret om, at økonomien er så dårlig, at en ny regering har brug for hjælp fra Vesten.
"Hvis der ikke kommer hjælp, kan det true den nye regering," siger Ivica Racanhan.

Frygt for de røde
Der er ifølge vestlige diplomater frygt for valgsvindel ved for eksempel at ændre tal under computer-optællingen. Oppositionen har derfor nedsat sin egen valgkommission, der skal følge stemmeoptællingen.
I forvejen har HDZ haft et forspring gennem partiets kontrol med det eneste landsdækkende tv i Kroatien. Oppositionen er kommet til orde i valgudsendelser, men HDZ kontrollerer nyhedsudsendelserne og tv-programmet, der blandt andet bød på en film om kommunisternes massakrer på kroater efter Den Anden Verdenskrig - en klar hentydning til socialdemokraterne, som er de tidligere kommunister. Hvis man ikke stemmer på HDZ, kommer 'de røde' tilbage, har HDZ truet med.
Den tidlige valgdato er blevet kritiseret af OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Den siger, at valg så tidligt på året kun har fundet sted i Afrika.
HDZ er ude på at få det store antal af udenlandske kroater til at stemme, mens de er hjemme på jule- og nytårsferie. De fleste af dem er HDZ-tilhængere. Og så skal valgdatoen også forhindre, at der kommer for mange udenlandske observatører, som HDZ regner med hellere vil blive hjemme og holde ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her