Læsetid: 2 min.

Fransk stjerneparade i Vega

31. januar 2000

Dimitri From Paris viste i glimt, at han er kongen af business class disco house

Festival
Det er tredie gang Respect is Burning besøger Vega på Vesterbro i forbindelse med et af de Vegatronic-arrangementer, som i præcis et år har været med til at gøre spillestedet med byens bedste lydanlæg - ja i det hele taget til byens bedste koncertsted.
Dengang var det Aphex Twin og en præsentation af hans Rephlex plademærke, og Aphex skuffede mange ved udelukkende at spille gamle raveklassikere. Men flere gik med på det, og ravede hele den nat.
Denne lørdag aften var det fransk stjerneparade: House-veteranerne Erik Rug og Dimitri From Paris havde sammen med den 25-årige Curtis taget turen fra Paris.
Køen er lang. Monsterlang. Og Vega er pakket, klar til at forvandle sig til et discoinferno i brølende beats.
Dimitri er på. Eller er han? Der er ikke meget hverken latin spirit eller rigtig hed disco i musikken, der vuggende sætter menneskehavet i bevægelse.
Den glatte, hårdtpumpede lyd lægger sig hen over os, ligesom oliefarven på baggrundens kæmpelærred, indtil Erik Rug overtager dj-pulten, smider grus i maskineriet, gør rytmerne tungere, og får musikken til at være en anelse mere uhyggelig, mere massiv.
Rygtet meddelte, at Dimitri var aftenens hemmelige optræden på Lille Vega, og da han sendte sin første plade afsted derinde, var der lagt op til et rigtigt club-sæt.
Folk masede ind i det pludseligt meget lille lokale, hvor Dimitri lukkede op for blusset med gnidende og svuppende house.
Ved det tredie nummer, havde han sorteret den første trediedel fra med sine vilde spring ind i elektronisk jazz og funk.
Ved det fjerde endnu en, og så begyndte han forfra med den lækreste house. Dimitri sprang som en kat gennem musikkens forgreninger, zappede sig rundt på pladerne med grammofonens stylus, og spredte sin dansevirus gennem Lille Vegas monumentale baskapacitet.

Business class disco
I Store Vega var Curtis annonceret til klokken fire, og han kom præcis på slaget med aftenens eneste live-setup.
Curtis spiller discohouse, men sat sammen af house, som er renset for dybe og rungende beats, og disco fuld af rudimentær synthpop: melodi og fuldfede synthesizerfræs.
Techno og house lagt sammen og med hårde, elektroniske beats, der ind i mellem bliver spillet som hip hop breaks.
Som på tidlige disconumre, og nogenlunde lige så beskidt, som de singler Erik Rug har udgivet under sit Daphreephunkateerz-alias.
De tre franske musketerer - Dimitri, Curtis og Erik Rug - kørte den mageligt hjem og viste et show, der langsomt hævede sig natten igennem.
Efter lidt ballondans og halmbal, viste Dimitri i glimt i Lille Vega, at han er "kongen af business class disco house", og da Curtis gik på scenen inde ved siden af, fandt discomusikken en flabet opsummering, der bragte den ind i det ny årti.
Alt var syntetisk helt ned til den rappende stemmes metalliske klirren og rytmer så tørre og hårde som sandsække. House-musik, filtreret først gennem sin historie og derefter gennem sin skæbne: elektronisk modifikation.
Og den fjerde musketer? Hvem anden end troldmanden og lysmesteren Peter Leanders Innerlight - Vegatronics altid sensitive billedskaber med hjemmegjorte projektorer, håndmixede oliefarver og organiske effekter der gik i ét med musikken.

*Erik Rug, Dimitri From Paris og Curtis, Vega, lørdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her