Læsetid: 2 min.

FN-fredsstyrker spreder aids

10. januar 2000

Fredsbevarende styrker er magnet for sexindustrien - soldaterne skaber et smittebærende netværk, indrømmer FN

NEW YORK - Da FN-soldater fra Europa, USA og Asien kom retur fra mission Cambodja i 1993 havde de en farlig og unik Sydøstasiatisk aids-virus med hjem.
Og i begyndelsen af 1990'erne kom finske soldater smittede tilbage fra Namibia.
Selvom FN i årevis har vist, at de fredsbevarende styrker har spredt hiv-smitte på missioner verden over, så har organisationen indtil nu holdt den viden ude af offentligheden og kun modvilligt taget emnet op. At FN's soldater bidrager til, at flere smittes med sygdommen, der har hugget årtier af middellevealderen i Afrika, er selvsagt en pinlig affære. Medlemslandene og FN selv bruger formuer på at bekæmpe aids.
"Jeg beklager at måtte sige, at aids bliver spredt af, blandt andre, de fredsbevarende styrker og politi," indrømmer præsidenten for Sikkerhedsrådet, den amerikanske ambassadør Richard Holbrooke, nu.
Det er første gang en så højt placeret kilde peger på, at ikke bare fragtruter og prostituerede er smittenetværk, men også FN's ansatte.
Som præsident har Holbrooke erklæret januar for Afrika-måned med særligt fokus på aids.
Problemets omfang er foreløbig ukendt, fordi kun få videnskabelige undersøgelser har fokuseret på problemet. De dokumenterede tilfælde ligger på ca. en håndfuld pr fredsmission.

Afviste test
Ifølge chefen for en FN-støttet grupper, der bekæmper den militære smitte, er "folk i uniform simpelthen magneter for sex-industrien. Ikke bare på baser, men også i de lavindkomst-lande, hvor de stationeres," siger direktør Stuart Kingma.
Frygten for, at soldaterne ikke bare har virusen med hjem, men også spreder den til nye egne under missioner har fået flere medlemslande til at kræve en obligatorisk hiv-test for FN-styrkerne. Men det blev allerede i 1991 afvist af FN's Generalforsamling med henvisning til de sociale stigma og splittede familier, der ofte er resultatet af en aids-mistanke, særligt i Afrika.
Siden har aids dræbt ti gange flere afrikanere end krige gjorde i det sidste årti, og det har bragt emnet tilbage på dagsordenen.
Eksempelvis er FN bekymret for, at de massive styrker, der over hals og hoved blev indsat på Østtimor, ikke har fået sundhedsundervisning nok.
FN-soldater i Afrika rykker fra et højrisikoområde til et nyt, og styrkerne består hovedsagligt af unge mænd, der dels er under kraftigt stress, dels har en fritid, der skal bruges til noget.
For at forhindre, at uvidenhed er årsag til flere smittes af og blandt soldater, har FN et undervisningsprogram undervejs. Derudover vil hver FN-soldat få et hæfte med tegnede instruktioner og tre måneders forsyning af kondomer med på mission.
En kvindelig læge fra de fredsbevarende styrker siger til Los Angeles Times, at problemet er vanskeligt at tackle, fordi soldaterne kommer fra så mange forskellige kulturer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her