Læsetid: 2 min.

FN vil rydde op efter NATO's bomber

12. januar 2000

Et år efter NATO's bombardement af serbisk industri, vil FN afbøde miljøskaderne

PANCEVO - Først til foråret kan skræmte serbiske indbyggere se frem til, at der bliver renset op efter den omfattende forurening, som NATO's bombardement af serbiske industrianlæg har forårsaget. Sidste forår bombede NATO fabrikker over hele Serbien for at tvinge de serbiske styrker ud af Kosovo.
FN er nu klar med en omfattende hjælp til Serbien. Der er truffet beslutning om at skyde 120 millioner kroner ind i arbejdet, oplyser Ljerka Gosovic fra Balkan Task Force, der er en gruppe under FN.
Balkan Task Force sendte sidste år flere hold eksperter til Serbien og lavede i efteråret en rapport, der slog fast, at der var et akut behov for at rense op ved fire serbiske byer: Pancevo, Kragujevac, Novi Sad og Bor. Ved Pancevo er jorden og en kanal forurenet og der er frygt for, at drikkevandet kan blive forurenet senere. De 120 millioner kr. fra FN skal kun gå til at rense op ved de fire industribyer.

Kovending
FN's nye støtte er udtryk for en kovending. Rapporten om miljøskaderne konkluderede nemlig, at myndighederne i Serbien har hovedansvaret for at rydde op. Rapportens ordlyd kan have været et forsøg på at lægge pres på Serbien for at få landet til selv at løse problemet.
Der har været frygt for, at de serbiske ledere udnyttede forureningen til at få omverdenen til at betale. Serbien har f.eks. også afvist at reparere bomberamte broer over Donau og dermed blokeret for skibstrafikken på floden.
Serbien siger, at NATO må betale for de skader, alliancen har forvoldt. "Det er blevet klart, at de serbiske myndigheder ikke har midlerne til at betale for oprydningen. Så må FN gøre det," siger Ljerka Gosovic fra Balkan Task Force. De lande, der støtter Balkan Task Force, nærer stadig stor betænkelighed ved at støtte Serbien på denne måde. På et møde i næste uge skal donorerne - deriblandt Danmark - tage stilling til projektet.
"Først efter mødet beslutter Danmark, om vi skal deltage," siger Palle Lindgaard-Jørgensen, kontorchef i Miljøstyrelsen. Danmark støttede i sommer Balkan Task Force med bl.a. et rullende laboratorium.

Side 3:
Borgmester i en giftsky

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her