Læsetid: 3 min.

Eks-kansleren hyldet: 'Hold ud, Helmut'!

22. januar 2000

3.000 CDU-medlemmer hyldede Helmut Kohl i Bremen. CDU-mand begik formentlig selvmord på grund af underslæb, millioner forsvundet i Hessen

BERLIN - Mens CDU-ledelsen i Berlin overvejede at slæbe Helmut Kohl for retten, stod den tidligere æresformand i aftes omgivet af 3.000 trofaste beundrere i Bremen.
Klapsalverne regnede ned over genforeningskansleren, der var inviteret til at tale ved et partimøde. Han virkede ikke det mindste berørt af de seneste ugers krise i CDU, der blev udløst af afsløringen af hans lovbrud og sorte penge.
"Flertallet i parlamentet har indkaldt et undersøgelsesudvalg - og det er jeg indforstået med. Jeg vil møde op, og de kan spørge mig om alt - det har jeg ingen problemer med. Og så skal de i mit åbne ansigt gentage påstanden om, at tyske regeringsbeslutninger var påvirkelige af penge," sagde Helmut Kohl, der fastholdt, at han ikke vil afsløre navnene på sine ukendte velyndere.
"Disse bidragydere er respektable borgere i landet, der har deres grunde til at handle, som de gør. Og jeg taler helt bevidst om bidragydere, for de findes. De er ikke min opfindelse," forsikrede han.
"Hold ud, Helmut," lød det fra publikum.

Kohl for retten
Mødet i Bremen giver et fingerpeg om, hvilken styrke Helmut Kohl stadig har blandt CDU's græsrødder. Med en besk bemærkning nedkaldte han sågar hånlatter over den ny partiledelse med bl.a. Wolfgang Schäuble og Angela Merkel, der forsøger at styre partiet gennem krisen.
"Man gør den bitre erfaring, at der er nogle, som i mange år ikke kunne komme tæt nok på én, og nu har problemer med at sige goddag," sagde han.
"Når jeg i dag ser, hvem der optræder med moralske attituder, har jeg svært ved at klare det."
Partimedlemmerne i Bremen delte helt tydeligt Kohls synspunkt om, at et ord er et ord, og bidragyderne derfor ikke skal nævnes. Men den løsning kan CDU-ledelsen ikke leve med. Her overvejer man, hvordan man kan tvinge Kohl til at tale.
En mulighed er at anlægge en civil retssag mod ham. Rent juridisk er der ingen problemer ved den taktik: CDU er en ganske almindelig forening og kan kræve erstatning for økonomiske skader, som en formands dispositioner forvolder. Hvis Kohl ikke vil udtale sig, vil dommeren kunne idømme ham dagbøder eller fængsel.
Om partiet vil tage så drastiske midler i brug mod den tidligere æresformand er uklart. Formanden Wolfgang Schäuble vil ikke afvise muligheden.
"Så snart vi har beretningen fra revisorerne, vil vi drøfte det," sagde han.
Beretningen fra de eksterne revisorer, der har gennemgået CDU's regnskaber, ventes at foreligge på søndag.

Selvmordet
Partifunktionæren Wolfgang Hüllens selvmord torsdag menes ikke at have direkte forbindelse med CDU-affæren. Hüllen, der var ansvarlig for økonomien i
CDU's gruppe i Forbundsdagen, hængte sig i sit badeværelse og efterlod to afskedsbreve, hvori han indrømmer, at han har begået underslæb mod partiet.
Siden undersøgelserne af CDU's sorte økonomi begyndte, måtte Hüllen regne med, at hans eget bedrageri ville blive opdaget af efterforskerne.
Også i CDU-afdelingen i delstaten Hessen er der tegn på, at partifolk har taget af kassen. Her mangler der 16,3 millioner kr. I starten af 1980'erne lykkedes det afdelingen at bringe ca. 30 millioner kr. til en fond med det sigende navn 'Gærdesmutten' i Liechtenstein. Siden blev nogle af millionerne sluset hjem til partikassen i Hessen, bogført som donationer fra bl.a. jødiske udvandrere.
Fra 1993 til 1997 er der hævet 29,6 millioner kr. hos 'Gærdesmutten', men partiet kan kun gøre rede for 13,3 millioner. Hvor de øvrige millioner er blevet af, er uvist, sagde partileder Roland Koch, Hessen.
"Personlig berigelse hos de involverede ville være en ny skuffelse og overstiger, hvad jeg forventer. Men jeg har ingen anden mulighed end at sige, at beløbet nu er genstand for alle formodninger," erkendte han.
Uvist er også, hvor de oprindelige 30 millioner kom fra, og hvordan de i løbet af 15-17 år kunne yngle til 115 millioner kr. Med almindelige bankrenter er det ikke muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her