Læsetid: 3 min.

Gammel stramningsvin på nye flasker

26. januar 2000

Debat om indvandrer- og bandekriminalitet endte i konkurrence om, hvem der havde flest forslag til stramninger af retspolitikken

En storm af forslag om stramninger på det retspolitiske område ramte Folketingssalen i går.
Det, der skulle have været en debat om indvandrer- og bandekriminalitet, blev i stedet fire timers bladren i de borgerlige partiers idékataloger om, hvordan samfundet strammer grebet om de kriminelle mest muligt. Tilsat venstrefløjens kritik af de selvsamme idéer.
Dansk Folkeparti, der havde rejst forespørgslen, havde formentligt ønsket sig det noget anderledes. For i fire timer forsøgte Pia Kjærsgaard, flankeret af partifællerne Kristian Thulesen Dahl og Birthe Skaarup at få volden "øverst på den politiske dagsorden," som Pia Kjærsgaard udtrykte det. Den vold, vel at mærke, der er specifikt relateret til udlændinge i gadebander, og som Pia Kjærsgaard mener, at "mange mennesker oplever mere og mere på deres egen krop."

Rockere og agenter
Og volden blev debatteret - men i meget brede sammenhænge. Fra tingets talerstol skød specielt Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti vildt fra hoften med forslag om retspolitiske stramninger med vide forgreninger.
Pludselig handlede det ikke kun om de fremmede, men om alt fra strengere straffe, nedsættelse af den kriminelle lavalder, ungdomskontrakter samt anonyme vidner og civile agenter for at tøjre rocker- og indvandrerbander.
Udgangspunktet var ellers klart nok. En forespørgsel fra Dansk Folkeparti om, hvad regeringen kunne oplyse om "den stigende indvandrervold og bandekriminalitet," og hvad samme regering i øvrigt vil gøre for at "stoppe den omsiggribende vold."
Først på talerstolen var Pia Kjærsgaard, der forklarede at baggrunden for forespørgslen med, at "...man møder mennesker, der er forsamlet, bander, der virker umådelig truende, og hvor man bestemt ikke har lyst til at være på samme fortov som dem. Nogle gange, og heldigvis da de fleste gange, så slipper man med at gå over på den anden side af gaden - men det sker altså også, at der er rene ulykker og tragedier, som efterfølger sådan et møde, hvor en aldeles uskyldig person kommer i konflikt med gadebanderne," sagde hun.

Hvilken stigning
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) replicerede straks med at konstatere, at "Folk kan faktisk godt gå på gaden uden at være bange for at møde voldens grimme ansigt. Vi skal ikke tegne et billede af vores land, Danmark, som et samfund hærget hver eneste dag og i alle dele af landet, af vold og uro, for det er jo ikke sandt," sagde han.
Pia Kjærsgaard lod sig imidlertid ikke berolige.
Under sit næste besøg på talerstolen fremhævede hun en rapport fra Rigspolitiet fra september sidste år om omfanget og karakteren af bandekriminaliteten. En rapport, der opgjorde antallet af bander i Danmark til 33 med i alt 485 såkaldte kernemedlemmer.
Hvad Pia Kjærsgaard ikke nævnte, og som justitsminister Frank Jensen måtte gøre hende opmærksom på fra talerstolen, var, at pågældende rapport konstaterer, at kriminalitet begået af gadebander ikke steg fra 1997/98 til 1999 - i modstrid med selve ordlyden af Dansk Folkepartis forespørgsel (..."den stigende bandekriminalitet.")

Højresplid
Hernæst gik Dansk Folkeparti i kødet på Venstre - repræsenteret ved Birthe Rønn Hornbech. Årsagen var, at Venstre kun halvhjertet afviste et forslag, stillet af Dansk Folkeparti, om blandt andet strengere straffe, nedsættelse af den kriminelle lavalder samt brug af anonyme vidner til bekæmpelse af "rocker- og indvandrerbander."
Rønn Hornbech afviste at sænke den kriminelle lavalder men ville i øvrigt ikke tage stilling til resten af indholdet.
Det fik til gengæld Enhedslistens Keld Albrechtsen på talerstolen i en vældig fart. Han beskyldte Venstre for at "leve i frygt for Dansk Folkeparti," og for "at kopiere Dansk Folkepartis synspunkter i sine taler." Endnu mere rødglødende blev han, da Birthe Rønn Hornbech såede tvivl om Venstres holdning til de internationale konventioner, der gælder på udlændingeområdet.
"Venstre overholder de konventioner, vi har skrevet under på, men vi har altså ikke den opfattelse, at vi til evig tid skulle være afskåret fra at diskutere konventioner. Det er altså ikke en religion," sagde Rønn Hornbech.
Pia Kjærsgaard fik lov til at runde debatten af:
"Hvor er ordet frygt dog blevet brugt meget i dag. Men ikke af Dansk Folkeparti. Det er andre partier, der bruger dette ord ganske uhensigtsmæssigt. Jeg har brugt ordet tryghed..,"fremhævede hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu