Læsetid: 3 min.

DK i striber

8. januar 2000

'Poeten og Lillemor' har fødselsdag

Tegneserie
Poeten og Lillemor fylder 50. Tyve tusind striber er det blevet til. Det kan man ikke se på de to hovedfigurer. De er ikke slidt ned. De er kronisk unge, Lillemor flot og veldrejet, som det sømmer sig for en dame, skabt af en gammel Hudibras-tegner.
Poeten spiller stadig på blokfløjte, nøjagtigt så håbløst, med vanskabte noder, som dengang i 50'erne. Skatteopkrævere og inkassatorer belejrer stadig huset, og Poeten er ikke holdt op med at søge inspiration i den lille, runde sofa under det moderne maleri i dagligstuen.
Der er meget i Poeten og Lillemors univers, der er, som det altid har været. Men når serien er kendt og elsket den dag i dag, så er det fordi, den er fulgt med tiden.
Den begyndte i Politikens Magasinet den 8. januar 1950 i en elegant fransk inspireret streg, med tekst på vers af Arne Ungermann, poetisk, smukt farvelagt - men meget gammeldags set med en nutidig tegneserielæsers øjne. Hvis Poeten og Lillemor var fortsat i den genre, havde den fået samme skæbne som Arne Ungermanns egen Hanne Hansen, der ikke overlevede de krav til tegneserien, en ny tid stillede.
Men den unge tegner Jørgen Mogensen var indstillet på noget nyt. Fra at være et lyrisk indslag i Magasinet én gang om ugen, blev den i 1951 til en daglig familiestribe i Dagens Nyheder - dog stadig med tekst under billedet. Talebobler var alt for vildt for bladets konservative læsere.
De kom først ind i billedet i 60'erne, da serien var vendt tilbage til Politiken igen. Her går den den dag i dag - efter en afstikker til Berlingske Tidende af 25 års varighed.

Konsulenterne
Jørgen Mogensen har ikke været alene om serien. I begyndelsen af 50'erne trådte oversætter og håndtekster Mogens Dalgård til som konsulent og idémand. Han kom til at sætte sit præg på serien. Det var i hans tid, Poeten og Lillemor udviklede sig fra familieserie til samtidskommentar - en lille historie om livet og kulturen i Danmark fra de tidlige 50'ere til de sene 80'ere, hvor Mogens Dalgård døde.
Det var et tab. Men det standsede ikke Poeten og Lillemor. Jørgen Mogensen fandt en ny konsulent, tegneserieforfatteren Per Vadmand, som er i stand til at samarbejde lige så godt med tegneren, som forgængeren.
Men det er Jørgen Mogensen, der er hovedmanden bag serien. Det er ham, der bestemmer, hvilke ideer, der skal bruges, og hvordan de skal drejes.

Figurerne
Poeten og Lillemor og deres datter Lotte er en pæn lille familie. Lidt atypisk ganske vist, på grund af Poetens erhverv. Men det er, i bund og grund, ordentlige mennesker, der bor i det lille hus.
"Jeg ville ønske, jeg var bifigur i den her serie," sagde Lillemor engang, da hun havde hørt om naboernes erotiske sidespring. Den slags kan hovedfigurerne ikke tillade sig. Nok kan de hoppe med på nogle af tidens diller, som Poeten, der blev Morten
Korch-fan sidste forår. Og Lillemor, der er blevet redaktør på lokalavisen - af en samlivsbrevkasse. Men der er grænser for deres frihed. I den familie er det kun hunden Arnold, der kan tillade sig at være helt amoralsk.
Bipersonerne derimod - for dem er der frit slag: Naboen Buller, som altid går amok med motorsav og plæneklipper - alt hvad der kan larme og nedbryde naturen. Der er Poetens gamle far, en knarvorn gamling med strithår i nakken, ligesom sin søn. Han elsker gule ærter med flæsk og snaps, men afskyer broccoli og økologi. For nylig blev han hyret som anmelder ved et litterært tidsskrift, redigeret af Poetens digterven med hestehalen. Men Poetens far opgav projektet, da han opdagede, at bladet brugte bolle-å og stavede navneord med småt!
Naboens evigt 16-årige datter Rikke er kommet hjem med mange kærester i tidens løb - hippier og rockmusikere, 60'er, 70'er- og 80'er-typer. I 90'erne fik hun omsider en fast kæreste, en BZ'er ved navn Allan. Efter eget udsagn er han fregnet, rødhåret og har stritører. Det må læseren tage hans ord for. Se det kan man ikke: Allan går altid med elefanthue.
Med disse figurer tegner Jørgen Mogensen et billede af et Danmark, som vi alle kender, og de fleste holder af - lige så tosset det er. Poeten og Lillemor er en lille nationalsang til dagligt brug. Det er derfor, vi elsker den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her