Læsetid: 2 min.

Forsker sår tvivl om tal

6. januar 2000

EGA-forsker nedtoner det glade budskab

Tvivlsomme tal
I rapporten 'Midtvejsevaluering af EGA-handlingsplanen' når forskerne frem til, at antallet af nedslidende arbejdspladser er faldet med 27 procent siden 1990.
Men Forskningsleder Peter Hasle fra Center for alternativ samfundsanalyse (CASA), der har været med til at udarbejde rapporten, sår nu stærk tvivl om dette tal.
"Tallet 27 procent er behæftet med stor usikkerhed. Stikprøven på 33 virksomheder er relativt lille, og resultatet fra enkelte - specielt større virksomheder kan derfor påvirke resultater uforholdsmæssigt meget. Mit gæt er, at det nok er lidt for højt sat.
- Det kan undre, at antallet af anmeldte nedslidningsskader er stigende, samtidig med at rapporten fortæller om 27 procent færre EGA-arbejdspladser?
"Ja, men de mange anmeldelser viser bare, at der er blevet sat langt større fokus på dette arbejdsmiljøproblem. Derfor ser jeg ingen modsætninger mellem de to ting. Hvis vi antager, at handlingsplanen har haft en positiv effekt, så vil resultaterne først vise sig mange år senere."
- Hvorfor indeholder rapporten ikke en analyse af, om nedgangen i EGA-arbejdspladser skyldes en reel indsats på virksomhederne eller blot skyldes, at f.eks. store dele af tekstilindustrien i Danmark er flyttet til Østeuropa?
"Så vidt vi kan se ud af vores materiale, er det kun tekstilindustrien, der i større omfang har flyttet arbejdspladserne til udlandet. Det er i øvrigt forkert, når kritikerne påstår, at vi ikke diskuterer disse forhold."
- I rapporten står, at flertallet af virksomhederne ser ud til at have relativ lang vej igen, før de får halveret EGA. Alligevel konstaterer rapporten, at handlingsplanen har været 'en klar succes'?
"Det er helt rigtigt, at rapporten flere steder langer en hård kritik ud mod brancheorganisationenre for ikke at tage disse problemer alvorligt. I konklusionen fremhæver vi meget direkte, at der er lang vej til at nå handlingsplanens mål. Problemet er, at virksomhederne generelt har afskaffet EGA-arbejdspladserne ved at automatisere produktionen. Men når det først er sket, synes der at opstå en vildrede om, hvad man ellers kan gøre. Derfor har de fleste virksomheder ikke planer om at foretage sig yderligere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu