Læsetid: 4 min.

Vi går efter trøstpræmien

27. januar 2000

Den uoverbevisende sejr over Island får måske vendt den danske formkurve

EM-håndbold
"Nu er det som om turneringen først for alvor starter." Ordene kom i - ramme alvor - fra en træt dansk spiller efter tirsdagens uoverbevisende 26-24 sejr over Island. Jo, nøjsomhed er en national dyd.
Med sejren kom det danske herrehåndboldlandshold ikke bare på tavlen, som det hedder, man kom også i teoretisk kontakt med den tredjeplads i puljen, som giver adgang til placeringskampe og dermed kvalifikation til enten næste EM, VM eller OL - den skjulte trøstpræmie ved denne turnering.
Vi kan afgøre det selv, som det også hedder. Vi skal 'bare' slå Portugal i aften, og Slovenien må helst kun få uafgjort eller tabe mod Island. Hvis slovenerne vinder, skal vi vinde med otte mål for at få bedre målgennemsnit. Taber de, kan vi nøjes med at slå Portugal med en enkelt pind.
Det lyder nemmere end det er. Det er svært at forestille sig, at Slovenien ikke kan slå Island, der hidtil, også mod Danmark, har spillet et spil uden de store overvejelser - "Et meget simpelt koncept," som TV 2's medkommentator Anders Dahl-Nielsen formulerede det under kampen mod Danmark. Læg dertil at de letfodede, teknisk begavede portugisere med syv-målsskytten Carlos Resende i spidsen i lange perioder tirsdag havde russerne på krogen. 7-2 stod den en overgang i latinernes favør. Kun sammenbidt rutine holdt russerne inde i kampen, som endte 24-20 til Rusland.

Tekniske fejl
På samme måde som det før dette EM var svært at bevare pessimismen, er det vanskeligt at se, hvad man skal have nogen optimisme til de videre danske chancer i. De meget middelmådige islændinge, som kun kendte en vej, ind over midten, og hvis målmand stort set intet tog(!), voldte os så store problemer, at vi først kunne bringe os foran i kampen efter små 42 minutter, 19-18.
De første to minutter var symptomatisk for det meste af kampen. Tre danske stolpeskud i 100 procents-situationer endte med en islandsk kontrascoring til 1-0. Og sådan blev det ved. End ikke en dobbelt islandsk udvisningsperiode kunne vi vinde. Vi tabte den 0-1. Kun en strategisk vigtig straffekastredning fra Kasper Hvidt holdt os inde i kampen, så vi kunne gå til pausen, et mål efter. Men på tre tekniske danske fejl gik Island 17-14 kort ind i 2. halvleg. Det fik - igen - Anders Dahl-Nielsen til at glemme, at han i denne sammenhæng hverken er skoleinspektør eller håndboldtræner. "Amatører," råbte han ned til de danske Tysklands-professionelle.

Bjerres comeback
En indskiftning af Søren Haagen i målet satte prikken over i'et på et forsvarsarbejde, der, bortset fra fatale fejl i kontraopbygningerne, havde fungeret godt med Joachim Boldsen som utrættelig indpisker i stedet for Jan Paulsen. Den så udskældte Morten Bjerre fik løst op for sit spil, og viste sin gennembrudsstyrke med seks indiskutable mål. Og da den halvskadede Lars Krogh Jeppesen sendte et fortvivlet underhåndsskud ind til 23-21, og Kasper Hvidt igen kom ind og tog et straffe, efterfulgt af en islandsk udvisning efter fejlindskiftning, kunne man begynde at tro på, at dette danske hold var det samme, som i turneringens åbningskamp kun var tre-fire sekunder fra at spille lige op med russerne.
I aften kl. 22.15 ved vi mere. Under alle omstændigheder bør indsatsen ved dette EM og den umotiverede indsats ved sidste års VM mane til eftertanke i Dansk Håndbold Forbund. De danske laurbær er for længst visnede, og på minderne om Erik Holst, 67-holdet, Mogens 'Kringle' Olsen og 80'ernes seriøse flanører bliver ingen sportsgren tilført dynamik, der kan gøre den international konkurrenceduelig. At vi overhovedet skal tvivle på, at vi kan slå et hold som Portugal, siger noget om, at udviklingen er kørt uden om dansk herrehåndbold.
I Berlingske Tidende i går efterlyser Anders Dahl-Nielsen, selv tidligere storspiller og nuværende succestræner for Skjern, en overordnet strategi for dansk elitehåndbold. "Jeg tror, at DHF bare forventer, at når man nu har en landstræner, en ungdomstræner og en ynglingetræner, så kører det bare ... Men det er alt for risikabelt. For hvad så når den sportslige top - landstræneren - forsvinder, fordi han bliver fyret. Så kommer den næste og skal begynde helt forfra ..."

Fremtidsstrategi
Dahl-Nielsen foreslår et dialog-forum, hvor forbundet snakker fremtidsstrategi med et panel af udvalgte eksperter, og genfremsætter indirekte forslaget om en sportsdirektør, der står over landstræneren, og som kan sikre kontinuitet - måske en slet skjult jobansøgning fra ham selv.
På den led kunne man, en kende landsforræderisk måske, ønske, at vi taber i aften. Det vil tvinge Dansk Håndbold Forbund til handling. Noget, man ikke er så meget for. Tag bare forbundets officielle hjemmeside, som ligner en fossilering fra yngre IT-stenalder, og sammenlign den med den svenske: www.dhf.dk og www. svenskidrott.se/handboll.
Forskellen på de to sider siger i al sin enkelhed meget om tilgangen til stoffet og spillet.

TV2 sender i aften kampen mod Portugal fra kl. 20.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her